SiolNET. Novice Slovenija
1,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bešič Loredan razkril podrobnosti svojih načrtov

1,75

termometer

Danijel Bešič Loredan |  | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan je v pogovoru za Siol.net, ki bo v celoti objavljen v nedeljo, zagotovil, da je jasen zagovornik javnega zdravstva. Cilja zdravstvene reforme sta predvsem transparentnost in jasnost. Razkril je tudi konkretne časovnice, kdaj naj bi spremembe občutili tudi prebivalci.

Čeprav mu zdravniški sindikat znova napoveduje obnovitev stavke, verjame v pogajanja. Ta se bodo nadaljevala v sredo.

Komentiral je tudi dogajanje v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, podprl sedanje vodstvo zavoda in napovedal odločen boj proti nepravilnostim. "Treba je preiskati vsak sum, ki se je nakazal," je povedal po opravljeni reviziji, ki jo je opravil Ernst & Young.

Zdravstvena reforma je usmerjena predvsem k transparentnosti in jasnosti. "Da vsak ve, koliko denarja je iz javne blagajne dobil in kam je ta denar šel," je dejal minister in nakazal, da se ravno tu kaže največ odpora pri uvajanju sprememb.

Reševalci UKC Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA , Med prvimi cilji ministrstva, ki ga vodi, so sicer digitalna transformacija zdravstvenega sistema, strukturna prenova zavoda za zdravstveno zavarovanje in vrnitev medicine na primarno raven, zlasti, "kako lahko nadomestimo manko vsaj 350 specialistov družinske medicine".

Predvidoma pozno jeseni pa bodo na ministrstvu ugriznili tudi v jabolko ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. A ključno vprašanje pri tem je, kako najti 600 milijonov evrov, ki jih sedaj prispevamo iz lastnih žepov, brez katerih pa si normalnega zdravstvenega sistema ni mogoče zamisliti.

Celoten intervju ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana za Siol.net, v katerem je med drugim govoril tudi o težavah ljudi, ki so ostali brez izbranega osebnega zdravnika, o čakalnih dobah v zdravstvu in drugih aktualnih vprašanjih in težavah slovenskega zdravstva, bo objavljen v nedeljo.

Danijel Bešič Loredan Novice Bešič Loredan: Gre za nedopustno dejanje, očitno smo odprli Pandorino skrinjico #video Danijel Bešič Loredan Novice Bešič Loredan: Posledice covid-19 v zdravstvu so jasne #video Klicni center, Telekom Slovenije, 041 700 700 Novice Delovati bo začel nacionalni klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin