Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 8. 2015,
15.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec odstop

Sreda, 5. 8. 2015, 15.13

6 let, 7 mesecev

Bo s slovenskim arbitrom odstopil tudi minister Karl Erjavec?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pozivi k odstopu zunanjega ministra Karla Erjavca so se začeli vrstiti že ob izbruhu t. i. afere Pirangate. Bo presenetljiv odstop arbitra Abrahama zapečatil usodo ministra?

"Včeraj je bila velika zmaga slovenske diplomacije," je imenovanje "slovenskega" arbitra Ronnyja Abrahama, uglednega pravnika in predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu, pred tednom dni komentiral Erjavec. Čez sedem dni pa hladna prha: Abraham je prek arbitražnega sodišča v Haagu sporočil, da odstopa s položaja arbitra, češ da zanj "ni več primerno", da deluje kot arbiter. Bo zdaj prvi slovenski diplomat Erjavec razglasil poraz slovenske diplomacije in odstopil?

Vsi odstopajo, le Erjavec ostaja Gre že za najmanj drugi velik zdrs slovenske diplomacije. Po izbruhu afere Pirangate sta odstopila tako arbiter Jernej Sekolec kot slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik, ki sta se ujela v prisluhe. Po samo tednu dni je odstopil še arbiter Abraham, kar so kot velik udarec za Slovenijo označili tudi na Hrvaškem.

"Takih blamaž še ni bilo" "Da bi moral odstopiti, sem rekel že takoj, prvi dan, ko se je to začelo," na vprašanje, ali bi moral Erjavec odstopiti, odgovarja Miha Pogačnik. "Slovenija je unikum, saj mesto v zunanji politiki in diplomaciji zasedajo notranjepolitične rešitve, kar je veliko breme za slovensko diplomacijo," je dodal strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik.

Podobnega mnenja je tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. "Takih blamaž in udarcev, kot jih je doživela slovenska diplomacija v zadnjem mesecu, predvsem v zvezi s Hrvaško, ni bilo še nikoli. Erjavec bi se moral z odstopom počutiti odrešenega," ne pušča nobenega dvoma o tem, da bi moral Erjavec odstopiti.

"Ni čas za notranjepolitična obračunavanja" Nasprotno pa Marko Pavliha, strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo, meni, da zdaj ni primeren trenutek za kakršnokoli notranjepolitično obračunavanje. "Tu nas Hrvatje vedno prekašajo. V ključnih zadevah skupaj držijo stroka, mediji, politiki, javnost, vsi, mi pa takšno priložnost izkoristimo za to, da začnemo drug drugega obtoževati," pravi.

"Ni čas, da bi razmišljali o tem, kdo je odgovoren in kdo mora odstopiti. Poglavitna vpletena sta to že sama storila, mi pa moramo držati skupaj in iz tega nesrečnega sporazuma iztisniti tisto, kar se sploh še da," dodaja Pavliha.

Ne spreglejte