Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2024,
22.05

Osveženo pred

3 ure, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
energenti promet promet trošarine gorivo cene

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 22.05

3 ure, 13 minut

Cene goriv: trošarine na najvišji ravni po letu 2020, a še daleč od najvišjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Gorivo, bencin, dizel, Petrol | Država je trošarine na goriva najbolj višala v obdobju od sredine leta 2012 do sredine leta 2015. | Foto STA

Država je trošarine na goriva najbolj višala v obdobju od sredine leta 2012 do sredine leta 2015.

Foto: STA

Trošarine na goriva so trenutno na najvišji ravni po začetku leta 2020, ko so lahko vozniki na račun izjemno nizkih cen nafte uživali v poceni gorivu. Liter cenejšega neosvinčenega bencina je takrat stal manj kot evro, danes pa že več kot poldrugi evrov. V naslednjih mesecih bi vsak nadaljnji dvig cene nafte ali trošarine regulirane cene goriv izven avtocest spet pognal proti rekordnim ravnem iz obdobja pred ponovno regulacijo.

Država je trošarine na goriva najbolj višala v obdobju od sredine leta 2012 do sredine leta 2015, ko so se na čelu vlade zvrstili Janez Janša, Alenka Bratušek in Miro Cerar. Gre za obdobje, ko se je država izvijala iz gospodarske krize, prihodki iz trošarin pa so bili pomemben vir za krpanje proračunske luknje.

Takrat se je trošarina na liter neosvinčenega bencina 95 gibala od 51 do 54 centov in je predstavljala kar tretjino končne cene. Ob visokih cenah nafte je v tistem trenutku to pomenilo tudi dramatično visoke cene goriv, saj je takrat liter najcenejšega neosvinčenega bencina v zelo kratkem času prvič poskočil prek 1,5 evra.

bencinska črpalka
Avtomoto Kdo dobi več pri vašem nakupu goriva: država ali naftni trgovec?

Danes so v primerjavi s tem obdobjem trošarine na goriva še vedno nekoliko nižje, saj trošarina na liter dizelskega goriva znaša slabih 48 centov, na liter neosvinčenega goriva pa skoraj 50 centov. So pa danes prodajne cene goriv brez davkov in dajatev toliko višje, da so goriva dražja kot v obdobju 20122015 (če ne upoštevamo inflacije).

Zanimivo je, da smo bili rekordom v ceni goriv jeseni 2022 priča v času izjemno nizkih trošarin, ki so izhajale še iz časa koronakrize, ko je Janševa vlada s svojim zniževanjem želela podpreti gospodarstvo. Takrat je trošarina za najcenejši neosvinčen bencin znašala le okoli 36 centov in bila s tem zelo blizu minimalni obdavčitvi, ki jo od držav članic zahteva Evropska unija.

bencinska črpalka, gorivo
Novice Cene pogonskih goriv ostajajo nespremenjene

Trošarine: več kot desetina prihodkov proračuna

Država namerava iz trošarin letos ustvariti 1,56 milijarde evrov prihodkov, kar predstavlja dobrih 11 odstotkov načrtovanih prihodkov, do sredine avgusta pa je pobrala že dobrih 900 milijonov evrov trošarin. Te zajemajo tudi alkoholne pijače in tobačne izdelke, a energenti v tej vreči predstavljajo skoraj 60 odstotkov.

Primerjava obdavčitve goriv v državah EU:

Slovenija po obdavčitvi goriv ne odstopa bistveno od Avstrije in Hrvaške, pri drugih dveh sosedah pa Madžarska izstopa po nizki obdavčitvi goriv, medtem ko ima Italija eno najvišjih obdavčitev v Evropi.

Cenejši bencin kot pri sosedih, pri dizlu drugače

Po podatkih, ki jih zbira AMZS, cene neosvinčenega bencina 95 v naši okolici znašajo 1,53 evra na Hrvaškem, 1,62 evra v Avstriji, 1,55 evra na Madžarskem, 1,82 evra v Italiji, 1,33 evra v Bosni in Hercegovini, 1,50 evra v Črni Gori, 1,63 evra v Srbiji in 1,29 evra v Severni Makedoniji. V Sloveniji liter neosvinčenega bencina 95 izven avtocestnega omrežja stane 1,514 evra, dizla pa 1,528 evra. Pri naših sosedih so razlike v ceni med tema dvema gorivoma izrazitejše. Na Hrvaškem je z 1,41 evra na liter dizelsko gorivo cenejše kot pri nas, tudi v Italiji je dizelsko gorivo bistveno cenejše (1,70 evra) od bencina, medtem ko na Madžarskem in v Avstriji večje razlike med gorivoma ni.
Na ravni EU po dragem gorivu sicer izstopajo še Nizozemska (2,07 evra), Francija (1,82 evra) in Grčija (1,86 evra). Najdražje gorivo v Evropi imajo trenutno v Veliki Britaniji, kjer liter neosvinčenega bencina 95 stane 2,17 evra, najcenejše pa v Rusiji in Belorusiji, kjer liter tega goriva stane 61 oziroma 70 centov.
bencinska črpalka, bencin, INA, gorivo, Hrvaška
Novice Na Hrvaškem v torek opazna podražitev pogonskih goriv
Ne spreglejte