Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

UKC Ljubljana

Torek, 5. 7. 2011, 17.46

8 let

Čakalne dobe v UKC Ljubljana se skrajšujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je sestal na izredni seji, na kateri so obravnavali problematiko čakalnih dob.

Stanje na področju čakalnih dob se po besedah generalnega direktorja UKC Simona Vrhunca izboljšuje, še vedno pa je največji vzrok problema pomanjkanje določenih kadrov ter pomanjkanje kapacitet. Kot je dejal Vrhunec po seji sveta, je želja UKC, da bi vsem zavarovancem omogočili dostop do njihovih zdravstvenih storitev takrat, ko jih potrebujejo. "Aktivnosti gredo v pravo smer" Ob tem dodaja, da so v skrajševanje čakalnih dob usmerjene vse aktivnosti vodstva UKC, kar je bilo na seji sveta tudi pripoznano. Delamo dobro, čakalne dobe v UKC Ljubljana se skrajšujejo, zmeraj manj je tistih, ki čakajo na dopustno čakalno dobo, aktivnosti gredo v pravo smer, je zatrdil. Velik napredek pri magnetnoresonačnih preiskavah Pojasnjuje, da je bil v zadnjem času velik napredek storjen pri skrajševanju čakalnih dob za magnetnoresonačne preiskave z anestezijo pri otrocih ter na splošno na področju radiološke diagnostike.

Še letos 18 novih anesteziologov iz tujine Večina težav na področju čakalnih dob ostaja zaradi pomanjkanja anesteziologov, vendar pa tudi pri tem Vrhunec verjame, da bodo težave hitro odpravljene. Še letos si namreč obetajo novih 18 anesteziologov iz tujine, s katerimi so že stopili v stik in že potekajo postopki za pridobitev licence za delo na ministrstvu za zdravje. Vendar pa anesteziologi po njegovih besedah niso edini zdravstveni profil, ki ga primanjkuje, v podobnem položaju so revmatologi.

Vzrok problema čakalnih dob tudi kapacitete V nekaterih primerih pa so vzrok problema čakalnih dob tudi kapacitete kliničnega centra, kar se vidi predvsem v ortopediji. Vrhunec pojasnjuje, da če bi ta hip imeli eno operacijsko dvorano več, bi ob številu ortopedov ustrezno skrajšali število čakalnih dob na tem področju.

Predsednica sveta Elda Gregorič Rogelj je po seji sveta izpostavila, da so bili predstavniki UKC zelo prepričljivi pri navajanju razlogov, zakaj je na posameznih področjih predolga čakalna doba in kako bi jih skrajšali. Tako so se na seji, ki sicer ni bil sklepčna, dogovorili, da je treba konkretizirati posamezne ukrepe za to, da bi se čakalne dobe skrajšale, je dejala.

"UKC Ljubljana se primerja le z dunajsko bolnišnico" Vrhunec je tudi komentiral nedavne kritike generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina o produktivnosti UKC Ljubljana v primerjavi z mariborskim kliničnim centrom. Vrhunec pravi, da je ljubljanski UKC odlična terciarna inštitucija, ki se v tem pogledu ne primerja z ostalimi bolnišnicami v Sloveniji, pač pa kvečjemu z dunajsko. "Mi mislimo, da smo zelo učinkoviti," je dejal.

Sicer pa znižanje akontacij za 3,5 odstotka ta trenutek za ljubljanski klinični center pomeni likvidnostni problem, pravi generalni direktor zavoda. Vendar pa po njegovih besedah zaenkrat to še ni ukrep, ki bi poslabševal poslovanje zavoda.

Ne spreglejte