SiolNET. Novice Slovenija
5,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cene stanovanj: padel je rekord

5,97

termometer

stanovanje
Na letni ravni so se cene stanovanj povečale za 12,9 odstotka, kar je najvišje zvišanje cen do zdaj.

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v tretjem četrtletju letos na četrtletni ravni zvišale za 2,8 odstotka. Na letni ravni so se povečale za 12,9 odstotka, kar je najvišje zvišanje cen do zdaj. Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo višje od dolgoletnega povprečja, je danes objavil statistični urad.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se po znižanju v prejšnjem četrtletju znova povišale, in sicer za 3,3 odstotka. Cene novih stanovanj so se zvišale za 4,3 odstotka, medtem ko so se cene novih družinskih hiš po opaznem padcu v drugem četrtletju znova zvišale, za 0,6 odstotka.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin (rabljenih stanovanj in hiš skupaj) so se na ravni celotne Slovenije v letošnjem tretjem četrtletju na četrtletni ravni v povprečju zvišale za 2,7 odstotka. Malenkost bolj so se zvišale cene rabljenih stanovanj kot cene rabljenih družinskih hiš.

Rabljena stanovanja so se glede na drugo četrtletje najizraziteje podražila v Ljubljani in v preostali Sloveniji, čemur so sledila rabljena stanovanja v Mariboru.

Na letni ravni so bile cene stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju v povprečju višje za 12,9 odstotka, kar je največ po prvem četrtletju 2008, ko so se cene zvišale za 11,8 odstotka.

Najbolj je cena zrasla novim stanovanjem

Najizraziteje so se zvišale cene novih stanovanj, in sicer za 17,9 odstotka. Sledile so cene rabljenih stanovanj, rabljenih družinskih hiš in novih družinskih hiš.

Skupna vrednost vseh v tretjem četrtletju prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je bila 378 milijonov evrov, kar je 18 odstotkov manj od skupne vrednosti vseh prodaj v drugem četrtletju in približno enako vrednosti prodaj v istem četrtletju preteklega leta.

Število prodanih stanovanj je bilo nižje kot v prejšnjem četrtletju 

Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin je bilo po izraziti rasti v prejšnjem četrtletju tokrat nižje. Prodanih jih je bilo 3.359. Še vedno pa je to višje od večletnega povprečja, ki je pri okrog 2.900 prodaj.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo nižje kot v drugem četrtletju. Prodanih je bilo namreč 3.310 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 369 milijonov evrov, kar je okrog 17 odstotkov manj kot v drugem četrtletju.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo v tretjem četrtletju prodanih 49, kar je najmanj po drugem četrtletju 2020, ko jih je bilo prodanih 55. Skupna vrednost prodaj novih stanovanjskih nepremičnin je znašala okrog deset milijonov evrov, kar je za 25 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletju.

Eko sklad Novice Potratne evropske stavbe na nujni dieti Stanovanje Posel danes Kaj se bo dogajalo na trgu nepremičnin v letu 2022? Vzajemci nepremičnine Posel danes Lahko visoke cene nepremičnin obrnemo sebi v prid, tudi če nismo lastniki? Split turizem Posel danes Zakaj se na hrvaški obali nepremičnine prodajajo pod ceno?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin