Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
5. 1. 2018,
10.15

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

6

Natisni članek

arbitraža diplomati Miro Cerar

Petek, 5. 1. 2018, 10.15

6 let, 3 mesece

Cerar: Na kopnem nujno potrebujemo sodelovanje Hrvaške #arbitraža

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

6

Miro Cerar Andrej Plenković | Foto STA

Foto: STA

"Naša pot naprej je jasna: Slovenija bo dosledno vztrajala pri uresničitvi arbitražne odločbe, kar pričakujemo tudi od sosednje Hrvaške. Vse drugo pomeni odmik od evropskega in mednarodnega prava, s tem pa tudi odmik od interesov Slovenije," je dejal Miro Cerar.

Premier je drugi dan posveta slovenskih diplomatov na Brdu izpostavil, da je pomemben redni politični dialog s sosednjimi državami. "Še največ izzivov v tem pogledu prinašajo odnosi s Hrvaško," je dodal in spomnil, da je končna razsodba arbitražnega sodišča v Haagu o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško v preteklem letu najbolj zaznamovala politične odnose z našo južno sosedo.


Preberite še:
"Hrvaška brez OECD in Schengna, če ne bo spoštovala arbitraže" #video


"Medtem ko je Slovenija zavezana uresničevanju arbitražne razsodbe, pa hrvaška stran vztrajno ponavlja, da razsodba zanjo ne velja. Slovenija je do 29. decembra, ko je bil določen rok za uresničitev arbitražne razsodbe, skušala narediti vse, da bi prišlo do dogovorne uresničitve razsodbe s Hrvaško. Zvrstila so se številna srečanja, tako na tehnični ravni kot tudi moja s predsednikom hrvaške vlade Plenkovićem," je povzel premier.

Video: Planet TV

Meja je neločljiva

Spomnil je, da se je Slovenija na področjih, kjer je to lahko storila sama, intenzivno pripravljala na obdobje po 29. decembru: "Prilagodili smo ustrezno zakonodajo in podzakonske predpise. Konec novembra je bil sprejet paket zakonskih predlogov za uresničitev arbitražne odločbe. Kot veste, sem pred dvema tednoma obiskal Zagreb in tik pred iztekom roka, ki ga je določilo arbitražno sodišče, naredil še zadnji napor, da Hrvaško prepričamo v nujnost implementacije arbitražne odločbe."

Posebej je izpostavil, da je meja, kot jo je določilo sodišče, neločljiva celota. "Meja na morju je z odločitvijo sodišča določena, na kopnem pa nujno potrebujemo sodelovanje Hrvaške. Zato mora ta dosje ostati med prioritetami naše zunanje politike," je povedal zbranim diplomatom.

Pričakuje diplomatsko ofenzivo

Od ministrstva za zunanje zadeve Cerar še naprej pričakuje "intenzivne diplomatske aktivnosti v podporo uresničitve arbitražne odločbe, predvsem v institucijah in državah članicah EU ter drugih državah, ki lahko pri tem odigrajo pomembnejšo vlogo. Pripravljenost za pomoč pri izvajanju arbitražne odločbe je ponudila tudi Evropska komisija. Jasno je, da bomo ob nadaljevanju hrvaškega ignoriranja arbitražne razsodbe morali uporabiti tudi ustrezna pravna sredstva."

Ne spreglejte