Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
18.25

Osveženo pred

6 dni, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

sindikat delavci shod stavka Slovenija DARS

Četrtek, 20. 6. 2024, 18.25

6 dni, 21 ur

Napovedali so shod: "Pritiski se povečujejo do te mere, da to vpliva na varnost zaposlenih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
DARS |  Delo postaja vse zahtevnejše in nevarnejše, pritiski na zaposlene pa se povečujejo do te mere, da to že vpliva na varnost zaposlenih. | Foto STA

Delo postaja vse zahtevnejše in nevarnejše, pritiski na zaposlene pa se povečujejo do te mere, da to že vpliva na varnost zaposlenih.

Foto: STA

Sindikat delavcev Darsa v petek pred Darsovo upravno stavbo v Ljubljani organizira protest, saj je nezadovoljen s potekom pogajanj z vodstvom glede plač zaposlenih. Ta so sicer po navedbah sindikata stekla šele ob njihovi grožnji z javnim shodom. Med drugim opozarjajo, da število zaposlenih že leta stagnira, delovne obremenitve pa naraščajo.

Sindikati v Darsu so podali predlog za dvig osnovnih plač v podjetju zaradi zaostankov v rasti plač, ki so se nabrali med leti 2009 in 2019. Delo postaja vse zahtevnejše in nevarnejše, pritiski na zaposlene pa se povečujejo do te mere, da to že vpliva na njihovo varnost, so pred petkovim shodom sporočili iz Sindikata delavcev Darsa, ki je del KSS Pergam.

K nezadovoljstvu prispevajo pogoste menjave in politično kadrovanje 

"Medtem ko so poslovni rezultati v družbi odlični in ostajajo neporabljena sredstva na postavki stroškov dela, se nezadovoljstvo zaposlenih posledično povečuje," so poudarili in dodali, da nezadovoljstvo potrjujejo tudi ankete med zaposlenimi.

"K nezadovoljstvu prispevajo tudi pogoste menjave in politično kadrovanje v vodstvu družbe ter s tem povezani prejemki," so dodali.

Upravi tudi očitajo, da se do napovedi javnega shoda o dvigu plač ni želela resno pogovarjati. V pogajanjih je uprava sicer podala nekatere predloge za dvig plač zaposlenih, vendar je velika večina članov sindikata predloge zavrnila, saj se le delno nanašajo na dvig osnovnih plač, so dodali.

Javni shod bo v petek ob 14. uri 

Največja nominalna povišanja so predlagana za tiste z višjimi plačami, medtem ko se povečuje masa za delovno uspešnost, ki se po mnenju sindikata ne deli objektivno in transparentno. "S predlogi, ki obljubljajo pogajanja o določenih vsebinah, si zaposleni ne morejo kupiti ničesar niti ne vedo, kaj lahko od tega pričakujejo," so poudarili. "Od uprave upravičeno pričakujemo vsaj vrabca v roki in ne pristajamo na goloba na strehi," so dodali.

Javni shod, ki bo v petek ob 14. uri, organizirajo kot izraz nezadovoljstva z dano ponudbo uprave in v podporo prizadevanju Sindikata delavcev Darsa v boju za višje plače zaposlenih ter kot opozorilo upravi, da v izogib zaostrovanju sindikalnih aktivnosti stori dodatne korake v smeri upravičenih pričakovanj in zahtev zaposlenih, so sklenili.

policija, policisti
Novice Ogorčeni policijski in vojaški sindikati napovedujejo stavko in protest. Na ministrstvu jim odgovarjajo.
Shod svastika
Novice V Ljubljani shod pripadnikov t. i. Slovenske obrambne straže #video
Protestni shod Sindikata delavcev pošte in zvez zaposlenih na Pošti Slovenije.
Novice Protestirali proti zastavljeni strategiji Pošte Slovenije
Ne spreglejte