SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija z jutrišnjim dnem zaostruje vstop v državo #video

10

termometer

Nove uvožene okužbe terjajo strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja okužb s koronavirusom. Veljati začnejo že jutri, je na Twitterju sporočil predsednik vlade Janez Janša. Karantena bo po novem obvezna tudi za vse, ki bodo prišli iz BiH, Srbije in Kosova.

V sredo so okužbo z novim koronavirusom v Sloveniji potrdili pri osmih ljudeh, kar je največ v enem dnevu od 29. aprila. V večini primerov gre za vnesene primere okužb iz držav na območju nekdanje Jugoslavije, kjer epidemiološka slika ni dobra. Vlada je zato danes sprejela ukrepe za zaostritev vstopa v Slovenijo iz rizičnih držav.

Strožji nadzor na meji začne veljati že jutri

Kot je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša, nove uvožene okužbe zahtevajo strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav z večjim tveganjem za okužbo s koronavirusom. Veljati začnejo že jutri. Ob tem je premier še dodal, da so za preprečitev širjenja bolezni nujni upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vlada je na rdeči seznam dodala nove države

Vlada se je odločila, da kar najbolj omeji nevarnost in možnost vnosa in širjenja virusa iz tujine, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Zato je razširila rdeči seznam držav in državljanom držav na njem otežila vstop v Slovenijo. Tako morajo imeti državljani teh držav aktualno potrdilo o negativnem testu na koronavirus, ki mora biti izdano znotraj EU. Hkrati pa tudi slovenskim državljanom odsvetujejo pot v države na seznamu. Državljani, ki se vračajo iz držav z rdečega seznama, bodo napoteni v karanteno.

koronavirus Hrvaška Novice Naraščanje števila novih okužb na Balkanu lahko skrbi tudi Slovence

Šest novih držav na zelenem seznamu

Notranji minister Aleš Hojs je povedal, da je vlada z današnjim dnem na zeleni seznam držav, kjer je epidemiološka slika ugodna in je prehod državljanom tja in nazaj k nam neomejen, dodala Dansko, Luksemburg, Malto, Španijo, Irsko in Francijo. Bolgarija se je zaradi trenutnega stanja z zelenega seznama poslovila, a ni na rdečem, temveč na tako imenovanem rumenem seznamu.

Na seznamu varnih držav bo od petka dalje 24 držav: Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora, Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.

Karantena za potnike iz BiH, Srbije in Kosova

Zaradi poslabšanja razmer pa so na rdečem seznamu po novem BiH, Kosovo in Srbija. Za vse, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, tudi za slovenske državljane, je ob vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena.

Na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko je 34 držav; Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo.

Covid. Koronavirus. Foto: Getty Images

Na t. i. rumenem seznamu, na katerem so države, ki nihajo, je bilo v odloku uvedenih kar nekaj izjem, je povedal Hojs. Vlada je danes odločila, da se te izjeme precej zaostrujejo.

Izločeni sta dve izjemi: v Slovenijo tretji državljani ne morejo priti, četudi imajo tu plovilo, nepremičnino ali sorodnika, ki je slovenski državljan oziroma tu dela. Nekaj zaostritev pa je tudi pri preostalih izjemah. Mogoče jih je uveljaviti le, če bo imel potnik s sabo negativen test na bolezen covid-19, ki je bil v zadnjih treh dneh narejen v državi EU.

Tudi tedenski delavni migranti, ki prihajajo s teh območij, bodo morali imeti s sabo negativen test na novi koronavirus, opravljen v državi EU.

Največ okužb iz BiH 

V obdobju med 3. in 17. junijem smo imeli skupaj 34 potrjenih primerov, je povedal direktor NIJZ Milan Krek. V zadnjih dneh imamo vse več primerov, imamo razmere, ki jih moramo jemati resno, je povedal. Večina primerov je bila vnešena iz tujine: dva iz Rusije, devet iz BiH, trije iz Srbije, po eden iz Švedske in iz ZDA, pri štirih okuženih pa ni znano, kje so se okužili. Štirinajst okužb pa je povezanih z znanimi primeri. Kot je pojasnil Krek, je bila izjema, po kateri so lahko ti ljudje vstopili v državo brez karantene, zdaj ukinjena.

Gantar: Dogaja se to, za kar smo upali, da se nam ne bo

"To, kar smo napovedovali, a na drugi strani upali, da se nam ne bo dogajalo, se nam je začelo dogajati podobno kot v nekaterih drugih državah," je dejal Gantar.

"Ko smo govorili o sproščanju ukrepov, smo vedno poudarjali podobno kot Evropska komisija, da lahko to počnemo v primeru, da imamo zadostne zmogljivosti zdravstvenega sistema, da imamo ugodne epidemiološke razmere in da lahko epidemiološko spremljamo tudi tiste, ki so novo okuženi, ter identificiramo tudi njihove stike za zamejevanje bolezni," je povedal Gantar.

Spomnil je na to, da bi imeli, če bi se v primeru epidemije v marcu odzvali en teden prej, petkrat manj težav, oziroma bi jih imeli desetkrat več, če bi se odzvali en teden pozneje, kar naj bi prikazovali matematični modeli. Kar želi vlada z ukrepi preprečiti v tem trenutku, je to, da se ne bi zgodilo, da nam ne bi uspelo spremljati stikov tistih, ki so okuženi.

"Čas je, da se takoj odzovemo, in sicer tam, kjer je to potrebno, v prvem delu na naših mejah, predvsem na južni meji," je dejal in dodal, da se pri odločitvah ravnajo v skladu z navodili, in opozoril na trend naraščanja števila okužb v državah, kjer je pretok bolj sproščen.

"Vedemo se preveč sproščeno"

Kot je dejal, se vedemo preveč sproščeno. "Kot da bi pozabili na to, da nam je z velikimi napori uspelo premagati epidemijo, pri čemer smo bili kar uspešni. Znova je opazno združevanje brez zaščitnih ukrepov in to nas tudi skrbi. V prvi fazi se zato ne odločamo o tem, da bi zaostrovali ukrepe znotraj države. Treba pa je vedeti, da bo to, če bo potrebno, zagotovo eden izmed prvih ukrepov, vrnitev k zmanjšanju števila tistih, ki se lahko zbirajo. Trenutno smo pri številki 500 in če bo treba, bomo to zelo hitro vrnili nazaj na 200 in v primeru potrebe spet stopnjevali ukrepe," je dejal.

Na večji obseg okuženih se trenutno pripravljajo predvsem na tistih področjih, ki so bila bolj izpostavljena: iščejo rešitve za večjo varnost v domovih za starejše občane in rešitve, da ne bi bilo spet treba zaustavljati gospodarstva.

Za naprej veljajo ukrepi, kot so bili izrečeni za domove in za zdravstvo. Izvajajo se tudi redna testiranja vseh, ki imajo znake respiratorne okužbe. "To pomeni, da imamo nadzor nad razmerami in da se odločamo na podlagi podatkov, ki jih imamo. Glavni namen zgodnjega ukrepanja je, da nam število okuženih ne zbeži izpod nadzora pri spremljanju vseh stikov," je dejal Gantar.

"Bolezen covid-19 še zdaleč ni premagana"

"Znova bi pozval vse prebivalce, da ne pozabijo, zakaj smo uporabljali zaščitno opremo in da bolezen covid-19 še zdaleč ni premagana. Večina držav, kjer so uvedli sproščanje ukrepov, znova začenja plačevati višjo ceno. Jaz si preprosto ne želim, da bi bila Slovenija med njimi, zato nadaljujemo pravočasne ukrepe in zato je tudi usoda, kakšne odločitve bomo morali sprejemati v prihodnje, v rokah vseh nas, predvsem glede upoštevanja osnovnih navodil, ki jih ves čas ponavljamo in so očitno še vedno nujno potrebna. Če smo zmogli prvič, verjamem, da bomo tudi drugič, je pa treba vse skupaj jemati resno," je dejal Gantar in dodal, da ne glede na to, da v Sloveniji nismo doživljali ekstremno hude izkušnje kot sosednje države, to ne pomeni, da je ta izključena v nadaljevanju, zato je upoštevanje ukrepov izjemnega pomena.


"Razmere na mejah je treba zaostriti"

Včeraj je vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović dejala, da jih rast števila okužb zelo skrbi. Opozorila je, da bi prihodnji teden lahko imeli 20 primerov okužb z novim koronavirusom.

Kot je še dejala, novi primeri okužb prihajajo pretežno iz držav nekdanje Jugoslavije, nekateri pa tudi od drugod, večinoma iz držav, za katere je znano, da imajo veliko število okužb.

"To je pomembno zaradi režima na mejah. Kolegi, s katerimi se pogovarjam, smo v glavnem mnenja, da je treba razmere na mejah zaostriti tako, da bomo to stanje lažje nadzorovali," je še dejala Beovićeva, ki vse državljane poziva, da upoštevajo samozaščitne ukrepe.

Video: Planet TV


Preberite še:

Koronavirus na Švedskem Novice Štirje novi primeri okužb v treh različnih občinah Ljubljana po sprostitvi ukrepov Novice Beovićeva: Rast števila okužb nas zelo skrbi #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 167
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin