SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Covid-19 v Sloveniji: umrlo še 23 ljudi, številke visoke, a krivulja ni šla gor

10

termometer

koronavirus
Od začetka prvega vala epidemije smo v Sloveniji potrdili že več kot 33 tisoč okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

V Sloveniji smo v petek potrdili 1.796 novih okužb s koronavirusom SARS-CoV-2, kar sta dve manj kot v četrtek. Opravljenih je bilo 6.710 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 26,76-odstoten. To je nekoliko boljši rezultat kot v četrtek. V bolnišnicah se od petka zdravi 779 oseb, od tega 122 na intenzivni negi. Zaradi posledic bolezni covid-19 je v Sloveniji v petek umrlo še 23 ljudi. 

Informacijo o novih pozitivnih primerih je na družbenem omrežju Twitter delil vladni govorec Jelko Kacin in sodržavljane pozval, naj k svoj delež k zaustavitvi širjenja koronavirusa prispevajo tako, da ostanejo doma:

V dveh dneh umrlo 46 ljudi, vseh žrtev koronavirusa v Sloveniji že 338

Z vidika smrti, ki jih je povzročil novi koronavirus, sta bila četrtek in petek najslabša dneva od začetka epidemije. Vsak dan je umrlo kar 23 ljudi. Pred tem smo največje število smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa potrdili v soboto, 24. oktobra, ko je za boleznijo covid-19 umrlo 19 ljudi. 

V petek je 15 ljudi umrlo v bolnišnicah, osem pa v domovih za ostarele, je na Twitterju razkril vladni govorec. Od 4. marca, ko smo v Sloveniji odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, je število vseh potrjenih primerov naraslo že na 34.306. 

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice V četrtek potrdili 1.798 okužb, umrlo 23 bolnikov #video

Gorenjska ostaja regijsko žarišče koronavirusa

Jelko Kacin je na Twitterju delil tudi podatke o potrjenih okužbah v posameznih krajih. Sorazmerno s številom prebivalcev jih je največ še vedno koncentriranih na Gorenjskem. V Kranji so v petek tako odkrili kar 107 novih primerov, v Škofji Loki 52, v Železnikih 36, v Tržiču 22.

Kacin je izpostavil tudi Tolmin, kjer imajo od petka 41 novih okužb, Slovensko Bistrico (+50), Domžale (+26), Velenje (+39) in pa največji slovenski mesti Ljubljano (+293) in Maribor (+87). 

Ukrepi za omejitev širjenja okužb so podaljšani

Ker bo po ocenah stroke število okužb še vsaj nekaj časa naraščalo, so z vlade v petek sporočili, da trenutno veljavne ukrepe za zajezitev epidemije podaljšujejo še vsaj za teden dni.  Za teden dni se bodo podaljšale tudi počitnice za učence osnovnih šol, dijaki in študentje pa bodo učni proces v ponedeljek nadaljevali na daljavo.  Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je medtem dejala, da se nakazuje trend, da ukrepi za zajezitev virusa že kažejo pozitivne učinke.

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo okužena velika večina stanovalcev

V goriški regiji je trenutno najbolj pereče stanje v enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v občini Tolmin, kjer je po zadnjih podatkih okuženih 86 od 93 stanovalcev ter 10 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. V enoti na Petrovem Brdu sta bila v četrtek pozitivna dva oskrbovanca, nato so bili v zadnjih 48 urah brisi odvzeti vsem preostalim in tudi zaposlenim. Današnji rezultati preiskav so pokazali, da je okuženih 86 oskrbovancev in deset zaposlenih, zato je zdaj v celotni stavbi vzpostavljena rdeča cona, so zapisali na spletni strani Občine Tolmin.

Ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, in ne le starostnikom, je bila hitrost širjenja okužbe zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra.

"Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo doma nemudoma povezalo z Zdravstvenim domom Tolmin in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja. Vsi oskrbovanci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in ne potrebujejo bolnišnične oskrbe," so zapisali.

V domu upokojencev Nova Gorica pa so po zadnjih podatkih in odvzetih brisih vseh, tudi zaposlenih, okuženi trije oskrbovanci in eden od zaposlenih. Se je pa okužba pojavila tudi v njihovi enoti v Podsabotinu, kjer je pozitivnih pet starostnikov in eden zaposleni, so dodali v regijskem štabu civilne zaščite. (STA)

 

knjižnica branje koronavirus Novice Vlada z novim odlokom določila izjeme, za katere prepoved ne velja Marušič Digisvet Kako dolgo še epidemija? Odgovor ponuja slovenski znanstvenik.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin