Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
13.37

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

bolezen demenca

Sreda, 19. 9. 2018, 13.37

5 let, 7 mesecev

Bolezen, ki je eden največjih izzivov sodobne družbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Demenca spada med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe, je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec. Po njenih besedah je zato Alzheimer Evropa dala pobudo, da demenca postane prioriteta javnega zdravstva, kar je podprla tudi Slovenija.

V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah okoli 33 tisoč ljudi, v Evropi deset milijonov, na svetu pa 47 milijonov ljudi. "Še bolj skrb vzbujajoče so ocene strokovnjakov, da je od teh diagnosticiran le vsak četrti bolnik," je opozorila Lukič Zlobčeva in spomnila, da je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2017 sprejela globalni akcijski načrt za demenco.

bar
Planet TV V Bar bodo prišli legenda, demenca in trn v peti #foto

Predvsem zaradi starajoče se družbe v svetu število obolelih za demenco hitro narašča. Vsake tri sekunde za njo zboli ena oseba, dve tretjini demenc pa predstavlja Alzheimerjeva bolezen, je dejala Lukič Zlobčeva. Po njenih besedah je september svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, ki vsako leto izpostavi pomen ozaveščenosti o demenci in boja proti njeni stigmatizaciji.

demenca. Alzheimerjeva bolezen, Adam
Novice "Večina misli, da je demenca usoda – in to je to. Pa ni res!"

Nevrolog Zvezdan Pirtošek je na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Zdravniške zbornice Slovenija (ZZS), pojasnil, da medicina od leta 2003 ni ponudila novega, učinkovitejšega zdravila za demenco. Vsa aktualna zdravila, ki upočasnijo in lajšajo potek bolezni, pa so po njegovih besedah na razpolago tudi bolnikom v Sloveniji.

Eva Cajnko, hula hoop
Trendi Kako lahko hula hoop lajša artritis, prepreči demenco in topi maščobe okrog trebuha

Pirtošek je izrazil zadovoljstvo, da so tudi slovenski raziskovalci del mednarodnih raziskav na področju demence. Zadovoljen je tudi s tem, da je naša država v zadnjih dveh letih izšla iz slabe ozaveščenosti o bolezni. Kritičen pa je bil do politike, pri kateri opaža pomanjkanje motiva za dosego ciljev, ki jih je zapisala v strategijo in akcijski načrt.

Novice Demenca ne prizadene le bolnikov, temveč zlasti njihove najbližje

Boljšo ozaveščenost o demenci je potrdila tudi nevrologinja Milica Gregorič Kramberger, ki prav tako kot Pirtošek prihaja z ljubljanske nevrološke klinike. Bolniki namreč po njenih besedah prihajajo k zdravniku v vse bolj zgodnji fazi bolezni, prav zgodnja diagnostika pa poveča učinkovitost zdravil, ki jih zdravnik predpiše bolniku z demenco.

"Hitro prepoznavanje demence koristi bolnikom, njihovim svojcem in tudi zdravstvenemu sistemu," je poudarila Gregorič Krambergerjeva. V zvezi z iskanjem učinkovitejšega zdravila je izrazila upanje, da bo prihodnje leto vendarle prineslo preboj. Nekaj kliničnih raziskav, ki so v sklepni fazi, po njenih besedah namreč vliva optimizem.

Ne spreglejte