Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2023,
7.51

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

tradicija Bohinjsko jezero sezona krava Bohinj

Nedelja, 17. 9. 2023, 7.51

7 mesecev, 1 teden

Danes so krave kraljice Bohinja. Poteka 65. Kravji bal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Kravji bal, Bohinj | Na prireditvi, ki jo že več kot 60 let organizira Turistično društvo Bohinj, še vedno sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo t. i. basengo, v kateri je vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in življenje na planini. | Foto STA

Na prireditvi, ki jo že več kot 60 let organizira Turistično društvo Bohinj, še vedno sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo t. i. basengo, v kateri je vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in življenje na planini.

Foto: STA

Turistično društvo Bohinj danes v Ukancu organizira 65. Kravji bal. Gre za največjo tradicionalno prireditev v Bohinju, ki vsako leto privabi okoli šest tisoč obiskovalcev. Sklepna prireditev sezone je hkrati tudi najstarejša prireditev v Bohinju, saj v obliki, podobni današnji, poteka od leta 1954.

Pred tem je bil kravji bal predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. S kravjim balom so se poklonili planšarjem, ki so jeseni prignali trope krav z bohinjskih planin nazaj v dolino. Okoli leta 1925 so prireditev združili s sklepom turistične sezone in planšarjem so se pri praznovanju pridružili tudi natakarji bohinjskih hotelov.

Sprva praznična nedelja domačinov je po drugi svetovni vojni prerasla v organizirano atrakcijo bohinjskega turizma. Na prireditvi, ki jo že več kot 60 let organizira Turistično društvo Bohinj, še vedno sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo t. i. basengo, v kateri je vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in življenje na planini.

Na prireditvi izpostavljajo tudi avtohtone zanimivosti Bohinja, in sicer bohinjski sir, koruzo trdinko in kravo ciko. | Foto: Matic Prevc/STA Na prireditvi izpostavljajo tudi avtohtone zanimivosti Bohinja, in sicer bohinjski sir, koruzo trdinko in kravo ciko. Foto: Matic Prevc/STA

Pester program in bohinjske dobrote

Dogajanje spremlja zabavno-kulturni program z ansamblom, folkloro, godbo na pihala ter pastirskimi in kmečkimi igrami, prav tako pa tudi ponudba domače hrane in pijače. Kot poudarjajo v Turističnem društvu Bohinj, so na prireditvi na voljo pristne dobrote iz kmečke kuhinje, na sejemskem delu prireditve pa tudi izdelki domače obrti. Na prireditvi izpostavljajo tudi avtohtone zanimivosti Bohinja, in sicer bohinjski sir, koruzo trdinko in kravo ciko.

Prizadevajo si za trajnostno naravnanost prireditve. Zato obiskovalce vabijo, da se do Ukanca peljejo z brezplačnimi avtobusnimi prevozi. Posebej za dogodek so brezplačno na voljo parkirišča v Bohinjski Bistrici ter Ribčevem Lazu. Na voljo so tudi prevozi z vlakom in ladjo.

Slovenska vojska
Novice Na Gorenjskem mednarodna vojaška vaja s 760 udeleženci
Bohinj
Novice Znamenitega hotela Zlatorog ob Bohinjskem jezeru ni več
Tone Malej Malejeva krsta v sokolskem domu na Taboru v Lj.
Sportal Pozabljeni bohinjski olimpijec, ki so ga objokovali in slavili kot heroja
GRS gorsko reševanje
Novice Tragedija: v gorah se je smrtno ponesrečil bohinjski župnik
Dom na Komni
Sportal Dom na Komni: koča z enim najlepših razgledov na Bohinjsko jezero
Ne spreglejte