Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
6. 5. 2019,
18.12

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

5

Natisni članek

Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019 Angelika Mlinar SAB Boštjan M. Zupančič

Ponedeljek, 6. 5. 2019, 18.12

4 leta, 11 mesecev

Boštjan M. Zupančič ne bo kandidiral za francosko stranko

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

5

Boštjan M. Zupančič | Boštjan M. Zupančič ne bo kandidiral na listi francoske populistične stranke. | Foto STA

Boštjan M. Zupančič ne bo kandidiral na listi francoske populistične stranke.

Foto: STA

Nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič kljub drugačnim februarskim napovedim ne kandidira na listi francoske populistične Republikanske ljudske unije (UPR). "Dogovor je bil, da bo moja kandidatura na listi UPR samo nominalno," pojasnjuje Zupančič.

Predsednik stranke Francois Asselineau in Boštjan M. Zupančič sta dogovor sklenila februarja letos po pogovoru za strankino televizijo UPR TV, ko ga je predsednik povabil h kandidaturi, Zupančič pa je povabilo sprejel.

Dogovorila sta se, da zgolj podpre stranko

V začetku maja je stranka objavila končni seznam imen kandidatov za evropske volitve, ki bodo 26. maja, na njem pa med 79 imeni ni Zupančičevega.

Prvi na seznamu stranke Republikanske ljudske unije je Francoisa Asselineau. | Foto: Reuters Prvi na seznamu stranke Republikanske ljudske unije je Francoisa Asselineau. Foto: Reuters "Najin dogovor je bil, da v prvi fazi volilne kampanje zgolj podprem stranko," je razlog, zakaj njegovega imena ni med kandidati, pojasnil Zupančič. Po njegovih besedah je že takrat dejal, da sploh ne ve, ali je njegovo ime na listi ali ne.

"Vnaprejšnji dogovor med Asselineaujem in menoj je bil od vsega začetka, da bo moja kandidatura na listi UPR samo nominalno," je dodal Zupančič.

Vprašanja, zakaj kljub drugačnim napovedim Zupančiča ni med kandidati, smo poslali tudi stranki Republikanska ljudska unija, vendar njenih odgovorov do objave članka nismo prejeli.

Bil bi prvi Slovenec, ki bi kandidiral v drugi članici EU

V primeru kandidature na listi francoske Republikanske ljudske unije bi bil Zupančič prvi Slovenec, ki bi kandidiral na evropskih volitvah v eni od drugih članic EU.

Boštjan M. Zupančič
Novice Boštjan M. Zupančič bo kandidiral na evropskih volitvah, vendar ne v Sloveniji

Francosko državljanstvo je Zupančič dobil pred petimi leti, januarja pa se je včlanil v stranko UPR, saj naj bi bil navdušen nad njenim predsednikom Asselineaujem. Stranka se sicer zavzema za izstop iz Evropske unije, evropske monetarne unije in zveze Nato.

Ankete stranki UPR napovedujejo en odstotek podpore, Francija pa ima v Evropskem parlamentu 74 sedežev.

Nosilka liste SAB koroška Slovenka

Za podobno odločitev, s katero se je poigraval Zupančič, pa se je v slovenskem primeru odločila Angelika Mlinar, ki je trenutno še članica Evropskega parlamenta, in sicer v skupini Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, kamor je bila izvoljena iz Avstrije.

Angelika Mlinar je nosilka stranke SAB za evropske volitve. | Foto: STA , Angelika Mlinar je nosilka stranke SAB za evropske volitve. Foto: STA ,

Koroška Slovenka, ki sicer nima slovenskega državljanstva, bo nosilka liste SAB na bližajočih se evropskih volitvah. Državljanstvo ni pogoj za kandiranje v drugi države, pogoj pa je, da ima stalno prebivališče v Sloveniji. Mlinarjeva je v Sloveniji živela 13 let.

Leta 2013 je bila na listi stranke Neos izvoljena v avstrijski parlament, leto pozneje pa v Evropski parlament. V Avstriji se za novo kandidaturo ni odločila, saj v stranki, ki jo je ustanovil sama, naj ne bi imela več ustrezne podpore.

Ne spreglejte