Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča VZAJEMCI NEPREMIČNINE, d. o. o.

Natisni članek

advertorial nepremičnine Vzajemci

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Lahko visoke cene nepremičnin obrnemo sebi v prid, tudi če nismo lastniki?

Vsebino omogoča VZAJEMCI NEPREMIČNINE, d. o. o.

Glede na pregovorno močno naklonjenost Slovencev do lastništva nepremičnin so vse višje cene za veliko večino slaba novica. Kako pa lahko rast cen izkoristijo vlagatelji? Zaradi povišane inflacije so namreč nepremičnine dobra alternativa finančnim naložbam za razpršitev sredstev v portfelju.

Visoke cene nepremičnin so za veliko večino slaba novica. | Foto: Visoke cene nepremičnin so za veliko večino slaba novica.

Najvišja polletna rast cen od časov pred krizo 2008

Podatki Geodetske uprave pa kažejo, da so se v prvem polletju v primerjavi z drugim polletjem leta 2020 cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za okoli 8 odstotkov, kar je pomenilo najvišjo polletno rast cen od časov pred krizo nepremičninskega trga leta 2008.

Najbolj so poskočile cene stanovanj v Kopru, Kranju, Celju in Mariboru – za od 10 do 12 odstotkov. V Ljubljani je bila rast cen vseh stanovanj v prvi polovici leta okoli šestodstotna. V glavnem mestu so sicer cene stanovanj rekordno zrasle leta 2018, kar 15 odstotkov na letni ravni. Povprečna cena rabljenega stanovanja v glavnem mestu je v prvi polovici letošnjega leta dosegla 3.250 evra na kvadratni meter.

Nepremičnine so dobra alternativa finančnim naložbam za razpršitev sredstev v portfelju. | Foto: Nepremičnine so dobra alternativa finančnim naložbam za razpršitev sredstev v portfelju.

Zakaj so cene tako visoke?

Rast cen stanovanjskih nepremičnin po eni strani poganja veliko povpraševanje, ki ga vzpodbujajo nizke obrestne mere in dostopnost denarja, na drugi strani pa omejena ponudba novogradenj.

Na višanje cen stanovanjskih nepremičnin vse bolj vplivajo tudi vse višje cene zemljišč za gradnjo, posredno pa tudi rast gradbenih stroškov, ki je posledica globalnega zviševanja cen transporta in gradbenih materialov zaradi pandemije.

Slovenci smo radi lastniki nepremičnin, a ne vlagatelji

Nepremičninske naložbe so neodvisne od borznih gibanj in imajo svojo lastno dinamiko. | Foto: Nepremičninske naložbe so neodvisne od borznih gibanj in imajo svojo lastno dinamiko.

Slovenci smo izrazito naklonjeni lastništvu nepremičnin, radi smo lastniki. Ravno nasprotno pa je trg naložb v različne nepremičninske sklade pri nas nerazvit, saj je relativno malo nepremičnin primernih za naložbeno vlaganje, tako da je težko privabiti velike vlagatelje.

Vsak potencialni vlagatelj si nakupa naložbene nepremičnine ne more privoščiti, poleg tega pa lastništvo prinaša tudi določene obveznosti in stroške. V nepremičnine se tako da vlagati tudi posredno, ne da bi kupili konkretno zemljišče, malto ali hišo. Poleg tega lahko z nižjim vložkom dosežete višjo stopnjo razpršitve sredstev, nepremičninske naložbe pa so neodvisne od borznih gibanj in imajo svojo lastno dinamiko.

Pod indirektne investicije spadajo: nepremičninski skladi, deleži v nepremičninskih družbah in množično financiranje pri nepremičninskih projektih s posojili nepremičninskim družbam.

Priložnost investicijskega sodelovanja tudi v nepremičninskih projektih

Podjetje Vzajemci Nepremičnine, ki je del Skupine Vzajemci, zaključuje svoj prvi nepremičninski projekt Vila Destino v Rožni dolini.

Pri drugem projektu Soseska Sereno, v okviru katerega bodo v Šmarju - Sap gradili dva bloka s skupaj 20 stanovanji in poslovnimi prostori v pritličju, so tik pred izbiro krovnega izvajalca. Gradnja se bo pričela predvidoma decembra, prodaja stanovanj in poslovnih prostorov pa takoj za tem. Še pred zaključkom leta pa bodo lahko predstavili tudi nov, tretji projekt Vzajemci Nepremičnine.

Več o projektih podjetja Vzajemci Nepremičnine si lahko ogledate na uradnem spletnem mestu. Če imate vprašanje, lahko pokličete na 080 35 08 ali pišete na info@vzajemci.com.

nepremičnine
Novice Do lagodne prihodnosti z nepremičninami
Ne spreglejte