Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2021,
16.35

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Natisni članek

podražitev zemeljski plin elektrika Ljubljana energetika

Torek, 30. 11. 2021, 16.35

2 leti, 4 mesece

Decembra še zadnja podražitev toplote. Razrešili direktorja Energetike Maribor.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Energetika Ljubljana | V Energetiki Ljubljana zagotavljajo, da do konca ogrevalne sezone ne bo dodatnih povišanj cene toplote.  | Foto STA

V Energetiki Ljubljana zagotavljajo, da do konca ogrevalne sezone ne bo dodatnih povišanj cene toplote.

Foto: STA

Decembra bo cena toplote v daljinskem ogrevanju Ljubljane, ki ga zagotavlja Energetika Ljubljana, višja za 25,98 odstotka. To pomeni, da se bo za mesec december cena energije na računu uporabnikov podražila za 20 odstotkov. Obenem bo to tudi zadnja podražitev toplote v tej ogrevalni sezoni. Ceni zemeljskega plina in elektrike pri Energetiki Ljubljana za zdaj ostajata nespremenjeni. Nadzorni svet Energetike Maribor pa je danes razrešil dolgoletnega direktorja Energetike Maribor Alana Perca, saj, kot je dejal mariborski župan Saša Arsenovič, ni poskrbel za različne energetske vire, tako da je ogrevanje odvisno skoraj izključno od plina.

Ceno toplote, torej vroče vode iz sistema daljinskega ogrevanja, v primerjavi z zemeljskim plinom in elektriko, ki sta tržni dejavnosti, regulira agencija za energijo. To pomeni, da se cena določa oziroma oblikuje v skladu z Aktom o metodologiji za oblikovanje cene toplote za daljinsko ogrevanje, so pojasnili na Energetiki Ljubljana. 

Variabilni del cene toplote, ki je na računu izražen kot dobavljena toplota, pomenijo stroški goriva za proizvodnjo in distribucijo toplote. Ta del cene se usklajuje sproti, skladno z dejanskimi spremembami cen goriva. Fiksni del cene toplote, ta je na računu izražen kot priključna moč v EUR/MW in pomeni strošek naprav, vročevoda in dela, pa se s soglasjem agencije za energijo praviloma usklajuje enkrat na leto. Strošek priključne moči je porazdeljen na 12 mesecev, to je skozi vse leto, saj bi zaračunavanje stroška priključne moči izključno v obdobju ogrevalne sezone pomenilo precej večjo bremenitev v zimskih mesecih, ko je tudi poraba toplote večja.

Zakaj so znova zvišali variabilni del cene toplote?

Energetika Ljubljana kot energent za proizvodnjo toplote uporablja premog, lesno biomaso in zemeljski plin, za potrebe zagonov pa tudi ekstra lahko kurilno olje (ELKO). Kot so pojasnili, je za proizvodnjo toplote treba zagotoviti tudi ustrezno količino emisijskih kuponov. Zaradi izredne rasti cen energentov ter emisijskih kuponov se v skladu s tem usklajuje tudi variabilni del cene toplote.

Mesečni strošek za december bo višji za 20 odstotkov 

V mesecu decembru se bo ta povišal za 25,98 odstotka in bo znašal 75,33989 evra za megavatno uro. V primerjavi z novembrsko variabilno ceno toplote, ki je znašala 59,80326 evra za megavatno uro, gre tako za povišanje variabilne cene v višini 15 evrov za megavatno uro.

Znova pa je treba poudariti, da je končna cena toplote sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela, zato se 25,98-odstotni dvig variabilnega dela cene na končnem računu za ogrevanje ne bo izrazil v celoti v tej višini, temveč bo mesečni strošek za december, ko je poraba med največjimi, višji za 20 odstotkov.

Letni strošek se bo povišal za 17 odstotkov 

Ker poraba toplote ni enakomerna skozi vse leto, se skupni letni strošek za povprečno stanovanje in hišo poviša za manj, in sicer za približno 17 odstotkov glede na zadnjo spremembo. Skupni letni strošek brez dajatev in DDV se bo za povprečno stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov povečal za 124,29 evra in bo znašal 804,03 evra, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa se bo povečal za 310,73 evra in bo znašal 2.065,99 evra.

Energetika Ljubljana med najugodnejšimi ponudniki v Sloveniji

Poleg tega odjemalcem zagotavljajo, da do konca ogrevalne sezone ne bo dodatnih povišanj cene toplote. Poudarili so, da kljub že izvedenim povišanjem cene toplote Energetika Ljubljana je in bo tudi v prihodnje med najugodnejšimi večjimi daljinskimi sistemi v Sloveniji, kar je razvidno iz primerjalnega grafa spodaj. Na prvem je prikazana primerjava letnega stroška ogrevanja pri različnih dobaviteljih iz sistemov ogrevanja v Sloveniji z upoštevanjem cen za mesec november 2021, na drugem pa primerjava letnega stroška ogrevanja za december 2021, pri čemer smo prikazali le spremembo cene in s tem položaja Energetike Ljubljana, saj podatkov o morebitnih spremembah pri preostalih sistemih še ni.

Primerjava letnega stroška ogrevanja pri različnih dobaviteljih toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja v Sloveniji za stanovanje (70 kvadratnih metrov) ter hišo (200 kvadratnih metrov) v novembru 2021:

Opomba: za izračun letnega stroška ogrevanja je upoštevano povprečno stanovanje v bloku (70 m2) in hiša (200 m2). Upoštevani so povprečni meteorološki pogoji. Stavba je energijskega razreda D (80 kWh/m2), upošteva se ogrevanje in centralna priprava tople sanitarne vode. Gre za "tipično stanovanje oziroma hišo" - v praksi se lahko med seboj razlikujejo (glede na energetsko učinkovitost stavbe, potrošniške navade …). | Foto: Energetika Ljubljana Opomba: za izračun letnega stroška ogrevanja je upoštevano povprečno stanovanje v bloku (70 m2) in hiša (200 m2). Upoštevani so povprečni meteorološki pogoji. Stavba je energijskega razreda D (80 kWh/m2), upošteva se ogrevanje in centralna priprava tople sanitarne vode. Gre za "tipično stanovanje oziroma hišo" - v praksi se lahko med seboj razlikujejo (glede na energetsko učinkovitost stavbe, potrošniške navade …). Foto: Energetika Ljubljana

Primerjava letnega stroška ogrevanja pri različnih dobaviteljih toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja v Sloveniji za stanovanje (70 kvadratnih metrov) ter hišo (200 kvadratnih metrov) za december 2021:

Opomba: upoštevana je zgolj sprememba cene Energetike Ljubljana za december 2021, saj podatkov o morebitnih spremembah cen preostalih sistemov še ni – pri teh je upoštevana zadnja aktualna cena. | Foto: Energetika Ljubljana Opomba: upoštevana je zgolj sprememba cene Energetike Ljubljana za december 2021, saj podatkov o morebitnih spremembah cen preostalih sistemov še ni – pri teh je upoštevana zadnja aktualna cena. Foto: Energetika Ljubljana

Povečan prikaz zgornjih grafov si lahko ogledate s klikom nanje. 

Ceni zemeljskega plina in elektrike ostajata nespremenjeni

Energetika Ljubljana je poleg energenta toplote tudi ponudnik/dobavitelj zemeljskega plina in elektrike. Na trgu energentov smo priča zgodovinsko visokim cenam že zadnjih nekaj mesecev, te pa zaradi prihajajoče zime in nerešenih vprašanj z odprtjem plinovoda Severni tok 2 ne popuščajo. Tako so bile na primer včerajšnje borzne cene zemeljskega plina na ravneh okoli 95 EUR/MWh, kar pomeni več kot 500-odstotno povišanje v primerjavi z novembrom lani. Podobno je s cenami električne energije. Več kot 300 odstotkov so narasle tudi cene emisijskih kuponov.

Kljub izjemno neugodnim in nepredvidljivim razmeram na trgu je Energetiki Ljubljana za zdaj uspelo ostati med najugodnejšimi dobavitelji zemeljskega plina in električne energije na slovenskem trgu in tako zaščititi zlasti najranljivejše segmente, torej gospodinjske in male poslovne odjemalce.

"Zavedamo se, da je vsaka podražitev težko sprejemljiva. V Energetiki Ljubljana si tudi zato zelo prizadevamo in si bomo še naprej, da bomo s svojimi energenti in storitvami vedno med najugodnejšimi ponudniki, s tem pa zanesljiv in zaupanja vreden dobavitelj in partner," so sklenili. 

Visoke cene ogrevanja v Mariboru odnesle direktorja Energetike

Mariborski župan Saša Arsenovič je popoldne sklical sestanek vodij svetniških skupin, s katerimi so govorili o mogočih ukrepih zaradi visokih cen ogrevanja v mestni občini, ki so trenutno celo najvišje v Sloveniji. Zaradi nastalih razmer je nadzorni svet Energetike Maribor danes razrešil dolgoletnega direktorja Energetike Maribor Alana Perca.

Kot je po sestanku povedal Arsenovič, so srečanje svetniških skupin izvedli zaradi težav v poslovanju Energetike Maribor, na katere mestna politika ni imela vpliva. Po njegovih besedah so se zgodile bistvene spremembe pri pričakovanih poslovnih rezultatih podjetja glede na to, kar je vodstvo predstavilo na septembrski in pozneje na novembrski seji nadzornega sveta.

"Pričakovani rezultati so namreč šli proti primanjkljaju v vrednosti treh do štirih milijonov evrov na ravni skupine. Percu smo v petek na sestanku z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem dali možnost, da pojasni izzive, ki so povezani z dvigom cen energentov na trgih, ter poslovne odločitve, ki so bile napačno sprejete," je dejal župan.

Pomoč v obliki vavčerjev 

Vrtovec je po Arsenovičevih besedah dejal, da se bo država na trenutno problematiko višanja cen energentov in s tem vse dražjega ogrevanja odzvala ne le zaradi Maribora, temveč na ravni vse države. To naj bi storili s tako imenovanim energetskim vavčerjem, najverjetneje v vrednosti 150 evrov, in s pomočjo upokojencem z najnižjimi pokojninami.

Ker se v Mariboru zavedajo, da to ne bo dovolj, so na današnjem sestanku iskali tudi mogoče rešitve za Energetiko Maribor, saj si glede na sicer dobro poslovanje vseh preostalih podjetij znotraj mestnega holdinga ne želijo rdečih številk. Kot je povedal župan, bo zato holding tistim, ki bodo to želeli, omogočil obročno odplačevanje razlike med lansko in letošnjo ceno ogrevanja v mesecih zunaj kurilne sezone.

"Če je bila lani položnica za ogrevanje 40 evrov in bi bila letos 100, bodo uporabniki 120 evrov za meseca december in januar lahko obročno plačali v obdobju med aprilom in septembrom. S tem bo cena za ogrevanje v zimskem času celo nižja kot v večini slovenskih mest," je dejal Arsenovič. Ta bo na seji mestnega sveta predlagal tudi delitev vavčerjev z denarjem iz mestnega proračuna.

Višine mestnega vavčerja za zdaj po njegovem še niso uskladili, bo pa ta znašal med 10 in 15 evri, prav tako še ni povsem jasno, ali bo namenjen vsem ali pa le tistim občanom, ki so priključeni na ogrevanje prek Energetike Maribor. V zadnjem primeru gre za okoli 13 tisoč gospodinjstev oziroma 40 tisoč občanov.

Perc ni poskrbel za različne energetske vire 

O Perčevi razrešitvi je župan še povedal, da rešitve za znosnejše cene ogrevanja, ki jih je ta predstavil, ne bi reševale poslovanja podjetja. Ob tem je Percu očital, da kljub uspešnemu 12-letnemu vodenju tega javnega podjetja ni poskrbel za različne energetske vire, tako da je ogrevanje odvisno skoraj izključno od plina.

"Energetiko v prihodnje čakajo novi izzivi in verjamem, da bomo na razpisu, ki ga bo nadzorni svet izvedel v najkrajšem času, dobili takšnega novega direktorja, ki se bo ukvarjal samo z energetiko," je dejal župan. Dodal je, da je Perca začasno zamenjal direktor holdinga javnih podjetij Andrej Rihter. Ob tem je zanikal, da Percu niso dovolili udeležbe na današnji seji, je pa dejal, da nanjo ni bil povabljen.

Novice Energetika Ljubljana bi podražila ogrevanje v Ljubljani (video)
Novice Dvig DDV zvišuje tudi cene Snage, Energetike Ljubljana in Vo-ke
Novice Energetika Ljubljana z junijem niža cene plina

 

Ne spreglejte