SiolNET. Novice Slovenija
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bolnike z ošpicami ali sumom na ošpice obravnavajo tudi na infekcijski kliniki v Ljubljani

2,20

termometer

Ošpice |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pri slovenskih prebivalcih so letos potrdili 41 primerov ošpic in dva pri tujcih, navaja NIJZ. Ponoči so na infekcijski kliniki UKC Ljubljana sprejeli bolnico, pri kateri sumijo na ošpice. Pripeljali so jo iz Zdravstvenega doma Škofja Loka. Prav tako so na tej kliniki obravnavali otroka z ošpicami, a so ga že odpustili v domačo oskrbo.

Ošpice Trendi Bi prepoznali ošpice? #video

Direktor škofjeloškega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović je pojasnil, da so pri bolnici, ki so jo ponoči poslali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kužnine odvzeli v Ljubljani.

Ali ima ošpice, še ni znano

Z infekcijske klinike so v domačo oskrbo spustili bolnika, ki so ga sprva sprejeli na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, naknadno pa se je izkazalo, da ima ošpice. V novembru in decembru je bilo potrjenih 23 primerov ošpic, od katerih so bili štirje otroci. Gre za dva med sabo nepovezana premiera.

Večji izbruh beležijo na Gorenjskem, predvsem v Škofji Loki. Prvi tamkajšnji primer je prinesel bolnik iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na šest ljudi. Eden od njih pa je nalezel še 11 ljudi. V enem primeru gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

ošpice Novice Potrjeno: ošpice v slovenski osnovni šoli #video

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.

Med letos prijavljenimi primeri ošpic je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Med zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za preostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.

343243 Novice Pozor, v Škofji Loki razsajajo ošpice

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin