SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na predčasne volitve bomo odšli maja #foto #video

10

termometer

Miro Cerar Borut Pahor
Foto: Ana Kovač

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel odločitev, da državnemu zboru po odstopu premierja Mira Cerarja v tem sklicu ne bo predlagal mandatarja. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve. Ocenjuje, da bodo potekale predvidoma v drugi polovici maja, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik države Borut Pahor je danes sprejel premierja Mira Cerarja, ki ga je seznanil z razlogi za svoj odstop. "Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja," so ob tem zapisali v predsednikovem uradu.

Novega mandatarja ne bo predlagal

Pahor namreč novega mandatarja v tem sklicu DZ ne bo predlagal, imajo pa pravico do predlaganja tudi poslanske skupine oziroma najmanj deset poslancev. Tako se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev predsednik republike Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin, so še napovedali.

Za Cerarja kaplja čez rob odločitev sodišča

Cerar je v sredo pozno zvečer sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. Pojasnil je, da je odločitev sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je poudaril Cerar.

Video: prihod Cerarja k predsedniku Pahorju

Kustec Lipicerjeva za to, da ključne projekte v DZ peljejo naprej

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je danes napovedala, da se bodo v stranki zavzeli, da vse ključne projekte v DZ po odstopu Cerarja peljejo naprej, pri čemer je navedla vprašanje implementacije arbitraže, NLB in referenduma o drugem tiru. Cerarjev odstop podpira, saj se na trenutni "način preprosto ni dalo več delati". Kustec Lipicerjeva Cerarjev odstop vidi kot edini mogoč v položaju, v katerem so "se bolj ali manj soočali le še s petelinjimi boji med posameznimi interesi". "Tisto, kar delamo v SMC, je razvoj za prihodnost, nikoli pa ne bomo podpirali nobenih pristopov, s katerimi se bo poskušalo v prvi vrsti delati zase," je dejala. Dodala je, da bi bil vsak dan, ko bi delali na tak način, izgubljen dan.

Za predčasne volitve sta se pred odločitvijo predsednika republike zavzeli tudi stranki SD in DeSUS. 

Video: Odstop predsednika vlade Cerarja

Državni zbor se bo s Cerarjevim odstopom seznanil prihodnji teden

Zakon o vladi in poslovnik državnega zbora ob tem določata, da mora premier o odstopu obvestiti ministre, pisno pa tudi predsednika državnega zbora. To je premier Cerar danes tudi formalno storil.

Obvestilo o odstopu predsednika vlade se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejetju obvestila. S Cerarjevim odstopom se bo državni zbor seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek.

Tedaj bodo poslanci uvodoma odločali, ali bodo razširili dnevni red seje, znano pa bo tudi, kdaj bo seznanitev s Cerarjevim odstopom na dnevnem redu. Predsednik vlade ima sicer pravico odstop pojasniti v državnem zboru. O odstopu predsednika vlade državni zbor ne glasuje, ampak le ugotovi, da mu je prenehala funkcija.

Predloga o novem mandatarju ne gre pričakovati 

Državni zbor Foto: Bor Slana Predsednik republike ima nato 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade. Kot so sporočili iz kabineta predsednika države, novega mandatarja tokrat Pahor ne bo predlagal. Ob odstopu takratne premierke Alenke Bratušek leta 2014 je sicer prevladalo mnenje, da se rok lahko skrajša, če se vsi kvalificirani predlagatelji odpovejo možnosti predlagati kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi državni zbor, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj deset poslancev. Če še ta ni uspešen, sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.

Glede na bližino rednih volitev predloga novega mandatarja najbrž ne gre pričakovati. To bi odprlo pot za razpustitev državnega zbora in volitve. 

Predčasne volitve se namreč v skladu z zakonom o volitvah v državni zbor opravijo najpozneje dva meseca po razpustitvi državnega zbora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin