Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
14.34

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kras civilna iniciativa

Petek, 24. 2. 2012, 14.34

5 let, 1 mesec

Civilne iniciative za Primorsko, za Kras in za Štajersko pozivajo vlado k ukrepanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ni se zgodilo prvič, da je bila zlorabljena fotografija streljanja slovenskih talcev v Italiji.

Zaradi oddaje na italijanski državni televiziji RAI je slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič že posredoval, svoje bi morala ob tem dodati tudi slovenska vlada. V civilnih iniciativah pa poudarjajo, da se nadaljuje tudi razprodaja slovenske zemlje.

Zlorabljena fotografija streljanja slovenskih talcev v vasi Dane Že drugo leto zapored so ob italijanskem prazniku 10. februarju, dnevu spomina na fojbe in eksodus, ponovno zlorabili fotografijo streljanja slovenskih talcev. "To je žaljivo in podlo za žrtve in njihove sorodnike," je na današnji novinarski konferenci dejal član Civilne iniciative za Primorsko Božo Novak.

V oddaji "Porta a porta" na italijanski televiziji RAI je bila fotografija prikazana kot streljanje italijanskih domoljubov po drugi svetovni vojni s strani "Titinov", kot Italijani zaničevalno pravijo vojski nekdanje skupne države Jugoslavije. V resnici pa je na fotografiji prikazano streljanje talcev 31. julija 1942 v vasi Dane v Loški dolini med eno od italijanskih ofenziv, ko so italijanski vojaki ustrelili Franca Žnidaršiča, Janeza Krajnca, Franca Škerbca, Feliksa Žnidaršiča in Edvarda Škerbca.

Pričakujejo tudi ukrepanje slovenske vlade V Civilni iniciativi za Primorsko zato napovedujejo, da bodo z omenjenimi zlorabami seznanili evropsko komisijo za človekove pravice in peticije. "Najbolj žalostno je, da je že sama italijanska država, njihovo zunanje ministrstvo to uporabilo na plakatu, ki je vabil na osrednjo slovesnost ob prazniku," je še poudaril Novak in nadaljeval, da pričakujejo tudi ukrepanje slovenske vlade, saj italijanski apetiti po primorski zemlji še niso potešeni in tega bi se morali zavedati vsi".

Civilna iniciativa Kras pa je opozorila, da vlada kljub lanskim obljubam po zaščiti kraške zemlje ni izpolnila vseh 13 ukrepov, h katerim se je zavezala ob zahtevi po uveljavitvi zaščitne klavzule. "Od sedanje vlade pričakujemo, da bo tu nadaljevala delo prejšnje vlade," je poudarila članica Civilne iniciative Kras Barbara Jejčič.

Velik interes italijanskih kupcev za nepremičnine in gradnjo na Krasu Kot je na novinarski konferenci poudarila Jejčičeva, je zanimanja za nakup nepremičnin in gradnje novih naselij na Krasu s strani italijanskih kupcev še vedno precej, vendar je med njimi bolj malo realiziranih zaradi trenutne gospodarske krize. Zato pa se podobni primeri trenutno dogajajo na obmejnem območju z Avstrijo, kjer je precejšnje povpraševanje po slovenski zemlji.

"Zadnji primer se je zgodil v občini Cankova, kjer so avstrijskemu kupcu prodali 240 hektarov gozda na obmejnem območju. Po slovenski zakonodaji bi morala občini, ki nima denarja za tovrstne prednostne nakupe, priskočiti na pomoč država," je še poudaril Božo Novak ter obenem opravičil Civilno iniciativo za Štajersko, ki bi morala omenjeno problematiko predstaviti na današnji novinarski konferenci.

Ne spreglejte