Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
23. 8. 2017,
18.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Eva Cajnko rekreacija hula obroč hula hoop

Sreda, 23. 8. 2017, 18.55

6 let, 6 mesecev

Kako lahko hula hoop lajša artritis, prepreči demenco in topi maščobe okrog trebuha

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Eva Cajnko, hula hoop | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenci na hula hoop obroče še vedno gledamo zgolj kot na igrače, a so mnogo več kot to. Ker gre za zabaven pripomoček, lahko z njim cilje dosežete lažje in hitreje, pravi inštruktorica.

Eva Cajnko je inštruktorica hoopinga, ki se profesionalnemu vrtenju obroča okoli telesa posveča že več kot osem let. Medtem ko je v tujini hooping poznan kot odlična oblika rekreacije, pri nas na te velike obroče še vedno gledamo zgolj kot na otroški rekvizit.

A z njimi se da doseči marsikaj, razlaga Eva.

Vrteli smo ga, ko smo bili majhni, in to nam je ostalo v spominu. Ampak to ni le igrača, saj se lahko s tem ukvarjaš tudi kasneje. Gre za zelo dobro vadbo za starejše, vrti ga tudi moja mama, pa je stara 71 let. Dober je za možgane, saj preprečuje demenco. Ravno na tem področju deluje moja mama - je prostovoljka na področju demence. Pravi, da so hula hoop obroči krasna stvar, saj te res aktivirajo, hkrati pa nimaš občutka, da treniraš. Takoj mine ena ura, nimaš občutka, da si veliko delal, a si precej utrujen.

Sama pozna tudi 60-letno gospo, ki si je z vrtenje hula hoop obroča okoli rok pomagala lajšati artritis. Zdravniki so ji po naknadnem pregledu zapestij dejali, da so videti deset let mlajša.

Eva se s hoopingom ukvarja osem let. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Eva se s hoopingom ukvarja osem let. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Eva in Sara hooping najraje združujeta s plesom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Eva in Sara hooping najraje združujeta s plesom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za vitkejši pas za začetek čim večji obroč

Hooping pomaga tudi mlajšim odraslim, ki imajo preveč maščobe okrog trebuha. Že pred leti so v tujih medijih navajali, kako uspešno jo odpravi vrtenje hula hoop obroča. To potrjuje tudi inštruktorica, a v šali dodaja pameten nasvet:

"Pri tem je pomembno, da se naučite obroč vrteti v obe smeri. Poznam žensko, ki je to delala pred televizijo, ampak obroč je ves čas vrtela samo v eno smer. Pokazala nam je fotografijo, kako ima na eni strani veliko bolj izrazite mišice (smeh, op. p.). Zelo pomembno je, da se zato naučite obroč vrteti v obe smeri."

Eva svetuje tudi, naj začetniki začnejo s čim večjim obročem, saj ga je veliko lažje vrteti okrog pasu kot manjšega. "Mnogi zmotno mislijo, da je z manjšimi lažje, saj jih večji malo plašijo, a je ravno obratno."

Med šolskim letom se lahko prek Cirkokroga udeležite brezplačnih delavnic in prostih vaj na Pedagoški fakulteti, kjer hooperke posojajo svoje obroče in delijo znanje. Vadbe hooping najdete tudi v centru Inergije.

Hooping trenira možgane in osredotočenost ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Hooping trenira možgane in osredotočenost ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

... krepi celotno telo ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida ... krepi celotno telo ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

... in je ena najzabavnejših aktivnosti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida ... in je ena najzabavnejših aktivnosti. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Meditacija v gibanju, ki pomaga tudi pri depresiji

Lepota hula hoop obroča je tudi v tem, da nima omejitev in da ga lahko uporabite za marsikaj, še pravi Eva.

"Šel je precej v fitnes gibanje, povezuje se tudi z jogo, plesom. Sama hula hoopanje vidim kot zelo širok pojem, saj lahko z njim najdeš marsikaj. Lahko krepiš trebušne mišice, lahko se povežeš s plesom, z žongliranjem, z obročem skratka dela celo telo. Uriš tudi glavo, saj moraš biti osredotočen. Je nekakšna meditacija v gibanju, ti se samo prepustiš, samo delaš. Dodaš glasbo in dobiš krasno vadbo. Meni in še mnogim, ki jih poznam, je zelo pomagala pri depresiji."


O prednostih hula hoop obročev hoče z ekipo prepričati čim več ljudi in v tem duhu bo zadnji konec tedna v avgustu potekala tudi prva hula hoop konvencija v Sloveniji. Od 25. do 27. avgusta 2017 bodo na Dvoru pri Žužemberku na Dolenjskem številne delavnice, aktivnosti, zabave ob ognju in vse zanimivosti, povezane s hula hoop obroči.


Save

Ne spreglejte