SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo na kmetijskih zemljiščih dovoljeno postavljati počitniške hišice?

0

termometer

Kmetijsko ministrstvo širi nabor kmetijskih objektov, ki jih bo po novem dopustno graditi na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe.

Vlada je včeraj sprejela predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ki ga mora potrditi še državni zbor. Med predvidenimi spremembami je razširjen nabor pomožnih kmetijskih objektov, ki jih bo na kmetijskih zemljiščih dopustno graditi tudi brez sprememb namenske rabe, v časniku Dnevnik pišeta Marjeta Kralj in Tatjana Pihlar.

Strokovnjaki za prostor se bojijo, da bo v prihodnje še več čebelnjakov, kozolcev in kmečkih lop, v katerih bodo namesto čebel in posušene trave bivali ljudje. Predlagani zakon namreč določa, da bo lahko lokalna skupnost na trajno varovanih kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe dovolila graditi kozolce, molzišča, napajalna korita, krmišča in lope, na kmetijskih zemljiščih pa čebelnjake, staje in celo cirkuse, piše Dnevnik.

Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli 300 tisoč hektarjev trajno varovanih zemljišč. Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) zato pričakujejo težave na planinah, kjer poteka sezonska paša. Z novim zakonom bo namreč težje graditi pastirske stanove, hleve, sirarne, vodna zajetja in dostopne poti. Prostorski strokovnjaki po navedbah Dnevnika kmetom tudi očitajo, da z določili o gradnji prostorskih objektov kmete postavljajo v privilegiran položaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin