Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
17.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Natisni članek

arbitraža Hrvaška Slovenija Evropska unija

Sreda, 13. 6. 2018, 17.40

5 let, 10 mesecev

Grabar-Kitarovićeva: Tusk nevtralen glede vprašanja arbitraže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes po srečanju s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom v Bruslju dejala, da je ta "nevtralen" glede vprašanja arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Izpostavila je tudi, da bi bilo kakršno koli vmešavanje institucij EU v to dvostransko vprašanje "kontraproduktivno".

Hrvaška predsednica je ob opisu pogovora s Tuskom v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju med drugim izpostavila tudi "odprto dvostransko vprašanje s Slovenijo".

"To je dvostransko vprašanje in vsakršno vmešavanje institucij EU bi bilo - glede na to, da ne gre za kršenje evropske zakonodaje - kontraproduktivno," je povedala.

Novice Čeprav bodo dobili odškodnino, bi raje ostali v domači hiši #video #arbitraža

"Tusk ostaja nevtralen"

Na vprašanje, kaj o vprašanju arbitraže meni Tusk, pa je hrvaška predsednica odgovorila, da predsednik Evropskega sveta "ostaja nevtralen".

Tusk po srečanju ni dajal izjav za medije. Iz njegove tiskovne službe pa so na vprašanje STA o tem, kakšno je Tuskovo stališče do vprašanja arbitraže, potrdili, da je Tusk dejal, da je "nevtralen, saj je to njegova pričakovana vloga v odnosu do vseh članic".

Obenem pa je Tusk hrvaški predsednici dejal, da bi bila "rešitev spora o meji pomembna za uspeh hrvaškega predsedovanja EU in pomemben signal Zahodnemu Balkanu v luči njegove evropske perspektive", so še sporočili iz tiskovne službe predsednika Evropskega sveta za STA.

Po srečanju s Tuskom je imela Grabar-Kitarovičeva v bruseljskem think tanku European Policy Centre (EPC) predavanje o petih letih članstva Hrvaške v EU.

Izpostavila tuzdi pomen vzajemnega spoštovanja

Na vprašanje iz občinstva, kakšen nasvet bi dala državam Zahodnega Balkana v povezavi s težavami Hrvaške v pristopnih pogajanjih zaradi dvostranskih sporov s Slovenijo, je izpostavila pomen vzajemnega spoštovanja.

Poudarila je tudi, da članice v odnosih s sosedami ne smejo izkoriščati svojega članstva, ter ponovila, da morajo dvostranska vprašanja rešiti vpletene države ob čim manj vmešavanju od zunaj.

arbitraža
Novice Arbitraža: Prihaja pomemben dan za Slovenijo in Hrvaško
Novice Arbitraža: Hrvaška sestavila odgovor na slovensko pismo #video
Ne spreglejte