Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2020,
14.54

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

68

Natisni članek

Marjan Šarec Madžarska Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek Luka Mesec

Ponedeljek, 20. 7. 2020, 14.54

3 leta, 9 mesecev

Del opozicije proti Janši: Slovenijo pelje v višegrajsko smer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

68

Janez Janša | V delu opozicije kritizirajo premierja Janeza Janšo, češ da Slovenijo pelje po poti višegrajske četverice. | Foto Reuters

V delu opozicije kritizirajo premierja Janeza Janšo, češ da Slovenijo pelje po poti višegrajske četverice.

Foto: Reuters

V opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levici so kritični do ravnanja premierja Janeza Janše na pogajanjih o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji bolezni covid-19. Kot opozarjajo, se v Bruslju dogaja zasuk slovenske zunanje politike. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je na drugi strani prepričan, da Slovenija ostaja zavezana evropskim vrednotam.

V Bruslju je v nedeljo odmevalo dogajanje v povezavi z vprašanjem povezave vladavine prava in evropskega proračuna. Temu že vseskozi nasprotujeta Madžarska in Poljska, v razpravi na vrhu pa naj bi ju po neuradnih informacijah podprl tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša. Ta je sicer v nedeljo prek Twitterja sporočil, da Slovenija omenjenemu predlogu ne nasprotuje, ampak da zahteva, da so merila pri tem enaka za vse države članice EU.

Janez Janša
Novice Janša: Vladavina prava bi morala zagotavljati enake vatle za vse

Šarec: Vlada Slovenijo pelje v višegrajsko smer

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes dejal, da aktualna vlada Slovenijo pelje "v višegrajsko smer, kjer je očitno zaželeno, da se ne spoštuje vladavine prava". Po njegovem mnenju bo ta usmeritev Sloveniji dolgoročno škodovala, saj gre za velik zasuk od usmeritve k skupini jedrnih držav. "Vladavina prava je eno temeljnih načel EU in če bomo v Sloveniji to zavrgli in bomo v skupini tistih, ki vladavine prava ne spoštujejo oziroma je ne vidijo kot potrebne, da EU deluje, se nam slabo piše," je dejal Šarec.

Stran, na katero se je v Bruslju postavil premier Janez Janša, je po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek napačna. | Foto: STA , Stran, na katero se je v Bruslju postavil premier Janez Janša, je po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek napačna. Foto: STA ,

Predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da je EU zrasla na temeljih vrednot spoštovanja človekovih pravic, kot so dostojanstvo, svoboda, demokracija in pravna država. Zato je stran, na katero se je postavil premier Janša, napačna, je poudarila Bratuškova. Dodala je, da so za to odgovorne tudi koalicijske partnerice, saj predsednik vlade v Bruslju ne predstavlja svojih stališč, ampak stališča Republike Slovenije, poroča STA.

Mesec: Ta poteza kliče po tem, da se resno pogovorimo o ustavni obtožbi

Koordinator Levice Luka Mesec je menil, da se Janša v Bruslju ni postavil na enako stališče kot Madžarska in Poljska samo zato, da bi ju podprl, temveč ker se boji, da bo sam ostal brez denarja, če bo Evropa vztrajala, da lahko pomoč dobijo samo tisti, ki dosledno spoštujejo načela pravne države. Menil je, da gre za spremembo smeri Slovenije na evropskem parketu, ki je zanjo nevarna.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je dejal, da Slovenija kot država ne spreminja svoje zavezanosti skupnim evropskim vrednotam. | Foto: STA , Prvak SMC Zdravko Počivalšek je dejal, da Slovenija kot država ne spreminja svoje zavezanosti skupnim evropskim vrednotam. Foto: STA ,

"Predsednik vlade, ki noče sprejeti zavez o spoštovanju pravne države na evropski ravni, to počne, ker se zaveda, da sam spodjeda načela pravne države pri nas. O tem se bo treba resno pogovoriti in ukrepati," je dejal Mesec. Po njegovem prepričanju dogajanje kliče po ostrem odzivu vse opozicije: "Menim, da je to stvar, ki kliče po tem, da se resno pogovorimo o ustavni obtožbi."

Počivalšek: Slovenija ne spreminja svoje zavezanosti vrednotam EU

Opozoril je, da Janša svoje koalicijske partnerje spreminja v svoje dolžnike, ter pri tem omenil predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki, kot je dejal Mesec, računa, da ga bo Janša zaščitil pred kazenskim pregonom v aferi z maskami. Počivalšek je sicer danes v zvezi z dogajanjem v Bruslju dejal, da Slovenija kot država ne spreminja svoje zavezanosti skupnim evropskim vrednotam. "Izkrivljanje tega dejstva za potrebe dnevnopolitičnih barometrov doma je nekorektno," je povedal gospodarski minister in podpredsednik vlade.

Minister za zdravje Tomaž Gantar iz vrst DeSUS pa je ob robu obeležitve obletnice članstva Slovenije v OECD na Brdu pri Kranju dejal, da povezava vladavine prava in evropskega proračuna za Slovenijo ne bi smela biti problematična. "Slovenija je sodobna družba in pravna država, ki spoštuje človekove pravice," je dejal Gantar in izrazil prepričanje, da pogajanja zaradi stališča Slovenije ne bodo ogrožena. Poteza premierja Janše ga je sicer presenetila, je pa Gantar poudaril, da ni pričakoval niti razgovorov na to temo nasploh. "Očitno so pogajanja težka," je dodal minister za zdravje.

Vrh EU
Novice Konec drame v Bruslju: to so milijarde, ki jih dobi Slovenija
Ne spreglejte