SiolNET. Novice Slovenija
6,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci na delovno soboto potrdili vse zaslišane kandidate za ministre

6,34

termometer

državni zbor | Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 ministrskih kandidatov, iz SD štiri in iz Levice dva. Danes bo zaslišanih prvih pet. | Foto: Bojan Puhek
Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 ministrskih kandidatov, iz SD štiri in iz Levice dva. Danes bo zaslišanih prvih pet. Foto: Bojan Puhek

Pred pristojnimi odbori in komisijo DZ so danes potekala zaslišanja kandidatov za ministre. Prvi se je predstavil kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han. Z desetimi glasovi za in štirimi proti je odbor DZ za gospodarstvo podprl predstavitev ministrskega kandidata. Za njim je bil na vrsti kandidat za ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu Matej Arčon. Zaslišan je bil tudi Aleksander Jevšek, sledila sta še Igor Papič in Emilija Stojmenova Duh. Vsi kandidati so bili na pristojnih odborih potrjeni. 

Nekaj pred deveto uro je v DZ prispel kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu Matej Arčon, ki je dejal, da je optimist in da pričakuje konstruktivno razpravo. "Slovenci v zamejstvu in po svetu so tema, ki nas povezuje in združuje," je dejal. Bolj pričakuje pobude, kaj lahko skupaj naredijo, da bo Slovencem po svetu bolje. Povedal je, da treme nima.

Pristojna komisija DZ je predstavitev Arčona ocenila kot ustrezno. Da je bila predstavitev kandidata ustrezna, je menilo 9 članov komisije, 2 sta bila proti.

Han: Po 18 letih spet dober občutek v parlamentu 

Kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han je pred zaslišanjem povedal, da bo poslancem predstavil svojo vizijo in pogled na resor, ki ga bo opravljal. "Danes sem po 18 letih znova dobil občutek o pomembnosti te hiše, pomembnosti poslancev," je dejal.

"Mislim, da moramo v tej državi skupaj veslati, da bomo prišli do rezultatov, ki si jih skupaj želimo," je dejal. Na vprašanje, ali ima pred zaslišanjem tremo, pa je odgovoril z "absolutno". | Foto: STA "Mislim, da moramo v tej državi skupaj veslati, da bomo prišli do rezultatov, ki si jih skupaj želimo," je dejal. Na vprašanje, ali ima pred zaslišanjem tremo, pa je odgovoril z "absolutno". Foto: STA

Član odbora DZ za gospodarstvo, poslanec SDS Franc Breznik je dejal, da Hana pozna vrsto let in da sta korektno sodelovala. Vprašanje pa je po njegovem mnenju, ali bo minister za gospodarstvo imel poseben status pri predsedniku vlade. "Ali mu bo predsednik vlade prisluhnil, ali pa bo to vlado vodil Luka Mesec z ulico, samo to vprašanje je," pravi Breznik, ki dodaja, da bo imel Han pri tem "nično vlogo".

Umaknil se bo iz družinskega podjetja 

Han je poudaril, da je mogoče vse trenutne izzive reševati zgolj z "veslanjem vseh v isto smer", zato napoveduje močan socialni dialog. Kot je dejal v predstavitvi pred odborom DZ, pričakovanja gospodarstva razume, a bo treba pri vsakem ukrepu dobro pretehtati tudi njegove posledice.

Med prioritetami je izpostavil dostop do virov financiranja, bolj učinkovito poslovno okolje in večjo učinkovitost upravnih postopkov. 

Uvedbe socialne kapice po njegovem ni pričakovati, je pa treba gospodarstvu pomagati s sredstvi za razvojna delovna mesta. "Nisem za horizontalo, da se na socialno kapico obesijo posamezni menedžerji," je dejal. | Foto: STA Uvedbe socialne kapice po njegovem ni pričakovati, je pa treba gospodarstvu pomagati s sredstvi za razvojna delovna mesta. "Nisem za horizontalo, da se na socialno kapico obesijo posamezni menedžerji," je dejal. Foto: STA

Na področju turizma je Han, ki se bo po imenovanju umaknil iz lastništva družinskega podjetja, izpostavil nujnost vlaganj v trajnostno turistično infrastrukturo, nov poslovni model za slovenske hotele, privlačnost delovnih mest in boljšo letalsko povezljivost Slovenije. Napovedal je podvojitev sredstev za šport in razvoj športne infrastrukture.

Skrajševanje delovnega časa je ta hip še nerealno

Zavzel se je za oblikovanje mednarodne poslovne zbornice v navezavi z ministrstvom za zunanje zadeve, ki bi povezala v tujini živeče uspešne gospodarstvenike, diplomate, športnike in raziskovalce. Po njegovih besedah je treba z določenimi finančnimi mehanizmi spodbuditi zeleni prehod, z ustreznimi strukturnimi ukrepi pa zagotoviti prestrukturiranje regij, kot je denimo Šaleška. Spodbujati je treba tudi lastništvo zaposlenih v podjetjih.

Skrajševanje delovnega časa je po njegovem prepričanju v tem trenutku še nerealno, mora pa država pripraviti ustrezno zakonodajo za ta trend, ki pomeni tudi bolj privlačna delovna mesta.

Reševalni paket za krizne razmere 

Glede blagovnih rezerv si Han želi, da v teh kriznih časih ugotovijo in izboljšajo oceni tveganj, predvidljivost kriznih scenarijev in pravočasno oskrbo državnih rezerv. 

Dialog z vsemi deležniki napoveduje glede morebitne regulacije cen energentov. "Če bomo imeli možnost oblikovati sprejemljivo ceno, potem ne bo treba nič regulirati. Če pa bo vsak gledal samo nase, pa bo treba kakšno stvar tudi regulirati," je poudaril.

Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič Novice Golob je predsednik vlade, podprlo ga je 54 poslancev #video #foto
Cilj koalicijskih partneric − Gibanje Svoboda, SD in Levica − še vedno ostaja, da vlado sestavijo do 3. junija. Glede na predlog za sklic izredne seje DZ pa bi lahko, če na zaslišanjih ministrskih kandidatov ne bo večjih presenečenj, DZ o novi vladi glasoval že v sredo, torej 1. junija.

Emilija Stojmenova Duh je dobila zeleno luč, čaka jo še eno glasovanje.  | Foto: STA Emilija Stojmenova Duh je dobila zeleno luč, čaka jo še eno glasovanje. Foto: STA

Začelo se je ob 9. uri

Seja odbora DZ za gospodarstvo se je začela ob  9.uri. Ob isti uri je komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu zaslišala kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mateja Arčona (Gibanje Svoboda). 

Melita Župevc Novice To bodo Golobovi najožji sodelavci

Na skupni seji odbora DZ za zadeve Evropske unije in odbora DZ za gospodarstvo so ob 13. uri zaslišali kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Aleksandra Jevška (Gibanje Svoboda). 

Slovenija bo morala za doseganje skladnega regionalnega razvoja izkoristiti vsa nepovratna in povratna sredstva za razvojni preboj, je danes pred pristojnima odboroma DZ poudaril Jevšek. Napovedal je pripravo dokumentov za izvajanje kohezijske politike za 2021-2027 in nujne popravke NOO.

Ob 17. uri sta bili še dve zaslišanji. Člani odbora DZ za izobraževanje znanost, šport in mladino so zaslišali kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport, Igorja Papiča (Gibanje Svoboda), člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pa ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo, Emilijo Stojmenovo Duh (Gibanje Svoboda).

Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je pred pristojnim odborom DZ med drugim napovedal pripravo bele knjige o vzgoji in izobraževanju in spremembe nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), katerega rezultati bi bili deloma upoštevani kot kriterij za sprejem v srednje šole. Predstavil je tudi imeni državnih sekretarjev.

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je pred odborom DZ napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.

Zaslišanja tudi v ponedeljek in torek 

Potem ko je DZ v sredo na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade, je ta v DZ še isti dan vložil listo ministrskih kandidatov. Lista temelji na obstoječem razrezu ministrstev, saj je stranka SDS spremembo ministrstev začasno zaustavila s predlogom za posvetovalni referendum o predlogu sprememb zakona o vladi.

Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in Levice dva. Prva zaslišanja se bodo zvrstila že danes, nadaljevala se bodo še v ponedeljek in torek.

Predsednik pristojnega delovnega telesa mora takoj po zaslišanju ministrskega kandidata oziroma najkasneje v 48 urah predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo.

A ker se je na sredini izredni seji DZ zapletlo pri imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles, ni bilo znano, ali se bodo zaslišanj udeležili poslanci SDS, ker svojih kandidatov protestno niso predlagali. V poslanski skupini SDS se namreč ne strinjajo z razdelitvijo predsedniških mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam. Kot je dejala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, je po matematičnem izračunu in razrezu, ki sta ga pripravila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in njen kabinet, stranki SDS najprej pripadalo šest predsedniških mest, zdaj pa jih imajo le pet.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Hrvaški svetniki Goloba pozivajo k umiku ovir na meji

Poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. Novice Golob testiral vse svoje poslance

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin