Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
10.01

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Fides stavka zdravnikov NIJZ Svit

Sobota, 16. 3. 2024, 10.01

1 mesec, 1 teden

Zdravniška stavka ne vpliva na izvajanje presejalnih programov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Presejalni programi, SVIT | Presejalni programi, Svit. | Foto STA

Presejalni programi, Svit.

Foto: STA

Zdravniška stavka ne vpliva na izvajanje presejalnih programov Dora, Zora in Svit, zagotavljajo na NIJZ in Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki bdita nad programi. Program Zora sicer izvajajo ginekologi v rednem delovnem času, glede organizacije dela v času stavke pa se odločajo sami. V klicnem centru Zora so doslej prejeli klic o eni odpovedi.

Omenjena ženska je poročala, da so ji zaradi stavke premaknili termin odvzema brisa v okviru programa Zora. Sicer pa doslej niso zaznali "pomembnejšega vpliva stavke na izvajanje programa Zora", so za STA sporočili z Onkološkega inštituta, ki bdi nad presejalnima programoma Dora in Zora.

"Glede na to, da so ginekologi intenzivno izvajali presejanje tudi v času pandemije covida-19, saj je pri zgodnjem odkrivanju raka čas izjemno pomemben, predvidevamo, da večina ginekologov še naprej izvaja program Zora," so zapisali.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je v ponedeljek vstopil v deveti teden stavke. Zahtevajo sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov. | Foto: Matic Prevc/STA Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je v ponedeljek vstopil v deveti teden stavke. Zahtevajo sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov. Foto: Matic Prevc/STA

Nemoteno poteka tudi delo v programu Dora. To velja tako za slikanje žensk v vseh presejalnih centrih po Sloveniji kot tudi za dodatne diagnostične preiskave za pojasnitev sumljivih sprememb na mamografskih slikah in zdravljenja ob morebitni potrditvi diagnoze raka dojk v obeh presejalno-diagnostičnih centrih, to sta Onkološki inštitut Ljubljana in Univerzitetni klinični center Maribor.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki bdi nad programom Svit, pa so sporočili še, da delo nekaterih zdravnikov na NIJZ zaradi stavke sindikata Fides poteka v obliki popolne prekinitve dela, z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa. Pri tem pa opravljajo in izvajajo vse nujne ter preventivne dejavnosti za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

 

Ne spreglejte