Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
12.28

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Natisni članek

promet promet varnost vožnja pod vplivom alkohola alkohol

Sreda, 10. 11. 2021, 12.28

2 leti, 5 mesecev

Čas martinovanja: udeležbi v prometu se pod vplivom alkohola odpovejmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

vino | Že prvi popit kozarec alkoholne pijače namreč vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas.  | Foto Reuters

Že prvi popit kozarec alkoholne pijače namreč vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas.

Foto: Reuters

Zaradi slabih epidemioloških razmer in sprejetih ukrepov za zajezitev koronavirusa prihaja do odpovedi javnih dogodkov, med katere spadajo tudi martinovanja. Vseeno pa bodo od jutri do nedelje marsikje potekala martinovanja znotraj družinskih krogov in v gostinskih obratih ob upoštevanju pogoja PCT. 

Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da so zelo zmotna prepričanja, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola. "Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka ali da nismo toliko popili, da ne bi mogli voziti, so v času Martinovega še bolj 'iz trte zviti'," opozarja agencija za varnost prometa.

Na NIJZ odsvetujejo praznovanja 

NIJZ odsvetuje martinovanja in praznovanja izven kroga svojih najbližjih, saj taka druženja predstavljajo povečano tveganje za prenos okužb z novim koronavirusom.

"V primeru druženja prebivalce prosimo za dosledno upoštevanje ukrepov za preprečevanje prenosa okužb: izogibanje zaprtim prostorom, vzdrževanje razdalje vsaj dva metra do drugih oseb, uporaba maske v vseh zaprtih prostorih in tam, kjer ni mogoče vzdrževati varnostne razdalje, redno zračenje prostorov ter dosledna skrb za higieno rok," so zapisali na spletni strani. Državljane so pozvali, da se v primeru druženja samotestirajo, v primeru slabega počutja ali drugih znakov okužbe dihal pa takoj osamijo in pokličejo svojega zdravnika.

Potekal bo poostren nadzor

Solidarnost do izjemnih naporov zdravstvenih delavcev v teh časih izkazujemo tudi tako, da dosledno spoštujemo prometne predpise in se ne izpostavljamo tveganjem in nevarnostim v prometu. V tem času poteka tudi nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, med katero bodo policisti vse do 14. novembra 2021 poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu.

Že en kozarec je preveč

"Že prvi popit kozarec alkoholne pijače namreč vpliva na naše zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas. Pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,5 promila alkohola pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 22-krat. Ena enota alkohola na primer 0,3 dl žganja, 1 dl alkohola, 2,5 dl piva se v telesu presnavlja približno eno uro. Pri večji količini popitega alkohola se ta čas podaljša," so pojasnili.

"Alkohol je najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, a je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodimo odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola odpovejmo," svetuje Agencija za varnost prometa.

Poskrbite za svojo vidnost v prometu 

V promet se podajte le s trezno glavo, upoštevajte pravila in predpise, vozite s prilagojeno hitrostjo in pozorno do vseh udeležencev. Pešci, kolesarji in vozniki e-skirojev naj za lastno varnost poskrbijo tudi z dobro vidnostjo. Oglejte si pet stereotipov o vožnji pod vplivom alkohola in videoposnetek Kdo vozi nocoj? Vi ali alkohol?

Policija
Novice Pod vplivom alkohola dvakrat prekoračil hitrost
Mario
Novice Mariu je alkotest pokazal 4,27: "Tri dni smo pili" #video
VOZNIK alkohol
Novice Na Severnem Primorskem vse več ljudi pijanih za volanom
Ne spreglejte