Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2015,
17.54

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pedro Opeka Nobelova nagrada za mir

Petek, 30. 1. 2015, 17.54

4 leta, 6 mesecev

Bo Pedro Opeka letos vendarle dobil Nobelovo nagrado? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nevladna organizacija Zavod za oživitev civilne družbe je slovenskega misijonarja na Madagaskarju Pedra Opeko letos znova predlagala za Nobelovo nagrado za mir za leto 2015.

Predlagatelji iz Civilne družbe za pravično Slovenijo so k podpisu nominacije povabili več posameznikov iz akademskih vrst, da bi tako formalno omogočili nominacijo Pedra Opeke. Pod nominacijo so se med drugim že podpisali nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm, profesor z ljubljanske filozofske fakultete Igor Škamperle, Marko Kambič z ljubljanske ter Verica Trstenjak z dunajske pravne fakultete ter nekateri drugi.

Šturm, prvopodpisani pod pobudo, je na današnji predstavitvi nominacije opozoril na temeljne človekove pravice, za uresničevanje katerih si prizadeva Opeka, prav zaradi tega je pobudo tudi podpisal, so sporočili iz Civilne družbe za pravično Slovenijo. Njegove pomoči deležnih več kot pol milijona najrevnejših prebivalcev Madagaskarja Nominacijsko pismo so sicer danes že poslali Nobelovemu odboru v Oslu. V obrazložitvi nominacije so predlagatelji spomnili, da je Opeka pred četrt stoletja začel svojo človekoljubno pot, na kateri je pomagal revnim na Madagaskarju.

"Njegova ideja od vsega začetka je bila, da že povsem razosebljene brezdomce s smetišč in ulic madagaskarske prestolnice Antananarivo usposobi za samostojno življenje z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine," so zapisali predlagatelji.

S pomočjo sodelavcev je bilo v programih njegovega gibanja Akamasoa pomoči deležnih več kot pol milijona najrevnejših prebivalcev Madagaskarja. Opeko so že pred dvema letoma predlagali za Nobelovo nagrado za mir "Človekoljubna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih malgaških sodelavcev so postala svetovni projekt miru, boja proti revščini, zapostavljenosti in krivicam ter zagotavljanja človeka vrednega življenja ubogim povsod po svetu," še piše v obrazložitvi.

Opeko so že pred dvema letoma predlagali za Nobelovo nagrado za mir. Takrat so njegovo nominacijo podprli tudi takratna slovenska vlada in številni predstavniki akademske, civilne in politične sfere v Sloveniji. Ali je bil Opeka takrat eden od uradnih nominirancev, sicer ni znano, saj odbor za Nobelove nagrade javno ne razkrije seznama nominirancev.

Ne spreglejte