Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
13.48

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

Natisni članek

zdravje zdravstvo Danijel Bešič Loredan

Petek, 19. 5. 2023, 13.48

11 mesecev

Minister Bešič Loredan napovedal višje plače #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

"Slovenske družinske zdravnice in zdravniki si za opravljanje svojega poslanstva in predano delo zaslužite tudi ustrezno plačilo. Na ministrstvu za zdravje smo zato predvideli dodatno, 20-odstotno povišanje plačila vsem specializantom družinske medicine, dodatno nagrajevanje za večje število opredeljenih ter spodbude za opravljanje dodatnega dela," je v poslanici ob svetovnem dnevu družinskih zdravnikov zapisal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"Družinska medicina ima osrednjo vlogo v našem zdravstvu, saj predstavlja prvo stopnjo obravnave naših prebivalk in prebivalcev, zato je prav izboljšanje pogojev za delo in razbremenitev družinskih zdravnic in zdravnikov eden izmed prednostnih ciljev ministrstva za zdravje," je zapisal Bešič Lordan in dodal:

"Za ureditev področja problematike družinske in urgentne medicine ter absentizma smo pripravili ustrezen zakonski okvir, ki ga bomo v javno presojo posredovali še pred poletjem, z njim pa želimo ponovno opredeliti time družinske medicine, doseči administrativne razbremenitve in vzpostaviti regionalne mreže na temelju območnih enot ZZZS."

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Medicinske sestre so nezamenljive

"Še naprej si bomo prizadevali za sistemske spremembe"

Na ministrstvu za zdravje si bodo po njegovih besedah še naprej prizadevali za sistemske spremembe, ki bodo zagotovile dostopnost do primarnega zdravstvenega varstva že z obstoječim kadrom, ob tem pa bodo, kot je zatrdil, z dodatki za izbiro specializacije iz družinske medicine spodbujali mlade zdravnice in zdravnike k vključitvi v time družinske medicine.

Poudaril je, da se zavedajo, kako zelo pomembno je, da imajo družinski zdravniki dovolj časa za delo s pacienti, zato bodo z zakonom o zdravstvenem informacijskem sistemu oklestili administrativne obveznosti, ki družinske zdravnike "v sedanjem sistemu pretirano obremenjujejo".

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Pričakujem, da vodstvo zavoda prekine delovno razmerje s takim zdravnikom

Minister: Verjamem, da bomo rešili vse izzive

Kot je zapisal, si slovenske družinske zdravnice in zdravniki za opravljanje svojega poslanstva in predano delo zaslužijo tudi ustrezno plačilo, zato so na ministrstvu za zdravje predvideli dodatno, 20-odstotno povišanje plačila vsem specializantom družinske medicine, dodatno nagrajevanje za večje število opredeljenih ter spodbude za opravljanje dodatnega dela.

"Urediti moramo torej kar nekaj področij, ki se jim v preteklosti nismo dovolj posvečali. Verjamem, da bomo skupaj in v sodelovanju rešili vse izzive. Zaradi vašega predanega in nesebičnega dela imajo namreč naši prebivalci kljub velikemu kadrovskemu pomanjkanju zagotovljeno strokovno in kakovostno zdravstveno oskrbo. Skupaj bomo poskrbeli, da bo tako tudi v prihodnje," je sklenil.

Danijel Bešič Loredan
Novice Minister za zdravje: Pomanjkanje zdravstvenih delavcev trenutno eden največjih izzivov
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: 1. januarja 2026 bo vse drugače
Ne spreglejte