Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
6.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SLS Franc Bogovič

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 6.51

7 let, 12 mesecev

Danes se izteče rok za oddajo kandidatur pred volilnim kongresom SLS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes opolnoči se izteče rok za oddajo kandidatur v organe in funkcije v stranki SLS, ki jih bodo volili na kongresu 2. marca.

Dosedanji predsednik Radovan Žerjav prepušča krmilo stranke, kandidaturo za novega predsednika pa sta napovedala podpredsednik SLS Franc Bogovič (na fotografiji) in Laris Gaiser, ki ima podporo izvršilnega odbora Kmečke zveze SLS.

Žerjav je že novembra lani napovedal, da ne namerava več kandidirati za predsednika stranke. Kot je pojasnil takrat, je njegovi odločitvi botrovalo tudi "stanje duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike".

Odločitev je sicer sporočil po dogodkih, povezanih z izključitvijo Franca Kanglerja iz stranke. Razmere v politiki so se v tem času zaostrile in po objavi poročila protikorupcijske komisije glede predsednika vlade Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića pripeljale do propadanja koalicije.

Slednjo sta že zapustili DL in DeSUS, SLS pa bo to storila po redni seji DZ, ki bo v začetku marca. Dotlej pa SLS kot ena od strank t. i. sredinskega trojčka sodeluje tudi pri morebitnem oblikovanju nove vlade ter iskanju mandatarja.

SLS bo tako v primeru nove vlade vanjo stopila z novim vodstvom. Prvi je boj za Žerjavovo nasledstvo napovedal predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Gaiser, ki je ocenil, da ima SLS velik, še neizkoriščen potencial. V stranki so se tedaj na kandidaturo, ki jo podpira izvršilni odbor Kmečke zveze SLS, odzvali z besedami, da v omenjenem izvršilnem odboru nekoliko neučakano iščejo novega predsednika.

Nazadnje je s podporo vodstva kandidaturo napovedal tudi Bogovič, ki na kongresu - ta bo na Brdu pri Kranju - pričakuje zadostno podporo. Povedal je še, da želi s podobno ekipo stranko peljati po poti, ki jo je začrtal Žerjav.

Slednji je sicer ob napovedi Bogovičeve kandidature ocenil, da bo Bogovič najboljši možni predsednik. Glede na poznavanje položaja in razmišljanja članov stranke pa verjame, da do kakšnih spektakularnih presenečenj ne more priti.

Ne spreglejte