SiolNET. Novice Slovenija
5,76

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 21:41

  Na odboru ostro o poročilu

 • 20:23

  Javni promet s ponedeljkom

 • 18:46

  Učitelji se lahko zbirajo

 • 18:42

  Obisk zobozdravnika dovoljen

 • 15:43

  Na vlake z označenimi sedeži

 • 15:40

  Polni obratovalni čas pošte

 • 15:37

  Poziv županov obalnih občin

 • 15:35

  Odprtje primorskih univerz

Svoja vrata znova odpirajo zobozdravniki #video

5,76

termometer

V četrtek smo v Sloveniji zabeležili še eno smrtno žrtev bolezni covid-19. Skupaj je pri nas tako umrlo že sto okuženih. Pristojni so v četrtek potrdili eno novo okužbo. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je povedala, da za zdaj še ni mogoče oceniti, ali so sprostitveni ukrepi varni. Po njenih besedah majhno število na novo potrjenih okužb na dan ne odraža dejanskega stanja. Sicer pa je vlada na današnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim znova uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. 

Ljubljana po sprostitvi ukrepov Novice Vlada podaljšala prepoved zbiranja na javnih krajih #video

Skupno število umrlih za boleznijo covid-19 je v Sloveniji z eno novo smrtjo v četrtek doseglo število sto. Pristojni so opravili 1.049 testiranj in pri tem potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Iz bolnišnice so odpustili pet ljudi, kažejo vladni podatki. Včeraj je bilo hospitaliziranih 47 oseb, od tega 12 na intenzivni negi. Do zdaj so pristojni skupaj opravili 61.027 testiranj.

V Sloveniji se je v četrtek tako nadaljeval spodbuden trend minimalnega prirasta novih potrjenih okužb z virusom sars-cov-2, saj so potrdili le eno novo okužbo. Opogumlja tudi dodatno znižanje števila bolnikov na zdravljenju v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih, poroča STA.

Janez Janša Marjan Šarec Novice Šarec: Janša je smučal v Italiji. Janša: Lahko dokažem, da to ni res.

Beovićeva: Za zdaj ne moremo vedeti, ali so sprostitveni ukrepi varni

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je povedala, da se trenutno stanje v Sloveniji sicer izboljšuje. "Šele ko so zadnji sprejeti ukrepi konec marca prijeli, se je krivulja hospitaliziranih bolnikov obrnila navzdol," je poudarila Beovićeva in dejala, da se pozitivni učinki omejevalnih ukrepov pojavljajo z zamikom od 11 do 13 dni. "Ne moremo še vedeti, ali so sprostitveni ukrepi varni in ali lahko nadaljujemo sproščanje ukrepov," je pojasnila Beovićeva.

"Trenutno smo v svojevrstnem testnem obdobju, ko moramo pokazati, da za preprečevanje okužb ne potrebujemo prisile države. Majhno število na novo potrjenih okužb na dan ne odraža resničnega stanja. Pri nas je z veliko verjetnostjo za boleznijo covid-19 zbolelo več kot 60 tisoč ljudi, zato moramo biti še vedno pozorni na skrite žepe, ki se lahko zaradi več stikov med ljudmi aktivirajo, povzročijo še večje število obolelih, postanejo vidni v večjem številu potrjenih okužb ter na koncu vplivajo na večje število sprejemov bolnikov v bolnišnice," je povedala Beovićeva.

"Ne moremo še vedeti, ali so sprostitveni ukrepi varni in ali lahko nadaljujemo sproščanje ukrepov," je pojasnila Bojana Beović. | Foto: STA "Ne moremo še vedeti, ali so sprostitveni ukrepi varni in ali lahko nadaljujemo sproščanje ukrepov," je pojasnila Bojana Beović. Foto: STA

Po njenih besedah še danes ni znano, ali prebolela bolezen pomeni zaščito, zato morda prekuževanje populacije sploh ni učinkovit omejitveni ukrep. "Po drugi strani pa dopustitev, da zboli 70 ali več odstotkov populacije, pomeni veliko število smrtnih primerov. Če smo pri tem izračunu konservativni, bi v Sloveniji vendarle namesto sto umrlo 2.100 ljudi," je poudarila Beovićeva.

Če se bo tudi v prihodnje nadaljevalo nizko število novo odkritih okužb, bi lahko v naslednjem koraku sproščanja ukrepov po njenih besedah omogočili zbiranje in združevanje večjega števila ljudi. Kot je dejala, bi v naslednji fazi lahko spet odprli tudi trgovska središča. Potrdila je, da je videla pripravljen odlok za ponoven začetek delovanja zobozdravstva, medtem ko s podrobnostmi ni seznanjena.

Joseph Biden Novice Bo mednožje tokrat pokopalo demokrata?

Država se že pripravlja na morebiten drugi val okužb

Kot je poudarila, se država že pripravlja na morebiten drugi val okužb, ki bi lahko sledil jeseni. "Številne stvari se dogajajo, da bi preprečili zgodnji prihod drugega vala okužb, na drugi strani pa za to, da bomo znali na drugi val ustrezno odgovoriti. Za zdaj je mišljeno, da bo, če nam bo uspelo tako skrbno zasledovati epidemijo, posamezna zaprtja ob morebitnih izbruhih mogoče izvajati lokalno. Če bomo pri tem uspešni, potem zaprtje vse države ne bo potrebno," je razložila Beovićeva.

Kot je pojasnila, so prag testiranja nekoliko spustili, tako da zdaj testirajo ljudi, ki kažejo vsaj nekaj simptomov bolezni covid-19, ko gre za posamezne poklicne skupine, pa je pri tem navedla zdravstveno osebje. Na novinarsko vprašanje, koliko časa bo v Sloveniji še razglašena epidemija, je Beovićeva odgovorila, da bo to trajalo še nekaj časa: "Pri tem virusu ne vemo, ali preboleli ljudje niso občutljivi za ponovno okužbo, ali se okužba lahko pri posameznih primerih ponovi, tako da smo na precej negotovih tleh."

Na očitek, da so ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa pogosto neživljenjski, pa je dejala: "Ukrep je lahko neživljenjski, lahko pa je zelo življenjski, če ohranja življenja." Ko gre za vnovično odprtje meja, je Beovićeva opozorila pomen skupnega odpiranja meja med državami članicami EU, vendar pa mora biti to omejeno na varna območja.

Prihodnji teden na vlakih le na označenih sedežih

Slovenske železnice (SŽ) že pripravljajo vlake, da bodo v ponedeljek z vnovičnim zagonom javnega prometa primerni za uporabo. Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili.

Vlaki bodo v ponedeljek začeli voziti po okrnjenem voznem redu, zato na SŽ potnike pozivajo, da preverijo, kateri bodo vozili. Potniki bodo lahko sedeli na približno polovici sedežev, v primeru večjega števila potnikov pa bodo v SŽ sproti prilagajali vozni red, dodajali vlake in po potrebi organizirali tudi nadomestni avtobusni prevoz.

Z 18. majem bodo na vozni red dodali še več vlakov, nato pa upajo, da bodo v juniju lahko v čim večjem obsegu prešli na podoben vozni red, kot je bil pred 16. marcem, ko je vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ukinila javni potniški promet. Potniki bodo morali v notranjosti vlakov nositi zaščitne maske, vlake pa bodo morali na SŽ po koncu vožnje prezračiti in razkužiti. (STA)

Koronavirus v ZDA Novice Se v ZDA uresničuje črni scenarij?

V ljutomerskem domu starostnikov še 17 okuženih stanovalcev

V Domu starejših občanov Ljutomer se število okuženih z novim koronavirusom medtem zmanjšuje. Od 17 brisov, odvzetih v četrtek, nobeden ni bil pozitiven, dva stanovalca pa sta ozdravela. Okuženih je še 17 stanovalcev. Obiskov v ljutomerskem domu še ne bo, bodo pa danes nekateri varovanci po mesecu in pol lahko odšli iz sob, poroča STA.

Kot so sporočili iz doma, se razmere počasi umirjajo, epidemiološka slika v domu je boljša, zato bodo od danes po navodilih, s katerimi soglaša tudi epidemiološka služba, zdrave ali ozdravljene stanovalce v manjši skupini popeljali na skupne balkone in domski vrt, zelenico ali teraso.

"To, da jih bomo lahko po mesecu in pol spet peljali iz sob, je za vse nas lep dogodek in prvi korak k normalizaciji življenja v našem domu," dodajajo. Kljub veliki želji varovancev in njihovih svojcev pa po mnenju zdravstvene stroke v domu še niso izpolnjeni pogoji za obiske, zato jih do preklica ne bo, poroča STA.

branka Novice Kmalu se bodo odprle tudi zobozdravniške ordinacije. Tako bo potekal obisk zobozdravnika.
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 21:41 08.05.2020

  Na odboru ostro o poročilu

  Obravnava vladnega poročila o nabavi zaščitne opreme je minila v znamenju ostre izmenjave mnenj med predstavniki vlade, ki so poročilo zagovarjali, in opozicijo. Tam so ocenili, da je pristransko, in opozarjali na po njihovi oceni sumljiva dodeljevanja poslov in na kaos ob nabavi mask. Predlagani sklep je odbor v odsotnosti dela opozicije potrdil.

  Po uvodnih štirih urah postopkovnih zapletov so članice in člani odbora za gospodarstvo prešli na vsebinski del razprave o vladnem poročilu. To je sicer kritično do prejšnje in pohvalno do aktualne vlade glede zagotavljanja opreme za boj proti širitvi novega koronavirusa, piše STA.

  Preveri več
 • 20:23 08.05.2020

  Javni promet s ponedeljkom

  Javni potniški promet, ki je 16. marca zaradi epidemije koronavirusa začasno obstal, bo v ponedeljek ponovno stekel, je danes sklenila vlada. Pri tem bo treba upoštevati priporočila NIJZ, ki med drugim določajo uporabo mask, razkuževanje rok in vozila ter omejujejo število potnikov. Mednarodni potniški promet bo še naprej prepovedan.

  Vlada ugotavlja, da so prenehali razlogi za začasno prepoved in omejitve javnega prevoza potnikov v Sloveniji, zato se javni potniški promet v skladu s higienskimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko z 11. majem ponovno izvaja, so po dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

  Odlok, ki je bil danes že tudi objavljen v uradnem listu, omogoča izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov z žičniškimi napravami za prevoz oseb, avtotaksi prevoza ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem prometu.

  LPP | Foto: STA Foto: STA

  Izvajalci prevozov z vlaki in avtobusi morajo upoštevati priporočila NIJZ. Pri vstopnih vratih bodo morali biti nameščena razkužila za roke, razkuževanje rok ob vstopu je obvezno, enako NIJZ svetuje tudi ob izstopu. Priporočeno je zagotavljati razdaljo med potniki vsaj 1,5 metra.

  Voznik, vozno osebje na vlaku in potniki, razen otrok do dopolnjenega 12. leta starosti, bodo morali od vstopa v vozilo in ves čas, ko so v vozilu, nositi zaščitne obrazne maske ter upoštevati pogoje za dovoljeno izrabo zmogljivosti vozila in čiščenje vozila.

  Za zaščito voznikov na avtobusih so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred morebitno okužbo. Ker mora biti vsa dodatna oprema, ki se vgradi na vozilo, homologirana in njihova izvedba zahteva določen čas, je predvideno prehodno obdobje, ko bodo potniki vstopali na vozilo samo na zadnjih vratih avtobusa, prodaja vozovnic na avtobusu pa ne bo potekala. Potniki bodo zato morali imeti veljavno vozovnico pred vstopom v vozilo.

  Postajališče LPP postaja avtobus pešec potnik Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

  Pri prevozu z vlakom je priporočeno, da potniki vozovnice kupijo na postajah, prek avtomatov za nakup in prek spleta. Če bodo potniki vozovnice kupili pri sprevodniku na vlaku, NIJZ priporoča, da sprevodnik vzdržuje več kot 1,5 metra razdalje do potnika, po vsakem nakupu pa naj si sprevodnik in potnik razkužita roke.

  Ponovno bo dovoljeno obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb, pri čemer bo treba upoštevati higienska priporočila za izvajanje prevoza potnikov z žičniškimi napravami v času epidemije, ki jih je izdal NIJZ.

  Pogoji za izvajanje avtotaksi prevozov ostajajo nespremenjeni. Ti prevozi so bili dovoljeni tudi po 16. marcu, če je voznik taksija pred vstopom novega potnika poskrbel za ustrezno razkužitev delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

  Še naprej ostajajo v veljavi začasne prepovedi in omejitve za izvajanje vseh oblik javnega prevoza potnikov v mednarodnem cestnem in železniškem prometu, navaja STA.

  Preveri več
 • 18:46 08.05.2020

  Učitelji se lahko zbirajo

  Za javne uslužbence, ki so zaposleni oziroma delajo v vrtcih, šolah in na fakultetah, je vlada umaknila prepoved zbiranja v teh zavodih. Morajo pa zavodi pri tem upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so sporočili po današnji dopisni seji vlade.

  Vlada je na dopisni seji namreč sprejela novelo odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter na univerzah in v samostojnih visokošolskih zavodih. Ta predvideva, da ne glede na prepoved zbiranja ljudi to ne velja za javne uslužbence, ki so zaposleni v teh zavodih, ter za posameznike, ki v teh zavodih opravljajo delo na drugi pravni podlagi, kot so podjemne in avtorske pogodbe. Prav tako prepoved ne velja več za posameznike, ki so člani organov teh zavodov.

  učitelj | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

  Ministrstvu za izobraževanje je sicer danes z vsemi deležniki uspelo uskladiti navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol in jih bodo še danes poslali šolam, vrtcem in dijaškim domovom, so za STA potrdili na ministrstvu.

  Za zdaj velja, da naj bi vrtce odprli 18. maja, isti dan pa naj bi se v osnovnih šolah začel tudi pouk za učence prvega triletja ter dijake zaključnih letnikov srednjih šol. 25. maja naj bi v šole odšli še učenci devetih razredov osnovne šole. Dokončen sklep o tem mora sicer sprejeti še vlada, ki naj bi o tem odločala v sredo ali četrtek. Njena odločitev bo odvisna od razvoja epidemije koronavirusa.

  Kot so za STA povedali na ministrstvu, gre za tri vrste navodil, ki jih bodo pozno popoldne z okrožnico prejele šole: navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zavoda RS za šolstvo in ministrstva za izobraževanje. Navodila bodo predstavniki ministrstva, NIJZ in zavoda za šolstvo predvidoma predstavili na ponedeljkovi in torkovi redni novinarski konferenci vlade o koronavirusu, poroča STA.

  Preveri več
 • 18:42 08.05.2020

  Obisk zobozdravnika dovoljen

  Vlada je na dopisni seji izdala odlok, s katerim znova uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Oba predpisa bosta začela veljati v soboto.

  Vlada ponovno uvaja izvajanje zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev (dopolnjeno) s podrobnostmi iz uredbe od 3. odstavkaLjubljana, 8. maja - Vlada je na dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Oba predpisa bosta začela veljati v soboto.

  Danska zobozdravnik | Foto: Reuters Foto: Reuters

  Z začetkom epidemije je namreč vlada posegla v izvajanje dejavnosti v zdravstvu. Odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in posegi, zobozdravstvene ambulante so večinoma zaprte, zobozdravniki delujejo le na izbranih kontaktnih točkah po državi. Že v aprilu so sicer izvajalci dobili zeleno luč, da začnejo izvajati tudi nenujne storitve.

  Odredba, ko jo je danes dopisno sprejela vlada, določa, da je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh - primarni, sekundarni in terciarni - zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal.

  Vse ostale pa se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije covida-19. Podrobnejša navodila za sprejem in obravnavo teh bolnikov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti bo določil minister za zdravje in bodo objavljena na spletni strani ministrstva.

  Pri bolnikih s simptomi in znaki okužbe dihal, drugimi znaki covida-19, pozitivno epidemiološko anamnezo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom, se opravlja le nujna zobozdravstvena pomoč oz. posegi, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja. Ti posegi se opravljajo na obstoječih nujnih vstopnih točkah za zobozdravstvo v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Murska Sobota in Slovenj Gradec.

  zobar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

  Uredba, ki je bila že objavljena v uradnem listu, pa ohranja prepoved izvajanja načrtovanih porodov na domu. Sicer pa morajo izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, in mnenja razširjenih strokovnih kolegijev za posamezna zdravstvena in zobozdravstvena področja.

  Še vedno velja tudi, da bodo morala vodstva izvajalcev v javni mreži na poziv ministra začasno prerazporediti zaposlene zdravstvene delavce in sodelavce na izvajanje nalog za zajezitev in obvladovanje epidemije k drugemu izvajalcu oz. socialno-varstvenemu zavodu, vzgojno-izobraževalnemu zavodu ter koncesionarju.

  Uredba prav tako tudi določa, da morajo izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni in sekundarni zdravstveni ravni v primeru izbruha epidemije na svojem območju organizirati opravljanje zdravstvene dejavnosti, vključno z zdravstveno nego in zdravstveno rehabilitacijo kot del osnovne dejavnosti za oskrbovance v socialnem varstvu, pri katerih je prišlo do izbruha covida-19.

  Strokovno utemeljenost ukrepov iz te odredbe bo minister ugotavljal vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odločil, da se še naprej uporabljajo ali pa se ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti vlado, DZ in javnost, piše STA.

   

   

  Preveri več
 • 16:12 08.05.2020

  Preveri več
 • 15:43 08.05.2020

  Na vlake z označenimi sedeži

  Slovenske železnice pripravljajo vlake, da bodo v ponedeljek z vnovičnim zagonom javnega prometa primerni za uporabo. Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč pri ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in pa sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili.

  Direktorica družbe SŽ-Potniški promet Darja Kocjan je potnike pozvala, da pri vožnji z vlakom upoštevajo priporočila in se na pot odpravijo, če nimajo prehladu podobnih obolenj, in se zaščitijo tako pri dostopu do blagajn kot tudi pri vstopu na vlake. "Namestili smo razkužila, vstopa se lahko le z maskami. Tudi ob izstopu priporočamo uporabo razkužila," je pojasnila Kocjanova.

  SŽ, Slovenske železnice, vlak | Foto: Slovenske železnice Foto: Slovenske železnice

  Vlaki bodo v ponedeljek začeli voziti po okrnjenem voznem redu, zato potnike pozivajo, da preverijo, kateri bodo vozili. Potniki bodo lahko sedeli na približno polovici obstoječih sedežev, v primeru večjega števila potnikov pa bodo Slovenske železnice sproti prilagajale vozni red, dodajale vlake in po potrebi organizirale tudi nadomestni avtobusni prevoz.

  Z 18. majem bodo na vozni red dodali še več vlakov, nato pa upajo, da bodo v juniju lahko v čim večjem obsegu prešli na podobni vozni red, kot je bil pred 16. marcem, ko je vlada zaradi preprečevanje širjenja novega koronavirusa ukinila javni potniški promet.

  "S ponedeljkom v veljavo stopi tudi nova tarifa, ki bo potnikom prijaznejša. Abonentske vozovnice bodo ugodnejše, cenejši bo dodatek za kolesa," je naštela Kocjanova. Dodala je, da bodo veljavnost letnih in mesečnih vozovnic podaljšali za obdobje, ko jih imetniki niso mogli uporabljati.

  vlak, ETR 563, Slovenske železnice, Trenitalia, Trst | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

  Direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc pa je dodal, da bo gibanje omejeno na postajah, kjer bo v notranjih prostorih mogoče le kupiti karto, čakalnice pa bodo zaprte. V prostore nameščajo razkuževalnike za roke, sanitarije na večini železniških postaj, z izjemo tistih, v Ljubljani, Mariboru, Zidanem Mostu in Celju, bodo zaprte, odprte pa bodo na vlakih.

  Kako poteka javni prevoz v spremenjenih razmerah, bo v ponedeljek preveril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je v četrtek potnikom priporočil, da vozovnice za železniški promet kupijo preko avtomatov ali spleta, navaja STA.

  Preveri več
 • 15:40 08.05.2020

  Polni obratovalni čas pošte

  Pošta Slovenije bo prihodnji teden začela postopno vzpostavljati običajno poslovanje. Od ponedeljka bodo pošte med tednom ponovno poslovale po običajnem delovnem času, ob sobotah bodo zaprte. Vročanje poštnih pošiljk bo znova potekalo na običajni način, a še vedno brez fizičnega stika med pismonošo in naslovnikom.

  Kot so danes sporočili s Pošte Slovenije, bodo zaprte ostale pošte 1114 pri ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru, 2114 pri mariborskem univerzitetnem kliničnem centru in 4210 na letališču Brnik ter dežurni pošti na Pražakovi 3 v Ljubljani in Zagrebški cesti 106 v Mariboru. Zaprtih bo tudi pet pogodbenih pošt, medtem ko bodo delovni časi nekaterih pogodbenih pošt ostali prilagojeni.

  Pošta Slovenije | Foto: STA Foto: STA

  Vse vrste poštnih pošiljk se bodo ponovno vročale na običajen način, pri čemer bo treba upoštevati ustrezno varnostno razdaljo med naslovnikom in pismonošo. Ti bodo pošiljke še vedno vročali na prostem, da ne bodo vstopali v skupne prostore strank, na primer v stanovanjske bloke in do vrat naslovnika. Ob sproščanju nekaterih ukrepov bodo še naprej veljali vsi strogi preventivni varnostni ukrepi za preprečevanje okužb.

  "Pošta Slovenije se je na razmere, ki jih je povzročila epidemija koronavirusa, odzvala hitro in je kljub pogosto precej oteženim pogojem dela uspela nemoteno zagotavljati poštne, paketne in ostale storitve," je ob tem ocenil generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak in priznal, da so se pri tem soočali z velikimi izzivi.

  Skoraj polovični upad pisemskih pošiljk in storitev iz poslovne mreže je, po njegovih besedah, občutno zmanjšal prihodke, se pa je v tem času povišalo število paketnih pošiljk iz naslova rasti spletnega nakupovanja. "V tem kriznem času se je pokazalo, da so bile dosedanje strategije usmerjene v pravo smer, zato je bila prilagoditev v izrednih razmerah lahko hitra in sprejeti ukrepi učinkoviti," je dodal, poroča STA.

  Preveri več
 • 15:37 08.05.2020

  Poziv županov obalnih občin

  Zadrževanje na plažah in drugih javnih površinah je še vedno prepovedano, izjema so individualne športno-rekreativne dejavnosti, so danes opozorili župani občin slovenske Istre, Policijska uprava (PU) Koper in zdravstveni inšpektorat. Vlada je namreč v četrtek podaljšala odlok, s katerim prepoveduje gibanje in zbiranje na javnih krajih.

  Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je kopanje sicer dovoljeno, vendar pa je zadrževanje na plaži dovoljeno le za nujno potreben čas, ki ga nekdo potrebuje za slačenje, preoblačenje in sušenje. Pri tem pa je treba upoštevati varnostno razdaljo. Na plažah je tako še vedno prepovedano poležavanje, sončenje, druženje in prehranjevanje.

  Izola | Foto: Wikimedia Commons (CC 2.0) / Bryan Pocius Foto: Wikimedia Commons (CC 2.0) / Bryan Pocius

  Župani in predstavniki občin Piran, Izola, Ankaran in Mestne občine Koper so se danes sestali s predstavniki PU Koper, koprske območne enote zdravstvenega inšpektorata in regijskega štaba civilne zaščite za Obalo. Na posvetu so se seznanili s problemom zadrževanja oseb, zlasti na plažah, in se dogovorili, da bodo tako občinski redarji kot predstavniki civilne zaščite v prihajajočem koncu tedna na terenu skrbeli za opozarjanje in nadzor o doslednem izvajanju državnega odloka.

  Čeprav je vlada v preteklih dneh in tednih zrahljala kar nekaj ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa, kar je omogočilo ponovno odprtje teras gostinskih lokalov, trgovin in nekaterih rekreativnih objektov, pa še vedno veljajo splošni varnostni ukrepi, kot so razkuževanje rok, nošenje zaščite v zaprtih javnih prostorih ter vzdrževanje varnostne razdalje med ljudmi. Prav tako se prebivalci ne smejo zadrževati na javnih površinah, med katere sodijo tudi plaže.

  V PU Koper prosijo za strpnost in dosledno upoštevanje veljavnih ukrepov ob prihajajočem koncu tedna, ko zlasti na plažah pričakujejo povečano število obiskovalcev in sprehajalcev, poroča STA.

  Preveri več
 • 15:35 08.05.2020

  Odprtje primorskih univerz

  Tako Univerza na Primorskem (UP) kot Univerza v Novi Gorici sta v času epidemije covida-19 morali študijski proces prilagoditi, v glavnem s študijem na daljavo, kar po zagotovilih obeh vseučilišč ni bistveno okrnilo pedagoškega procesa. Na obeh univerzah se obenem pripravljajo na rahljanje ukrepov s pripravo načrtov za vrnitev v normalno delo.

  Na primorski univerzi so študijski proces zelo hitro prenesli v spletno okolje in s tem začeli z izobraževanjem na daljavo. Na tak način izvajajo predavanja, seminarje in kjer je to mogoče, tudi vaje. Vse članice Univerze na Primorskem uporabljajo učno okolje Moodle (e-učilnica), predavanja in seminarji pa se vršijo preko različnih videokonferenčnih sistemov. Del vsebin (laboratorijske vaje in prakse v delovnih okoljih) pa bodo izvedli, ko bo to mogoče. Druge vidike študija so sicer prilagodili na način, da je možno izvajati tudi na daljavo, kot je to primer zagovor zaključnih del ter preverjanj in ocenjevanj znanja, so za STA pojasnili na UP.

  študenti | Foto: STA Foto: STA

  Tudi na Univerzi v Novi Gorici pedagoški proces poteka kot študij na daljavo in brez posebnih težav, tako da bodo akademsko leto normalno zaključili, so ocenili za STA. Pri tem pedagoški proces ni okrnjen. Nekaj težav so sicer imeli z laboratorijskimi vajami in praktičnim usposabljanjem, ki so jih tudi sami zamaknili na čas po razrahljanju ukrepov in odprtju laboratorijev. Te obveznosti bodo študentje lahko opravili predvidoma v juniju oziroma najkasneje v septembru.

  V Kopru so že potrdili prvi paket sprememb, a obenem pričakujejo, da jih bo v tem mesecu še več. Dosedanje izkušnje glede opravljanja zagovorov na vseh treh stopnjah študija pa so, po njihovih zagotovilih, pozitivne. Tako so vsi zagovori potekali gladko z ustrezno informacijsko podporo tako študentom kot članom komisij. Skupaj so do 20. aprila izvedli 28 zagovorov.

  Poleg tega na osnovi sklepa rektorice lahko od 4. maja zaposleni na delovnih mestih na področju znanosti in spremljajočih delovnih mestih svoje delo opravljajo tudi v prostorih univerze. Zaposleni v plačni skupini D lahko v prostorih univerze opravljajo le raziskovalno delo in priprave na učni proces. Vodstvo rektorata in članic je poleg tega pripravilo navodila za varno delo zaposlenih v prostorih univerze, pri čemer je treba upoštevati tudi vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

  Študij | Foto:

  Tudi na novogoriški univerzi je bilo eksperimentalno raziskovalno delo ustavljeno, laboratoriji pa zaprti. Sodelavce so napotili na delo na domu z omejenimi in kontroliranimi prihodi na univerzo, če je bilo to nujno potrebno, so pojasnili na Univerzi v Novi Gorici.

  Ne v Novi Gorici ne v Kopru pa omenjenih ukrepov zaenkrat še niso preklicali. Na UP so sicer v sodelovanju z ljubljansko in mariborsko univerzo na pristojno ministrstvo naslovili pobudo, da se hkrati z vračanjem otrok v vrtce, osnovne in srednje šole začne s sproščanjem ukrepov tudi v visokem šolstvu.

  "Pri tem je pomembna varnost študentov in zaposlenih, zato v sodelovanju z epidemiologi pripravljamo natančnejše načrte vračanja v prostore univerze in pripravljamo ustrezne prilagoditve," so navedli v Kopru.

  V Novi Gorici medtem pripravljajo celovit načrt izhoda iz krize. Pri tem upajo, da jim bo dovoljeno prve rahljalne ukrepe uvesti že z 18. majem, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin