Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2018,
16.40

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

8

Natisni članek

Miro Cerar Donald Tusk migranti

Četrtek, 28. 6. 2018, 16.40

5 let, 9 mesecev

Cerar: Vračanje prosilcev za azil iz Nemčije v Slovenijo ne bi bilo sprejemljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

8

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Slovenija ne načrtuje nobenega dvostranskega dogovora z Nemčijo ali katero drugo državo o vračanju prosilcev za azil, takšni dogovori ji niti niso bili ponujeni. Takšno vračanje tudi nikakor ni sprejemljivo, saj Slovenija ni prva država njihovega vstopa v unijo, je poudaril premier Miro Cerar ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

Vrh Unije čaka danes vroča migracijska razprava, ki je sicer posledica politične krize. Eden temeljnih problemov je namreč dejstvo, da se nemški kanclerki Angeli Merkel zaradi sekundarnih migracij iz članic z zunanjo mejo v Nemčijo maje vlada.

Donald Tusk
Novice Tusk pred migracijsko razpravo: Evropejci naj odločijo, kdo sme na njihovo ozemlje

Po veljavni evropski azilni zakonodaji, ki se je v krizi leta 2015 sicer izkazala za povsem neučinkovito, je namreč za obravnavo prošenj za azil pristojna prva članica vstopa prebežnika v unijo.

Cerarja ne skrbi položaj Slovenije

V pomoč Merklovi naj bi voditelji danes pozvali, naj članice sprejmejo vse potrebne zakonodajne in administrativne ukrepe za zajezitev sekundarnih gibanj prosilcev za azil ter naj pri tem tesno sodelujejo.

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters Nemčija je že v stiku z več članicami glede sklenitve dogovorov, s katerimi naj bi zajezili sekundarna gibanja prosilcev za azil. Ti dogovori pa sprožajo skrbi, da bi to lahko vodilo v oblikovanje mini schengena oziroma razdrobitev schengena.

Slovenija torej po Cerarjevih besedah ne načrtuje nobenega dvostranskega dogovora z Nemčijo ali katero drugo državo o vračanju prosilcev za azil. Takšni dogovori Sloveniji niti niso bili ponujeni, poudarja premier, ki opravlja tekoče posle.

Nasploh pa bi bilo vračanje prosilcev za azil iz Nemčije v Slovenijo po Cerarjevih navedbah tudi nesprejemljivo, saj Slovenija ni prva vstopna država migrantov v EU.

O možnosti večstranskih dogovorov, ki se prav tako omenjajo, in ustvarjanja ozkega kluba nekaterih članic pa Cerar poudarja, da je Slovenija močno vpeta v jedrno skupino članic Unije ter da ima pač Nemčija notranji politični problem in da se zdaj išče evropska rešitev.

Slovenija lahko pristane samo na takšne skupne rešitve, ki so v korist EU, in ne na škodo Slovenije, je še izpostavil Cerar. Premierja ne skrbi za položaj Slovenije v schengenu, saj vzorno varuje schengensko mejo, meni pa, da je ogrožen schengen kot takšen.

Nadzor brez razloga lahko ubije duh schengena

Pri tem je znova opozoril, da lahko nadaljnje izvajanje nadzora na notranjih mejah v schengenu, na primer na avstrijsko-slovenski meji, za katerega ni nikakršnega razloga, ubije duh schengena.

Vlada
Novice Miro Cerar: Nezakonite migracije so nesprejemljive #video

Poleg preprečevanja sekundarnih migracij bo danes v ospredju predlog vzpostavitve centrov za izkrcanje in obravnavo migrantov zunaj EU, s katerimi naj bi odpravili glavno vabo za migrante in uničili poslovni model tihotapcev migrantov.

Schengen | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za Slovenijo so centri za izkrcanje migrantov zunaj EU sprejemljivi, če se ob tem zagotovi spoštovanje mednarodnega prava, je poudaril Cerar.

Zavzema se za to, da bi v primeru vzpostavitve centrov za izkrcanje migrantov zunaj EU pri tem sodelovale tudi mednarodne organizacije za begunce oziroma migracije, ker bi to zagotovilo humano obravnavo beguncev in njihovo ločevanje od drugih vrst migrantov.

EU naj bi te centre vzpostavila v sodelovanju z uradom ZN za begunce (UNCHR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM), ki pa sta na predvečer vrha pozvala, da je treba "ljudi, rešene v mednarodnih vodah, hitro prepeljati na varno v EU in potencialno tudi kam drugam".

Voditelji EU se morajo na vrhu osredotočiti na zunanje meje Unije, vključno s projektom centrov za izkrcanje, je danes pred začetkom vrha v Bruslju opozoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. "Alternativa je še naprej kaotično zapiranje meja, tudi znotraj EU, kot tudi naraščanje konfliktov med članicami Unije," je opozoril.
Ne spreglejte