Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2023,
12.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

19

Natisni članek

Klemen Boštjančič vlada seja

Četrtek, 2. 3. 2023, 12.20

1 leto, 2 meseca

Vlada namerava izdati obveznice za državljane #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

19

"Izjemno vesel sem, da lahko povem, da je vlada danes sprejela strategijo razvoja trga kapitala, ki je od začetka mojega mandata med prioritetnimi nalogami finančnega ministrstva," je povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Kot je še izpostavil, namerava država izdati tudi obveznice za državljane.

Na današnji seji vlade so sprejeli strategijo trga kapitala, s čimer želijo prispevati k boljši gospodarski rasti. "Strategija je oblikovana v treh stebrih: digitalizacija, izobraževanje ter spodbujanje delovanja podjetij," je pojasnil minister in dodal, da je strategija sprejeta za obdobje med letoma 2023 in 2030. 

Strategija dopušča oblikovanje sklada deležev državnih podjetij, s katerim bi se trgovalo na borzi. Izvedba strategije bo pripomogla k prepoznavnosti slovenskega trga kapitala, kar lahko koristi gospodarstvu, predvsem malim in srednje velikim podjetjem, pa tudi prebivalstvu.

Gospodarski obeti so boljši 

Vlada se je seznanila tudi s spomladansko napovedjo gospodarskih gibanj. "Gospodarski obeti za Evropo za prihodnje leto so boljši, a vseeno tveganja in negotovosti ostajajo. Zato je potreben pozoren optimizem," je dejal Boštjančič. 

Po ministrovih besedah je spodbudna tudi napoved letošnje inflacije. Ta se bo po napovedih Umarja postopno umirila, a bo v prvih mesecih še visoka. Višje cene storitev in hrane bodo letos še pomembno vplivale na visoko inflacijo, dobra novica pa je, kot pravi Boštjančič, da bo vpliv cen energentov manjši kot preteklo leto.

Boštjančič je na novinarsko vprašanje glede izdaje državnih obveznic za državljane, kot jih je pred kratkim izdala Hrvaška, odgovoril, da imajo na ministrstvu "praktično vse pripravljeno" za izdajo tudi tovrstnih obveznic. "Na Hrvaškem je bila izdaja za dve leti, mi zasledujemo cilj izdaje nekoliko bolj dolgoročnih obveznic. To je vsekakor eden od ukrepov, ki jih bomo v prihodnosti izvedli, morda še v letošnjem letu," je napovedal. Odločitve, ali bodo izdane letos ali prihodnje leto, na ministrstvu po njegovih besedah še niso sprejeli. STA
Tatjana Bobnar
Novice Bobnarjeva: Miren protest ne bo nikoli več zločin #video
Vrtec
Novice Cene vrtcev v Ljubljani do septembra predvidoma ostajajo enake
Klemen Boštjančič
Novice Država rešuje Geoplin, DZ sprejel novelo zakona o pomoči gospodarstvu #video
Ne spreglejte