Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2024,
15.05

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

stavka pregled invalidi voznik URI Soča Soča

Sreda, 13. 3. 2024, 15.05

1 mesec, 2 tedna

Fides omilil stavkovne zahteve. Golob: Končno so spoznali.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
URI Soča | Opozarjajo, da za nastalo situacijo niso krivi oni, ampak vlada, ki zavestno ne želi rešiti administrativne težave dvajsetih invalidnih oseb, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje.  | Foto STA/Tamino Petelinšek

Opozarjajo, da za nastalo situacijo niso krivi oni, ampak vlada, ki zavestno ne želi rešiti administrativne težave dvajsetih invalidnih oseb, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje.

Foto: STA/Tamino Petelinšek

Stavkajoči zdravniki v URI Soča bodo začeli izvajati preglede za vozniška dovoljenja za invalide, je sporočil Fides. "To odločitev smo sprejeli kljub temu, da zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo nista ugotovila nobenih nepravilnosti. Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej," so ob tem navedli v Fidesu. Premier Robert Golob je ob tem dejal, da je Fides končno spoznal, da lahko vlada nekatere aktivnosti izpelje tudi brez njega, in se odločil, da bo sodeloval pri iskanju rešitev za težave najšibkejših.

V sindikatu Fides, še posebej pa stavkajoči zdravniki na URI Soča, so, kot so navedli v sporočilu za javnost, zgroženi nad vlado Roberta Goloba, ki najšibkejše še najprej izkorišča za svojo gonjo proti nam in našim zahtevam. Obenem opozarjajo, da je vlada pozabila na vse obljube, ki jih je dala. 

Fides: Obljube, ki jih daje vlada, so brezpredmetne 

Opozarjajo, da za nastalo situacijo niso krivi oni, ampak vlada, ki zavestno ne želi rešiti administrativne težave dvajsetih invalidnih oseb, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje. Namesto tega se je raje odločila, da bo zaposlene na URI Soča, ki dan in noč še vedno skrbno oskrbujejo paciente, prikazala kot zlobneže in nanje prenesla odgovornost za svoje početje.

"Vlado Roberta Goloba smo večkrat opozorili na težave, ki jih bo za bolnike prinesla stavka. Tudi na težave v URI Soča. Opozarjamo jih že vse od decembra, ko stavke sploh še ni bilo. Od predsednika vlade in ministrice za zdravje nismo prejeli niti enega odgovora, s čimer so nam v resnici povedali vse – obljube, ki jih dajejo, so brezpredmetne," trdijo v Fidesu. 

Ponovno omogočili opravljanje zdravniškega pregleda za potrebo vozniškega dovoljenja 

Zato so se v sindikatu Fides in stavkovnem zboru zdravnikov na URI Soča, kot so sporočili, skupno odločili, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo svoje stavkovne aktivnosti na način, da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili vsi – tudi tisti, ki so stari med 18 in 65 let.

"To odločitev smo sprejeli kljub temu, da zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo nista ugotovila nobenih nepravilnosti. Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej. Kajti zdaj nas ne bodo imeli več česa obtoževati in bo postalo jasno, da ves čas nam in javnosti podajajo prazne fraze brez iskrenega namena rešitve slovenskega javnega zdravstva," so ob tem navedli v sporočilu. 

Ob tem tudi opozarjajo vlado, da na osebne napade na naše zdravnike preko njenih različnih kanalov ne bodo pristali in to ostro obsojajo. "Stavkajoči zdravniki vsak dan oddelajo 40 ur in vsaj osem nadur. To predstavlja poln delovnik, kar je evropsko predpisana delovna norma za zdravnike, pogosto pa tudi več od polnega delovnika. Vlada javnost zavestno zavaja, ker na naše stavkovne zahteve nima odgovora. Še enkrat jih pozivamo, naj se držijo spoštljive komunikacije in vendarle primerno pristopijo k pogajanjem," so sklenili v zapisu. 

Golob: Fides je končno spoznal, da lahko nekatere stvari naredimo brez njega

Predsednik vlade Robert Golob je v odzivu na napoved ponovnega začetka izvajanja zdravniških pregledov na URI Soča za vse voznike s posebnimi potrebami ocenil, da je Fides končno spoznal, da lahko vlada nekatere aktivnosti izpelje tudi brez njega, in se odločil, da bo sodeloval pri iskanju rešitev za težave najšibkejših.

Ministrstvo za zdravje se je sicer v zadnjih dneh po njegovih besedah "izjemno aktivno" vključilo v reševanje te problematike, je Golob poudaril v posnetku, ki so ga posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Na ministrstvu so tako v zadnjih dneh opravili več pogovorov z različnimi deležniki, da bi našli rešitev za nastalo situacijo. V stiku so bili tudi z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom (URI) Soča, saj so želeli, da čim prej nadaljujejo opravljanje pregledov, so besede ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel v sporočilu za javnost povzeli v premierjevem kabinetu.

"Našli smo zunanjega izvajalca, ki je bil pripravljen sprejeti izvajanje teh pregledov, v kolikor osebje URI Soča tega ne bi želelo narediti," je pojasnil Golob.

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so danes sporočili, da so odločili, da bodo zdravniki na URI Soča kljub stavki začeli opravljati zdravniške preglede za potrebe vseh voznikov s posebnimi potrebami. Za to so se odločili kljub temu, da inšpektorata na zavodu nista ugotovila nepravilnosti. "Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej," so poudarili v sporočilu za javnost.

Doslej namreč med zdravniško stavko v ambulanti niso opravljali pregledov za voznike, stare med 18 in 65 let.

Od prihodnjega ponedeljka bodo na inštitutu tako delovale tri ambulante za voznike s posebnimi potrebami, ob obstoječih dveh še ena dodatna. "Načrtujemo, da bi bili vsi pacienti, ki v preteklih tednih niso prišli do pregleda, obravnavani v dveh tednih. Naročanje pacientov, ki jih je okrog 20, se bo začelo še ta teden," so sporočili z URI Soča.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Junaki tretjega nadstropja. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo. Pediatrična klinika. zdravniki sestre zdravstvo bolnišnica
Novice Fides: Pogajanja smo končali zelo hitro, saj se nismo imeli o čem pogajati
Robert Golob, DZ
Novice Golob: Skrajni čas je, da se stavka zdravnikov zamrzne
zdravniki pred UKC Ljubljana
Novice Kaj bo prinesel deveti teden zdravniške stavke?
Ne spreglejte