SiolNET. Novice Slovenija
5,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Če imate na Hrvaškem nepremičnino, lahko zdaj prečkate mejo

5,43

termometer

Istra, Rovinj, kolo
Foto: Getty Images

Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od včeraj naprej prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.

Potem ko so v Zagrebu v soboto napovedali, da bodo omogočili vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je hrvaški zavod v soboto pozno zvečer objavil natančna navodila. Iz njih je razvidno, da lahko slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, svobodno prečkajo mejo, navaja STA.

Kaj bodo od vas zahtevali na meji?

Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo državljani EU med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko, poroča STA.

Karantena ni več obvezna, a imejte čim manj stikov

V okviru rahljanja ukrepov ni več predvidena 14-dnevna obvezna karantena, se pa morajo tisi, ki bodo prišli na Hrvaško, držati epidemioloških ukrepov, s katerimi jih bo seznanila policija ob vstopu v državo. Pomembno je, da imajo v prvih 14 dnevih bivanja čim manj stikov z drugimi, zunaj opravljajo najnujnejša dela, pri gibanju na prostem pa upoštevajo varnostno razdaljo oziroma nosijo zaščitne maske.

srbija koronavirus bolnišnica Beograd Novice V Srbiji potrdili že več kot deset tisoč okužb

Tujci si bodo morali dnevno tudi meriti temperaturo in se javiti najbližjemu epidemiologu po telefonu, če bo ta presegla 37,2 stopinje Celzija ali če bodo imeli simptome bolezni. Svojega bivališča naj v tem primeru ne zapuščajo, še svetuje hrvaški zavod za javno zdravje, še piše STA.

Pri slovenski policiji pa so danes za STA pojasnili, da slovenska stran ni spremenila odloka o prehajanju mejnih prehodov med epidemijo koronavirusa, kar pomeni, da se osebam ob vstopu v Slovenijo odredi sedemdnevna karantena. Za spremembo odloka je pristojno ministrstvo za zdravje, pa so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

V okviru odloka sicer veljajo nekatere izjeme, med drugim za čezmejne dnevne delovne migrante, osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika v sosednji državi, tovorni promet, tranzitne potnike ter dvolastnike ali najemnike zemljišč, ki so državljani Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin