Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
6.45

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Gorazd Kovačič Branimir Štrukelj SVIZ

Petek, 17. 2. 2023, 6.45

1 leto, 2 meseca

Danes sestanek vladne pogajalske skupine in šolskih sindikatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

gorazd kovačič | Po mnenju predsednika visokošolskega sindikata Gorazda Kovačiča gre za ambicijo vladne strani, da se "plačni del obojih stavkovnih pogajanj prestavi v nov kontekst, in sicer v kontekst oblikovanja novega plačnega stebra". | Foto STA

Po mnenju predsednika visokošolskega sindikata Gorazda Kovačiča gre za ambicijo vladne strani, da se "plačni del obojih stavkovnih pogajanj prestavi v nov kontekst, in sicer v kontekst oblikovanja novega plačnega stebra".

Foto: STA

Namesto pogajanj s Svizom in visokošolskim sindikatom, predvidenih za torek oz. sredo, je vladna pogajalska skupina za danes sklicala skupni sestanek. Ta je namenjen razreševanju stavkovnih zahtev obeh sindikatov v okviru nedavno predstavljenih izhodišč plačne reforme javnega sektorja, so sporočili s pristojnih ministrstev.

"Tako želi vladna stran dialog ne samo nadaljevati, temveč ga tudi razširiti na vsebine, ki bi jih urejala v plačnem stebru za področja vzgoje, izobraževanja, znanosti in raziskovalne dejavnosti, ob čemer poudarjamo, da pogajalski proces ne bo zaobšel stavkovnih zahtev obeh sindikatov," so zapisali v skupnem odgovoru ministrstev za javno upravo, za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za vzgojo in izobraževanje, ki sodelujejo v pogajanjih.

Del teh je skupen obema sindikatoma, hkrati pa se stavkovne zahteve prekrivajo tudi z vsebinami, ki bi jih želela vlada pri oblikovanju plačne reforme reševati v okviru že omenjenega stebra, so še dodali.

Vladna stran preklicala pogajanja

Ta teden bi se sicer morala nadaljevati ločena pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), a jih je vladna stran preklicala. V visokošolskem sindikatu so to potezo označili za neprimerno, v Svizu pa podcenjujoč odnos vlade do izobraževanja.

Po mnenju predsednika visokošolskega sindikata Gorazda Kovačiča gre za ambicijo vladne strani, da se "plačni del obojih stavkovnih pogajanj prestavi v nov kontekst, in sicer v kontekst oblikovanja novega plačnega stebra". A v sindikatu vztrajajo, da gre vendarle za stavkovne zahteve, ki jih želijo rešiti v okviru pogajanj o razrešitvi stavkovnih zahtev.

Tudi v Svizu bodo vztrajali pri sklenitvi stavkovnega sporazuma z vsemi sredstvi. Dokler tega ne podpišejo za Sviz novi plačni sistem po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja ni sprejemljiv, ker se anomalije iz obstoječega plačnega sistema prenašajo v novega.

Branimir Štrukelj in Jernej Pikalo
Novice Sviz preložil za sredo napovedan protestni shod
Branimir Štrukelj
Novice Sviz odpovedal za soboto napovedan shod: Če je denar za sodnike ...
Branimir Štrukelj
Novice Štrukelj: Sobotni protestni shod bomo odpovedali, ko ...
Ne spreglejte