Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
12. 11. 2015,
15.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

4

Natisni članek

Marko Jaklič Vzajemna Lekarna Ljubljana sojenje

Četrtek, 12. 11. 2015, 15.57

6 let, 6 mesecev

Božiček za Marka Jakliča prišel zgodaj: poleg oprostilne sodbe je prinesel še gradbeno dovoljenje

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

4

Ljubljanska upravna enota je v torek po okroglih desetih letih boja nekdanjemu šefu Vzajemne Marku Jakliču izdala gradbeno dovoljenje za objekt v Selu nad Polhovim Gradcem.

Za nekdanjim šefom Vzajemne in Lekarne Ljubljana Markom Jakličem sta tako dva dneva dobrih novic: po torkovi izdaji gradbenega dovoljenja – to je, kot so nam pojasnili na Upravni enoti Ljubljana, sicer še nepravnomočno – je bil včeraj v zadevi Vzajemna oproščen očitkov o zlorabi položaja in pranju denarja v višini pol milijona evrov.

Kot je pojasnil sodnik, tožilstvu, ki je za Jakliča zahtevalo štiri leta in 11 mesecev zapora, ni uspelo dokazati krivde za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Več tukaj.

Jakliča smo za komentar klicali na dve telefonski številki, objavljeni v spletnem imeniku, a se ni oglasil.

Jaklič bi moral plačevati Vzajemni, na koncu obratno

Jaklič je tudi v skupini nekdanjih vodstvenih članov Vzajemne, proti katerim je zavarovalnica pred tremi leti vložila 12 odškodninskih tožb v vrednosti 4,3 milijona evrov. Finance so pred dnevi poročale, da je Vzajemna eno tožbo za 360 tisoč evrov zoper nekdanja vodilna Jakliča in Franca Henigmana na prvi stopnji sicer dobila, a je pozneje višje sodišče odločilo, da je vse zastaralo in nekdanjima vodilnima ni treba plačati nič.

"Ker je Vzajemna tožbo izgubila, mora Jakliču in Henigmanu povrniti dobrih 28 tisoč evrov pravdnih stroškov in stroškov pritožbe (ter zamudne obresti), je odločilo višje sodišče," je v Financah poročala Andreja Rednak.

Izplen odškodninskih tožb je včeraj na sodišču opisal tudi sam Henigman. "Proti meni je Vzajemna vložila osem odškodninskih tožb. Trenutni rezultat je, da je Vzajemna tri tožbe pravnomočno že izgubila na višjem sodišču, tri je izgubila na prvi stopnji in, kot kaže, bi končni rezultat zame lahko bil osem proti nič," je dejal.

Plagiat le ostaja plagiat Tako ima Jaklič danes na plečih le en greh, in sicer plagiatorstvo. To ga je leta 2011 stalo magistrski naziv na ljubljanski ekonomski fakulteti (EF). Jaklič je nato vložil tožbo na upravno sodišče , a je bila zavrnjena. Aprila 2013 je Jaklič vložil še revizijo zoper sodbo, a jo je sodišče zavrglo kot nedovoljeno. Odvzem naziva je tako pravnomočen od 20. februarja 2013, so nam potrdili na sodišču.

Dodajmo, da ugotovitev senata EF, da je njegov magisterij plagiat, leta 2011 Jakliča ni odnesla z vrha Lekarne Ljubljana, ki je v lasti ljubljanske občine. "Popolnoma spoštujem dekana (takrat je bil to Dušan Mramor, op. a.) in senat, oni že vedo, kaj so se odločili. Sicer ne vem, ali so se res tako, kot vi pravite, a Jaklič je izjemno dober direktor v Lekarni Ljubljana in ima mojo podporo," je tedaj dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Jaklič je s položaja prvega ljubljanskega lekarnarja sestopil oktobra 2012, uradno iz osebnih razlogov.

Ne spreglejte