SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tusk pred migracijsko razpravo: Evropejci naj odločijo, kdo sme na njihovo ozemlje

0,10

termometer

Donald Tusk
Foto: Vid Ponikvar

Na kocki je veliko, časa je malo - opozarja predsednik evropskega sveta Donald Tusk pred vrhom EU, ki ga čaka vroča migracijska razprava. Neučinkovitost Unije pri migracijah daje argumente protievropskim in avtoritarnim silam, zato Evropejci morajo dokazati, da odločajo o tem, kdo stopi na njihovo ozemlje, je poudaril.

"Temeljni pogoj za pravo migracijsko politiko EU je, da Evropejci dejansko odločajo o tem, kdo stopi na evropsko ozemlje," je poudaril Tusk v tradicionalnem vabilu voditeljem članic Unije na zasedanje ta konec tedna v Bruslju.

Treba je uničiti model tihotapcev migrantov

Za zagotovitev tega ključnega cilja Tusk predlaga tri ukrepe. Prvi je vzpostavitev regionalnih platform za izkrcanje oziroma centrov za obravnavo migrantov zunaj EU. Glavni namen je odpraviti glavno vabo in uničiti poslovni model tihotapcev migrantov.

Drugi ukrep, ki ga predlaga Tusk, je vzpostavitev posebnega finančnega instrumenta v okviru naslednjega večletnega proračuna EU, namenjenega boju proti nezakonitim migracijam, saj je lahko migracijska politika učinkovita le, če ima ustrezno finančno podporo.

migranti, morje Novice Ladja Lifeline z več sto migranti prispela na Malto

Tretji Tuskov predlog pa predvideva krepitev sodelovanja z državami izvora in tranzita, še zlasti podpore libijski obalni straži, tako da bo imela ta vsa potrebna sredstva za popoln nadzor libijskih teritorialnih voda.

Drugi ključni vidik migracijske razprave so domače težave nemške kanclerke Angele Merkel zaradi predvolilne mrzlice v sestrski Krščansko-socialni uniji (CSU), ki zahteva zajezitev sekundarnih gibanj iz članic ob zunanji meji v Nemčijo.

Zatika se pri spornih obveznih begunskih kvotah

Voditelji naj bi opozorili, da sekundarna gibanja prosilcev za azil med članicami ogrožajo skupni azilni sistem in schengen, ter pozvali, naj članice sprejmejo vse potrebne zakonodajne in administrativne ukrepe za zajezitev teh gibanj in naj tesno sodelujejo pri tem.

Nemčija je sicer po navedbah virov pri EU že v stiku z več članicami v povezavi s sklenitvijo administrativnih dogovorov na podlagi 36. člena dublinske uredbe, s katerimi naj bi zajezili sekundarna gibanja. Ti dogovori sicer sprožajo skrbi, da bi to lahko vodilo v oblikovanje mini schengna oziroma razdrobitev schengna.

Unija se na omenjene vidike osredotoča, ker je že nekaj časa jasno, da dogovora o reformi skupnih azilnih pravil ne bo mogoče doseči v bližnji prihodnosti. Zatika se zlasti zaradi spornih obveznih begunskih kvot.

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović Novice Grabar-Kitarovićeva: Tusk nevtralen glede vprašanja arbitraže

Trenutna situacija ni posledica prejšnjih migracij

Trenutna migracijska vročica sicer ni posledica dejanskega povečanja migracijskih pritiskov oziroma resne migracijske krize, s kakršno se je Unija spopadala leta 2015, temveč političnih preigravanj.

Donald Tusk

Zato tudi Tusk opozarja, da Unija z neučinkovitostjo hrani argumente protievropskih in avtoritarnih sil. Viri pri EU k temu dodajajo, da je pri soočanju z migracijskim izzivom treba ukrepati sistematično, saj "nas bo sicer politika prehitela".

Na dnevnem redu dvodnevnega vrha je še niz tem, od brexita do prenove območja evra, a v Tuskovem pismu bode v oči zlasti še svarilo, da se mora Unija v odnosih z ZDA "pripraviti na najslabše, medtem ko upa na najboljše".

V povezavi ZDA in EU ni prijateljstva

V povezavi z ZDA viri pri EU poudarjajo vse večjo zaskrbljenost, saj se izrisuje nov vzorec, nova ameriška doktrina, v kateri ni prijateljev in ni multilateralizma, kar je zelo nevarno.

Voditelji članic Unije bodo v četrtek razpravljali o trgovinskih odnosih z ZDA, tudi o morebitnih nadaljnjih korakih ameriške administracije, konkretno o uvedbi novih uvoznih carin na avtomobile.

Ob robu vrha so predvideni srečanje Tuska z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom in vnovični izrazi odločne podpore dogovoru Skopja in Aten o imenu ter srečanje višegrajske četverice s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin