Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2024,
6.06

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

pogajanja vlada Fides zdravniki stavka

Ponedeljek, 18. 3. 2024, 6.06

1 mesec, 1 teden

Mediacija med Fidesom in vlado bi lahko stekla naslednji teden #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

 Vladna pogajalska skupina in zdravniški sindikat Fides so na današnjem sestanku ob prisotnosti mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije pripravili predlog dogovora o mediaciji. Obe strani morata najprej izhodišča preveriti na svojih organih. Če bo dogovor sklenjen, se bo mediacija začela prihodnji teden.

Vodja mediacijskega centra Iris Pensa v izjavi za medije vsebinskih podrobnosti ni želela razkrivati, saj da je pri mediaciji izredno pomembno načelo zaupnosti.

"Mi smo se pogovarjali o samem postopku, kako bo tekla mediacija, katera so ta osnovna načela mediacije in kako se bo potem izvajala, o sami vsebini spora se danes nismo pogovarjali," je pojasnila. Kot je bilo razumeti, se tako niti o morebitni zamrznitvi stavke danes še niso pogovarjali.

Vladna stran si namreč želi, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu, je v četrtek povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V petek je dodatno pojasnila, da pri polnem obsegu dela ne gre za število opravljenih ur, ampak da se izvajajo vse zdravstvene storitve, ne samo nujne. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pa so medtem v preteklosti poudarili, da razloga za zamrznitev stavke v času mediacije ne vidijo.

Mediator še ni izbran. "Naš mediacijski center je predlagal neke mediatorje, ampak spet gre za samo vsebino dogovora, o kateri ne bi želela dajati izjav," je poudarila Pensa.

S strankami so se odločili, da do odločitve, ali bo mediacija potekala ali ne, strani ne bosta dajali drugih izjav za medije.

Koliko bo stala mediacija? 

Na vprašanje, koliko časa običajno trajajo mediacije, je dogovorila, da je to odvisno od primera do primera. Nekatere stvari so lahko rešene v eni uri, lahko pa traja mediacija tudi eno leto ali dlje, je pojasnila.

S spletne strani mediacijskega centra odvetniške zbornice je sicer razvidno, da je plačilo dela mediatorja sestavljeno iz pavšalnega zneska in nagrade za uspeh in pripravo sporazuma.

Po tarifi mediacijskega centra v primerih, ko gre za spor med pravnimi osebami, stranke za mediacijo plačajo pavšalni znesek v višini 600 evrov. Ta znesek zajema do šest mediacijskih ur. Vsaka nadaljnja začeta ura mediacije se obračuna po ceni 80 evrov na uro. V primeru uspešno zaključene mediacije se obračuna še nagrada za uspeh in pripravo sporazuma v višini 300 evrov. V primeru posebej zahtevnih zadev se lahko pavšalni znesek in nagrada povečata po objavljeni tarifi.

Fides je danes vstopil v 10. teden stavke, ki je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Po mnenju vlade ustavna pobuda Fidesa glede odloka o opravljanju službe v času stavke neutemeljena

Vlada je na današnji dopisni seji  sprejela tudi mnenje glede pobude zdravniškega sindikata Fides za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke. Po njihovem mnenju pobuda ni utemeljena, zato ustavnemu sodišču predlagajo, da zavrne sindikalni predlog za razveljavitev odloka.

Med zdravniško stavko opravljenih 10 odstotkov več storitev kot lani

Iz podatkov NIJZ je razvidno, da so v času zdravniške stavke od 15. januarja do 15. marca letos v javni zdravstveni mreži opravili 1.037.971 storitev, ker je 95.619 ali 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Se je pa od začetka stavke povečalo skupno število čakajočih, več je tudi posameznikov, ki na zdravstveno storitev čakajo nedopustno dolgo.

Po podatkih NIJZ je 15. januarja letos na zdravstvene storitve skupaj čakalo 300.862 posameznikov, 15. marca letos pa 302.056. Število čakajočih, ki čakajo pri stopnji zelo hitro, se je v tem obdobju z 42.033 povečalo na 45.108. Po drugi strani pa se je zmanjšalo število čakajočih pri stopnjah hitro in redno. Pri stopnji hitro je 15. januarja čakalo 127.784 oseb, 15. marca pa 126.346 oseb. Pri stopnji redno je ob začetku stavke čakalo 131.045 oseb, po dveh mesecih pa 130.602 posameznika.

Več ljudi po dveh mesecih stavke čaka nad dopustno čakalno dobo. 15. januarja letos je nad dopustno dolgo skupaj čakalo 137.707 posameznikov, 15. marca pa 144.760. Število čakajočih, ki čakajo pri stopnji zelo hitro, se je v tem obdobju iz 24.342 povečalo na 27.849. Povečalo se je tudi število čakajočih, ki čakajo pri stopnji hitro, in sicer z 62.541 na 64.008. Število čakajočih pri stopnji redno pa se je v obdobju dveh mesecev povečalo z 50.824 na 52.903.

Presejalni programi, SVIT
Novice Zdravniška stavka ne vpliva na izvajanje presejalnih programov
Robert Golob, DZ
Novice Zdravniški sindikat: Kar je izjavil Robert Golob, ni res
zdravnik, zdravniki, bela halja
Mnenja Če bi hotel kdo evtanazijo, ne bi prišel na vrsto ...
URI Soča
Novice Fides omilil stavkovne zahteve. Golob: Končno so spoznali.
Junaki tretjega nadstropja. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo. Pediatrična klinika. zdravniki sestre zdravstvo bolnišnica
Novice Fides: Pogajanja smo končali zelo hitro, saj se nismo imeli o čem pogajati
Ne spreglejte