Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
12.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

4

Natisni članek

Ljerka Bizilj RTV Slovenija

Torek, 23. 1. 2018, 12.00

6 let, 3 mesece

Direktorica nacionalne televizije Ljerka Bizilj napovedala svoj odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

4

Ljerka Bizilj | Foto STA

Foto: STA

Direktorica nacionalne televizije Ljerka Bizilj je danes na seji programskega sveta napovedala svoj odstop. Odstopiti namerava aprila, pol leta pred iztekom mandata, da bi lahko, kot pravi sama, novi direktor pravočasno pripravil programski načrt za leto 2019.

Danes je potekala zadnja seja mandata programskega sveta RTV Slovenije. Svetniki so svojim naslednikom kot priročnik pripravili metodologijo izvajanja programskega nadzora, s katerim naj bi svet učinkoviteje izvrševal naloge, ki mu jih nalagata zakon in statut.

Preživela tudi poskus odstavitve

Ljerka Bizilj že dlje časa izpolnjuje pogoje za upokojitev, ob koncu današnje seje pa je za april napovedala svoj predčasni odstop. Kot pravi, odstopa, da bi lahko novi direktor pravočasno pripravil programski načrt za leto 2019. Njen mandat so zaznamovali tudi očitki o finančnih nepravilnostih pri izvedbi nekaterih televizijskih projektov. Odstaviti jo je želel direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ki je svetu RTV Slovenija neuspešno predlagal njeno razrešitev. Zaenkrat njenega odstopa še ne komentira, saj še ni prejel njene pisne izjave.

Predsednik programskega sveta Baškovič njeno potezo pozdravlja

"Njeno potezo zelo cenim," pa je napoved Biziljeve o predčasnem končanju funkcije komentiral predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič. Po njegovih besedah so redki, "ki se v situaciji, v kakršni se je znašla ona, ko se ji kot prvi glavi na Televiziji Slovenija očita, da so njeni podrejeni storili precej zdrsov, napak, tudi finančnih", odloči za takšen korak.

RTV Slovenija | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pred slabim tednom pa so sklep o razrešitvi s funkcije odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija vročili Jadranki Rebernik. Začasni mandat treh mesecev je prevzel dolgoletni novinar, nekdanji urednik in dopisnik iz Zagreba Vanja Vardjan. Po treh mesecih vršenja dolžnosti bodo na RTV Slovenija na javnem razpisu izbrali novega odgovornega urednika informativnega programa.

Šport pred kulturo ali obratno?

Govor je bil tudi o položaju kulture v programih RTV. Razpravo je spodbudila uvrstitev športa pred kulturo v terminu po televizijskih Odmevih. Svet je zamenjavo sprejel s sprejetjem programsko-produkcijskega načrta za leto 2018, zdaj pa si je premislil in vodstvu predlagal prvotni vrstni red - kultura pred športom.

Večina svetnikov se je strinjala, da obseg kulture v programih radiotelevizije ne zadostuje in da ga je treba še razširiti. Poleg tega so se svetniki postavili za kulturni program in nasprotovali degradaciji kulturnega programa na račun drugih programskih vsebin. Svojim naslednikom so predlagali tudi, da opravijo temeljito razpravo o vlogi kulture v programih nacionalne RTV-hiše.

Ne spreglejte