Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2023,
19.01

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

5

Natisni članek

terapija zdravljenje Onkološki inštitut onkologija

Ponedeljek, 22. 5. 2023, 19.01

11 mesecev, 1 teden

"Če bodo vsi naredili svoj del naloge, lahko začnemo delo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

5

Danijel Bešič Loredan | Protonska terapija ima manj stranskih učinkov v primerjavi s standardno obliko obsevanja. Njena prednost je predvsem v natančnejši dostavi potrebne doze obsevanja, saj prejme okoliško tkivo občutno manj radiacije in je tako manj prizadeto. | Foto Bojan Puhek

Protonska terapija ima manj stranskih učinkov v primerjavi s standardno obliko obsevanja. Njena prednost je predvsem v natančnejši dostavi potrebne doze obsevanja, saj prejme okoliško tkivo občutno manj radiacije in je tako manj prizadeto.

Foto: Bojan Puhek

Projekt protonskega centra v Sloveniji je trenutno v fazi izdelave investicijske dokumentacije, je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ob tem je zagotovil, da bo protonski center v lasti države oziroma Onkološkega inštituta Ljubljana. Meni, da je realna možnost, da bi center zgradili do leta 2027.

V investicijski dokumentaciji bodo podani ocena vrednosti investicije, predlagane možne lokacije postavitve centra ter ustrezna strokovno-tehnična izhodišča (zmogljivost glede na potrebe, raven opreme, kader in časovnica realizacije projekta), je v državnem zboru pojasnil minister.

Bešič Loredan pričakuje, da bo investicijska dokumentacija potrjena v roku treh mesecev, pred tem pa mora biti usklajena med ministrstvom in onkološkim inštitutom.

Če bodo vsi "naredili svoj del naloge", minister pričakuje, da bo v letošnjem letu mogoče začeti izdelavo projektne dokumentacije, iščejo pa tudi primerno zemljišče, saj ob onkološkem inštitutu ni dovolj prostora za izgradnjo centra.

Kirurg Erik Brecelj z onkološkega inštituta je sicer pred kratkim v intervjuju za N1 dejal, da "se že več let vali zgodba, da se protonski center zgradi v javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem Cosylab".

"Ne govorimo o nobenem javno-zasebnem partnerstvu, govorimo o nacionalnem načrtu protonskega centra, ki ga bomo s sredstvi države zgradili in bo del onkološkega inštituta," je danes zagotovil minister Bešič Loredan.

Erik Brecelj
Novice Brecelj: Če Slovenija ni sposobna sama postaviti protonskega centra, jo ukinimo
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Helikoptersko nujno pomoč bomo uredili do leta 2026
Danijel Bešič Loredan
Novice Minister Bešič Loredan napovedal višje plače #video
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Medicinske sestre so nezamenljive
Ne spreglejte