SiolNET. Novice Slovenija
2,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kmalu se bodo odprle tudi zobozdravniške ordinacije. Tako bo potekal obisk zobozdravnika.

2,87

termometer

branka |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Še ta mesec je pričakovati, da bodo ponovno začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Glede na epidemiološke podatke bo končno odločitev o tem, kdaj konkretno se bo to zgodilo, sprejel minister za zdravje.

Zobozdravniki po novem ne bodo več mogli delati na način kot pred epidemijo, predvsem ne bodo več mogli obravnavati velikega bolnikov dnevno, kot se je to dogajalo pred njenim izbruhom. Po oceni Zdravniške zbornice Slovenije bo en zobozdravnik na izmeno, ta bo trajala šest ur in pol, lahko obravnaval deset primerov.

Zato so pozvali, naj se v izvajanje javnih storitev vključijo tudi zasebniki, da bo mogoče obravnavati vse bolnike, ki potrebujejo zobozdravstvene storitve, poroča STA.

Da bo delo v zobozdravstvenih ordinacijah varno za bolnike in zaposlene, bodo morali upoštevati številne ukrepe. Svoj predlog smernic, ki jih naj pri svojem delu upoštevajo, so pripravili tudi člani odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Predsednik odbora Krunoslav Pavlović je poudaril, da mora smernice dokončno potrditi razširjeni strokovni kolegij za zobozdravstvo, posvetovalni organ ministra za zdravje.

učilnica otroci Novice Vlada prižgala zeleno luč za pripravo na postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem

V čakalnico odslej točno ob uri in z masko na obrazu

Zaprtje zobozdravstvenih ambulant je v veliki meri porušilo sistem naročanja v zobozdravstvu. Zato bo treba bolnike oskrbeti na podlagi triaže po stopnjah nujnosti in po strokovni presoji nosilca dejavnosti, opozarjajo v zdravniški zbornici.

Glede na smernice, ki so jih pripravili, bodo v zobozdravstvenih ambulantah sprejemali samo naročene bolnike, ki bodo morali v ambulanti priti točno ob uri, ko so naročeni. V čakalnico bo bolnik moral vstopiti z zaščitno masko na obrazu, pred vstopom si bodo morali razkužiti roke.

Tudi nujni bolniki ne bodo mogli kar vkorakati k zobozdravniku, ampak bodo morali prej poklicati ali poslati elektronsko sporočilo. Če bodo zdravi, jih bodo v ambulanti sprejeli v roku 24 ur.

V zobozdravstvenih ordinacijah bodo morali bolnike naročati tako, da bo v čakalnici istočasno čim manj čakajočih in ob upoštevanju priporočil epidemiologov.

branka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zaposleni bodo morali nositi masko, vizir in več zaščitne opreme

Zaposleni v zobozdravstveni ambulanti bodo morali tudi pri obravnavi domnevno zdravih bolnikov uporabljati zaščitno opremo, med drugim masko FFP2/N95, vizir, ki sega v področje vratu, ali zaščitna očala, pokrivalo oziroma plašč z dolgimi rokavi, pokrivalo za lase in ušesa ter rokavice. Za vsakega bolnika si bo osebje v zobozdravstveni ordinaciji moralo nadeti nov komplet osebne zaščitne opreme, še predvidevajo smernice.

Te med drugim zobozdravstvenim ambulantam tudi svetujejo, naj delo z bolniki načrtujejo kar se da varčno z vidika porabe osebne varovalne opreme in ostale opreme. Naj torej za vsakega bolnika pripravijo načrt potrebnih posegov, vključno z rentgensko diagnostiko.

Glede na smernice bodo morali ambulanto po vsaki obravnavi bolnika za deset minut prezračiti. Osebje bo moralo po vsaki obravnavi temeljito razkužiti celotno ordinacijo, vse površine in naprave v njej.

oblačila Novice Tega se bo treba držati v trgovinah z oblačili in lokalih

Bolezni ustne votline so resen problem, saj vplivajo na splošno zdravje

Sredi marca je zdravstveni sistem v velikem obsegu zastal zaradi ukrepov za obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Druge zdravstvene stroke so v zadnjih dveh tednih začele obravnavati bolnike, v zobozdravstvu pa zaradi velike možnosti izpostavljenosti okužbi tako za zaposlene v ordinacijah kot tudi za bolnike še vedno deluje le mreža nujnih ambulant.

V zdravniških organizacijah sicer že ves čas opozarjajo, da je treba najti ustrezen način, da bo zobozdravstvo spet začelo delati. Bolezni ustne votline so pomemben javnozdravstveni problem, saj slabo ustno zdravje vpliva na splošno zdravje prebivalstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin