Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
13.46

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

9

Natisni članek

zaposleni Pacient preobremenjeni delavci Zdravstveni dom Ljubljana

Sreda, 22. 2. 2023, 13.46

1 leto, 2 meseca

"Blatenje vodstva ZD Ljubljana spodbuja nasilje, kar se že pozna v ambulantah"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

9

Zdravstveni dom Ljubljana | Opažajo, da so uporabniki pod vplivom negativnih objav in da se najverjetneje ne zavedajo, da s tem vplivajo tudi na zdravstveno obravnavo. | Foto Ana Kovač

Opažajo, da so uporabniki pod vplivom negativnih objav in da se najverjetneje ne zavedajo, da s tem vplivajo tudi na zdravstveno obravnavo.

Foto: Ana Kovač

Osem predstojnikov enot Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana je v sporočilu za javnost opozorilo, da je ob nenehnih napadih na ZD Ljubljana stanje zanje in paciente postalo nevzdržno. Blatenje vodstva in ZD Ljubljana po njihovih navedbah spodbuja le nasilje, kar se že pozna v ambulantah.

Predstojniki poudarjajo, da se težave v primarnem zdravstvu po državi kopičijo že leta, nanje pa so v ZD Ljubljana ves čas opozarjali, odločevalcem pošiljali predloge za izboljšanje, a žal niso bili slišani.

"Zdaj se vse težave, ki smo jih napovedovali, usmerja le v iskanje krivca pri vodstvu ZD Ljubljana. Vse to pa zelo slabo vpliva na odnos pacientov do naših zaposlenih. Zato ne moremo več sprejeti številnih in nenehnih očitkov, ki se jih moramo vsakodnevno braniti," so poudarili.

Velika večina zaposlenih dela odlično 

Velika večina zaposlenih po njihovih navedbah dela odlično. "V teh težkih časih bi se zato morali vsi skupaj vprašati, kaj želimo doseči in kako lahko skupaj prispevamo za boljši danes in boljši jutri," so dodali.

Zato vse, ki se ukvarjajo le z blatenjem vodstva in ZD Ljubljana, opozarjajo, da s tem spodbujajo le nasilje, kar se že pozna v ambulantah. Opažajo, da so uporabniki pod vplivom negativnih objav in da se najverjetneje ne zavedajo, da s tem vplivajo tudi na zdravstveno obravnavo.

Odločevalcem predlagajo, da sedejo za mizo, preučijo vse predloge, ki so jih iz ZD Ljubljana posredovali v preteklih letih, sami pa želijo le v miru opravljati svoje delo.

Ob očitkih o slabih odnosih znotraj ZD Ljubljana predstojniki poudarjajo, da anonimni anketi, ki so ju opravili med zdravstvenimi delavci in drugimi zaposlenimi, kažeta, da so odnosi med zaposlenimi v ZD Ljubljana zelo dobri, da si pomagajo med seboj ter da jim je omogočeno izražati svoja mnenja, tudi če so drugačna.

Odhodi so posledica dalj časa trajajoče preobremenjenosti 

Odhodi iz dejavnosti družinske medicine so, kot trdijo predstojniki, večinoma posledica dalj časa trajajoče preobremenjenosti z delom in administrativnimi nalogami. V določenih primerih so odhodi povezani tudi z možnostjo večjega zaslužka in drugačne organizacije delovnega časa v primeru zaposlitve pri koncesionarjih ali v gospodarstvu.

Ob tem opozarjajo, da se bodo ob večjem kadrovskem primanjkljaju na določenih področjih in neustreznem vrednotenju dela trenutne težave samo dodatno poglabljale, če ne bo korenitih reform.

Pod sporočilo za javnost so se podpisali predstojnica Inštituta za raziskave in razvoj osnovnega zdravstva ZD Ljubljana Zalika Klemenc Ketiš, predstojnica enote Bežigrad Liljana Klančnik, predstojnica enote Center Robertina Benkovič, predstojnik enote Moste - Polje Igor Krunić, predstojnica enote Šentvid Mojca Prica, predstojnik enote Šiška Andrej Divjak, predstojnica enote Vič - Rudnik Katja Dejak Gornik in predstojnica enote Splošne nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana Marija Matejka Škufca Sterle.

Zoran Janković in Antonija Poplas Susič
Novice Janković: Podpiram izplačilo dodatka direktorici ZD Ljubljana #video
ZD BEŽIGRAD
Novice V ZD Ljubljana še tri ambulante za osebe brez zdravnika
Zoran Janković in Antonija Poplas Susič
Novice KPK: Pri sedenju direktorice ZD Ljubljana na dveh stolčkih ni nasprotja interesov
Ne spreglejte