Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2022,
8.03

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

68

Natisni članek

Klemen Boštjančič Državni zbor Marjan Šarec Tanja Fajon Dominika Švarc Pipan

Ponedeljek, 30. 5. 2022, 8.03

1 leto, 11 mesecev

Bobnarjeva: Miren protest ne bo nikoli več zločin #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

68

Danes se v DZ pred pristojnimi odbori nadaljujejo predstavitve ministrskih kandidatov za 15. vlado. Tanja Fajon je uspešno prestala današnje zaslišanje pred pristojnim odborom DZ za zunanjo politiko. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je menilo devet članov odbora, šest jih je bilo proti. Za Fajonovo je zaslišanje uspešno prestal tudi finančni minister Klemen Boštjančič, ki je med drugim povedal, da se bo zavzemal za ponovno vzpostavitev povezave med davčno in socialno politiko. Eno od mogočih poti vidi v obravnavi neto razpoložljivega dohodka. Odbor DZ so prepričali tudi kandidatka za ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, kandidat za ministra za obrambo Marjan Šarec in kandidatka za ministrico za notranje zadeve Tatjana Bobnar. 

DZ bo o listi 17 ministrskih kandidatov mandatarja Roberta Goloba odločal na izredni seji, ki se bo začela v sredo ob 13. uri, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Pred tem bodo danes in v torek pred pristojnimi parlamentarnimi odbori potekale še zadnje predstavitve ministrskih kandidatov.

Bobnarjeva obljubila povrnitev zaupanja v policijo 

Predstavitev kandidatke za ministrico za notranje zadeve Tatjane Bobnar, sicer nekdanje generalne direktorice policije, je odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo po treh urah in pol z devetimi glasovi za in štirimi proti ocenil kot ustrezno.

Bobnarjeva je v uro in pol dolgi predstavitvi pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sprva izpostavila svoje izkušnje 29 let dela v policiji, pri čemer je posebno pozornost namenila dvigu zaupanja v policijo. Slednje je bilo po njenem mnenju v zadnjih dveh letih porušeno, saj je ministrstvo "poteptalo stroko", retorika ministrstva pa je bila groba in brutalna. Kandidaturo je sprejela zato, da popravi ugled in zaupanje v policijo, pravi.

Bobnarjeva: Miren protest ne bo nikoli več zločin 

Nikoli več se po njenem mnenju ne sme ponoviti ograditev Trga republike, nerazumno kaznovanje bralcev ustave, mariborskih dijakov in dogajanja, kot je bilo 5. oktobra, ko je policija uporabila nesorazmerna prisilna sredstva proti protestnikom, je naštela. "Miren protest ne bo nikoli več zločin," je dejala. Policija bo morala po njenem mnenju tudi opraviti samorefleksijo dela zadnjih dveh let.

Policija je po njenem mnenju servis ljudi, da čim bolj pomaga ljudem pri vsakodnevnih težavah, "v času epidemije pa je to še toliko bolj pomembno". "Politika ne sme nikoli več tako vehementno vkorakati v policijo in preko policije dvigniti roke nad lastnim ljudstvom," je dejala in napovedala depolitizacijo policije.

Posebno pozornost bo namenila femicidu 

V luči zadnjih primerov nasilja v družini in femicidov v Sloveniji bo posebno pozornost namenila tudi temu. Treba se je sistemsko ukvarjati s storilci in nuditi pomoč žrtvi, pravi. Naklonjena je tudi elektronskim zapestnicam oz. sledenju povzročiteljem družinskega nasilja, ki imajo prepoved približevanja žrtvam.

Pri migracijah zagovarja pravočasno obravnavo prosilcev za azil in spoštovanje človekovih pravic. Naloga policije je po njenem mnenju, da preprečuje nezakonite migracije in ugotavlja ter odkriva vse oblike čezmejne kriminalitete. Zagovarja odstranitev tehničnih ovir z južne meje, "da nihče več na tej poti ne umre". Nadzor bi med drugim nadomestila s kamerami in brezpilotnimi letali, kot predvideva koalicijska pogodba. V reševanje migrantske problematike pa želi vključiti civilno družbo, nevladne organizacije in tudi lokalno skupnost.

Zagovarja ničelno toleranco alkohola v prometu, saj sta alkohol in hitrost še vedno razlog za zmanjševanje varnosti v prometu. Zagovarja povečanje nadzora na avtocestah, ampak ne z avtocestno policijo.

Podpira delovanje obeh policijskih sindikatov in meni, da je konstruktiven dialog nujen za razvoj policije. Želi si ponovna poganja o kariernem sistemu v policiji, ki bo "branik strokovnosti in profesionalnosti tega resorja".

Šarec: Zame dileme Slovenska vojska da ali ne, ni

Kandidat za obrambnega ministra Marjan Šarec je v uvodni predstavitvi pred matičnim odborom DZ dejal, da zanj ni dileme, ali vojsko imamo ali ne. "Pogovarjamo se lahko samo o tem, kakšna in kako opremljena naj bo," je dejal. Sam bi jo sicer vrnil h konceptu teritorialne obrambe. Pristojnosti napotitve pripadnikov v tujino pa bi prenesel na DZ.

Koalicijska pogodba prihodnje vlade med prioritete postavlja posodobitev koncepta obrambne politike, zato namerava Šarec, ki je kandidat iz kvote največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda, če bo imenovan za ministra, revidirati nekatere ključne dokumente, ki izhajajo iz zastarelih ali neustreznih izhodišč.

Izpostavil je novo tehnološko naravo vojne − konkretno taktiko bojevanja s pojavom letalnikov, pametnih samovodenih streliv, modernih taktičnih raketnih sistemov za protioklepni boj in protiletalsko obrambo.

Šarec: To je težko doseči z zelo težkimi in dragimi oklepniki 8 x 8

Znotraj zveze Nato želi odpreti razpravo o ciljnih zmogljivostih in oceniti, ali je koncept izgradnje srednje bataljonske skupine ter izvidniškega bataljona pravilna smer. Doma nas medtem čakata razprava in odločitev, kako finančna sredstva nameniti brezpilotnim letalnikom, lahkim protioklepnim in protiletalskim sistemom, raziskavam in visokotehnološki produkciji. Šarec bi ob tem gradil na tradiciji teritorialne obrambe kot načinu delovanja, na lahkih mobilnih enotah in na pokrivanju prostora.

"To je težko doseči z zelo težkimi in dragimi oklepniki 8 x 8. Tudi zato je treba natančno pregledati podpisano pogodbo za oklepnike boxer ter opraviti revizijo vseh do zdaj sklenjenih pogodb za nakup vojaške opreme in ustaviti vse postopke do zaključka revizije," je napovedal Šarec.

Za potrebe mirovnih operacij in misij bi opravil razmislek glede začasnega najema zaščitnih vozil, ki so odporna proti minam in zasedam.

Pri nakupu opreme bo Šarec dal prednost opremi, ki zagotavlja dvojno uporabnost − za osnovno obrambno poslanstvo in ob tem za zaščito in reševanje. Ena od njegovih prioritet bo, da vojska poveča in posodobi floto helikopterjev, ki delujejo tudi pri nalogah zaščite in reševanja.

Največji izziv Šarec vidi v pomanjkanju vojaškega kadra, saj se povečuje povprečna starost zaposlenih v obrambnem sistemu. Kot rešitev je ponudil možnost, da bi mladim do 35 let brez srednješolske izobrazbe omogočili vstop v SV "z začasnim spregledom izobrazbenega pogoja". Hkrati pa bi jim omogočili izobraževanje, da bi v petih letih služenja v vojski lahko pridobili ustrezno izobrazbo.

Odbor DZ je prepričala tudi Ajnović Hovnikova 

Kandidatka za ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je s predstavitvijo prepričala odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Njeno predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov omenjenega odbora, kot neustrezno pa pet.

V obsežni predstavitvi pred pristojnim odborom je Ajanović Hovnikova napovedala takojšnje imenovanje vladne pogajalske skupine za prenovo plačnega sistema in začetek pogajanj s sindikati. Napovedala je sklenitev dogovora s socialnimi partnerji o politiki plač v javnem sektorju za prihodnje obdobje in določitev finančnega okvirja, ki ga bo nova vlada namenila za povišanje plač.

Napovedala je tudi iskanje rešitev za javne uslužbence, ki so uvrščeni v plačni razred, ki ne dosega minimalne plače. Prav tako bi bilo po njenem mnenju treba ponovno ovrednotiti posamezne poklice znotraj javnega sektorja in poklice, ki jih potrebujemo, tudi ustrezno plačati, prav tako pa na novo določiti razmerja med posameznimi plačnimi skupinami.

Napovedala je obnovo socialnega dialoga 

Med ključnimi prioritetami je izpostavila tudi obnovo socialnega dialoga ter napovedala prenovo zakona o upravnem postopku in reorganizacijo upravnih enot.

Vseh 58 upravnih enot v Sloveniji po njeni oceni ne sledi teritorialnemu pristopu, kar ni učinkovito v luči iskanja sinergij upravnih enot z lokalnimi skupnostmi. Kot je dejala, je problematika zamud pri izdaji gradbenih dovoljenj eno od področij, kjer bi bilo sinergije treba iskati tudi z lokalnimi skupnostmi.

Po njenih besedah bi bilo treba razmisliti o specializaciji posameznih upravnih enot za določene postopke.

Boštjančič: Ponovno povezati davčno in socialno politiko

Skozi leta se je v Sloveniji po oceni kandidata za finančnega ministra Klemna Boštjančiča izgubila povezava med davčno in socialno politiko. Na ministrskem položaju se bo zavzemal za ponovno vzpostavitev te povezave, eno od mogočih poti vidi v obravnavi neto razpoložljivega dohodka. Kakšnih novih davkov še ne želi napovedovati.

Boštjančič, ki ga za finančnega ministra v vladi Roberta Goloba predlaga Gibanje Svoboda, je v predstavitvi pred člani odbora DZ za finance dejal, da prav veliko možnosti za dodatne davčne vire ne vidi.

"Res mislim, da so možnosti dodatnih davčnih virov razmeroma omejene," je dejal. Hkrati pa je nanizal kar nekaj predlogov, denimo davek na premoženje oz. nepremičnine, predvsem na dražje nepremičnine in tiste, v katerih lastnik ne živi. S tem bi tudi vplivali na cene nepremičnin, je prepričan.

Pregledal bi tudi sistem davka od dohodkov pravnih oseb, kjer so se olajšave po njegovi oceni precej razpasle. Enako velja za znižano stopnjo pri davku na dodano vrednost, nekaj rezerv vidi v trošarinski politiki, obdavčitvi dediščin in daril ter olajšavah pri samostojnih podjetjih. Prepričan je, da so bile pri davčni obravnavi električnih vozil pretekle vlade preveč radodarne.

Poudaril je, da so vse to za zdaj le razmišljanja. "Poudarjam – samo proučili bomo, nobena od teh stvari se ne bo zgodila že jutri, to bi bilo absolutno neresno," je dejal.

Boštjančič: Stanje javnih financ ni prav lepo 

Stanje javnih financ po Boštjančičevi oceni ni prav lepo. Krivca za to ne vidi le v odhajajoči vladi, pač pa v vseh pred njo, rešitev pa v dvigu produktivnosti. "Ključna za javnofinančne prihodke na dolgi rok je rast BDP oz. produktivnosti, vse drugo je iluzija," je dejal in opomnil, da o višji produktivnosti govorimo že 30 let. Sam rešitev vidi v maksimizaciji deleža aktivnega prebivalstva, na kratek rok pa v optimizaciji stroškov na vseh področjih.

Dodatna poraba ali zadolževanje, to za Boštjančiča ni vprašanje. "Oboje," je napovedal, a poudaril, da mora iti dodatna poraba izključno za tiste ukrepe, ki so merljivi in bodo prinesli dolgoročne pozivne učinke ter ne bodo vrtali dodatne luknje v javne finance.

Iz državnega proračuna gre največ denarja za plače javnih uslužbencev. Ti so možgani delovanja države, je dejal Boštjančič, ki ne zagovarja sistema uravnilovke, pač pa sistem učinkovitosti, kjer so tisti, ki dobro delajo, nagrajeni.

Fajonova bo imenovala posebnega odposlanca za vprašanja o Zahodnem Balkanu 

Kandidatka za zunanjo ministrico Tanja Fajon je danes na zaslišanju pred zunanjepolitičnim odborom DZ napovedala vrnitev verodostojnosti slovenske zunanje politike. Izpostavila je zavezanost vladavini prava in skupnim vrednotam EU, poudarila pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in podprla širitev EU na Zahodni Balkan.

Širitev EU na Zahodni Balkan je v interesu Slovenije in mora biti ena od prednostnih strateških usmeritev slovenske zunanje politike, je povedala Tanja Fajon.  | Foto: STA , Širitev EU na Zahodni Balkan je v interesu Slovenije in mora biti ena od prednostnih strateških usmeritev slovenske zunanje politike, je povedala Tanja Fajon. Foto: STA , Izpostavila je pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in aktivnega članstva v regionalnih pobudah. Kot je dejala, bo v dobrososedskem in iskrenem duhu iskala rešitve za odprta vprašanja s Hrvaško, obenem pa dosledno spoštovala zavezo o spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama. Podprli bomo vključevanje Hrvaške v evrsko območje in OECD ob izpolnjevanju pogojev, Slovenija podpira tudi širitev schengenskega območja in vključitev Hrvaške, Bolgarije in Romunije, je dejala. A pred reformo schengenskih pravil bo težko doseči soglasje za širitev med državami članicami, je opozorila.

Širitev EU na Zahodni Balkan je v interesu Slovenije in mora biti ena od prednostnih strateških usmeritev slovenske zunanje politike. Napovedala je, da bo za vprašanja, povezana z Zahodnim Balkanom, na ministrstvu imenovala posebnega odposlanca.

Intenzivno bo krepila prijateljske vezi in zavezništva s pomembnimi partnerji v EU, posebej z Nemčijo, Francijo in Italijo ter z drugimi državami jedrne Evrope, je dejala Fajonova ter s tem napovedala odmik od višegrajske usmeritve aktualne vlade.

Izpostavila je tudi krepitev transatlantskih odnosov, ki ostajajo hrbtenica varnostne arhitekture v Evropi, ter odgovorno delovanje v Natu in preostalih mednarodnih organizacijah. Članstvo v Natu je podlaga, na kateri bomo nadgrajevali odnose in strateški dialog z ZDA, je poudarila.

V tej luči se je zavzela tudi za čimprejšnjo rešitev vojne v Ukrajini, kar bo po njenih besedah mogoče doseči le z dialogom. Ob obsodbi ruskega napada na Ukrajino je poudarila, da trajnega miru in stabilnosti v Evropi ne bo mogoče doseči brez Rusije.

Pozdravila je sprejetje sankcij proti Rusiji, a hkrati kritizirala odhajajočo vlado, ki je odpovedala več sporazumov z Rusijo. Kot je dejala, je bilo to "zelo sporno dejanje, neskladno z določbami zakona o zunanjih zadevah", ker je to storila brez posvetovanj. Po njenih besedah bi bilo "higienično", da vlada v odhajanju tega ne bi storila v zadnjem hipu, ampak bi morala to prepustiti novi vladi in novemu sklicu zunanjepolitičnega odbora DZ.

Švarc Pipanova: Gradnja zapora se nadaljuje

Kandidatka za ministrico za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v predstavitvi pred pristojnim odborom DZ med drugim izpostavila vladavino prava kot ideal, za katerega si moramo prizadevati vsi. Zavezanost temu načelu je po njenem mnenju nujna predpostavka za obnovo zaupanja v družbi. Naštela je tudi nekaj načrtovanih zakonodajnih sprememb.

Med načrti in prioritetami je spregovorila o verigi pregona kaznivih dejanj policija-tožilstvo-sodstvo in napovedala, da bo posebno pozornost posvetila vprašanju kakovosti sodelovanja med tožilstvom in policijo v predkazenskem postopku. Napovedala je črtanje zadnje spremembe zakona o državnem tožilstvu, s katero je bil uveden tudi t. i. sopodpis vodje oziroma v določenih primerih vodje in še dveh državnih tožilcev pred zavrženjem določenih ovadb. Tega sicer predvideva že predlog zakona za odpravo škodljivih posegov politike, ki ga je predlagala civilna družba, je spomnila.

Danes bodo zaslišani še štirje kandidati 

Danes bo zaslišana še kandidatka za ministrico za notranje zadeve, sicer nekdanja generalna direktorica policije, Tatjana Bobnar.

Zadnja zaslišanja bodo v torek, ko bodo zaslišali kandidata za ministra za infrastrukturo Bojana Kumra, kandidatko za ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, kandidata za ministra za delo Luko Mesca, kandidata za ministra za okolje in prostor Uroša Brežana, kandidata za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana ter kandidatko za ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Poslance v sredo čaka tudi odločanje od mandatno-volilnih zadevah, in sicer potrjevanje poslanskega mandata Bojanu Čebeli, ki bo v poslanskih klopeh nadomestil Goloba. Čebela je sicer župan občine Borovnica.

DZ glasuje o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Če lista ni izglasovana, se opravi novo glasovanje o novi listi kandidatov, ki jo mora predsednik vlade vložiti v desetih dneh od dneva prvega glasovanja. Nanjo lahko predsednik vlade uvrsti kandidate, ki jih je uvrstil že na listo, ki ni bila izglasovana. Če tudi nova lista kandidatov ni izglasovana, lahko predsednik vlade predlaga, naj se o vsakem kandidatu glasuje posebej. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Kdo je po vašem mnenju najslabši kandidat za ministra oziroma ministrico?

  • Tatjana Bobnar, kandidatka za ministrico za notranje zadeve
    5,07 %
    293 glasov
  • Tanja Fajon, kandidatka za ministrico za zunanje zadeve
    16,42 %
    949 glasov
  • Klemen Boštjančič, kandidat za ministra za finance
    2,37 %
    137 glasov
  • Marjan Šarec, kandidat za ministra za obrambo
    47,64 %
    2753 glasov
  • Danijel Bešič Loredan, kandidat za ministra za zdravje
    1,54 %
    89 glasov
  • Dominika Švarc Pipan, kandidatka za ministrico za pravosodje
    1,71 %
    99 glasov
  • Luka Mesec, kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
    18,07 %
    1044 glasov
  • Matjaž Han, kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo
    1,44 %
    83 glasov
  • Uroš Brežan, kandidat za ministra za okolje in prostor
    0,47 %
    27 glasov
  • Bojan Kumer, kandidat za ministra za infrastrukturo
    0,29 %
    17 glasov
  • Igor Papič, kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport
    0,43 %
    25 glasov
  • Sanja Ajanović Hovnik, kandidatka za ministrico za javno upravo
    0,48 %
    28 glasov
  • Asta Vrečko, kandidatka za ministrico za kulturo
    1,21 %
    70 glasov
  • Irena Šinko, kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
    0,50 %
    29 glasov
  • Aleksander Jevšek, kandidat za ministra brez listnice, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
    0,81 %
    47 glasov
  • Emilija Stojmenova Duh, kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo
    1,18 %
    68 glasov
  • Matej Arčon, kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu
    0,36 %
    21 glasov
Oddanih 5779 glasov
državni zbor
Novice Poslanci na delovno soboto potrdili vse zaslišane kandidate za ministre

Nekateri kandidati za ministre zaslišanje odborov že prestali

Že v soboto so uspešno opravili svoje predstavitve kandidati za ministre za gospodarstvo, izobraževanje, kohezijo, Slovence po svetu in digitalizacijo.

Danes bo tudi seja kolegija predsednice DZ. Na njej naj bi se dogovorili o sklicu izredne seje, na kateri bodo glasovali o ministrski ekipi. Če ne bo presenečenj, se ta obeta že v sredo.

Kdo je po vašem mnenju najboljši kandidat za ministra oziroma ministrico?

  • Tatjana Bobnar (notranje zadeve),
    9,09 %
    185 glasov
  • Tanja Fajon (zunanje zadeve),
    2,85 %
    58 glasov
  • Klemen Boštjančič (finance),
    1,13 %
    23 glasov
  • Marjan Šarec (obramba),
    2,11 %
    43 glasov
  • Danijel Bešič Loredan (zdravje),
    56,95 %
    1159 glasov
  • Dominika Švarc Pipan (pravosodje),
    1,77 %
    36 glasov
  • Luka Mesec (delo),
    1,87 %
    38 glasov
  • Matjaž Han (gospodarstvo),
    3,00 %
    61 glasov
  • Uroš Brežan (okolje in prostor),
    1,13 %
    23 glasov
  • Bojan Kumer (infrastruktura),
    1,08 %
    22 glasov
  • Igor Papič (izobraževanje),
    10,02 %
    204 glasov
  • Sanja Ajanović Hovnik (javna uprava),
    0,64 %
    13 glasov
  • Asta Vrečko (kultura),
    0,88 %
    18 glasov
  • Irena Šinko (kmetijstvo),
    2,01 %
    41 glasov
  • Aleksander Jevšek (razvoj in kohezijska politika),
    0,74 %
    15 glasov
  • Emilija Stojmenova Duh (digitalna preobrazba),
    1,33 %
    27 glasov
  • Matej Arčon (Slovenci po svetu).
    3,39 %
    69 glasov
Oddanih 2035 glasov
Robert Golob
Novice To bodo Golobovi najožji sodelavci
Ne spreglejte