SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj bo z zdravnico, ki je za 50 evrov izdajala potrdila o preboli bolezni covid-19

1,43

termometer

Bojana Beović | Beovićeva je menila, da gre za dve ravni vprašanja.  | Foto: STA
Beovićeva je menila, da gre za dve ravni vprašanja. Foto: STA

Primer zdravnice, ki je na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdajala potrdila o prebolevnosti bolezni covid-19, bo obravnaval odbor za strokovna medicinska vprašanja pri zdravniški zbornici, je pojasnila njena predsednica Bojana Beović. Kot je ob tem poudarila, protitelesa za zdaj ne veljajo kot dokaz zaščite po preboleli bolezni.

Kot je v sredo poročala POP TV, je potrdila, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni ali testirani (PCT), izdajala zdravnica koncesionarka iz Pomurja. Potrdila o preboleli bolezni covid-19 je izdajala ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, in tudi brez PCR-testa.

Upravna raven težave

Ob robu današnjega regijskega obiska v Pomurju je Beovićeva menila, da gre za dve ravni težave. Prva je upravna in se nanaša na izvajanje odloka, ki ne omogoča takega načina priznavanja prebolevnosti. Odlok namreč določa, da se pogoj prebolevnosti izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar test ne sme biti starejši od 180 dni.

Pod drobnogled bodo vzeli strokovno raven problema 

Odbor pri Zdravniški zbornici Slovenije pa se bo po besedah Beovićeve ukvarjal s strokovno ravnjo primera. "Trenutno serološki testi na protitelesa ne omogočajo dobre prepoznave tega, kdaj je nekdo zbolel. Ne poznamo mejne vrednosti, pri kateri bi lahko rekli, da je oseba zaščitena," je dejala.

V Sloveniji prebolevnosti ne moremo dokazovati s protitelesi

Prisotnost protiteles se lahko uporablja kot dokaz prebolele bolezni, a pri tem ni mogoče vedeti, pred koliko časa je oseba zbolela. "To je strokovni razlog, zaradi katerega se tudi mi še nismo odločili, da bi bil to dovolj zanesljiv podatek, na podlagi katerega lahko rečemo, da je oseba prebolela in je zaščitena ter da je verjetnost za to, da bi zbolela, majhna," je navedla.

Po njenih besedah sta se samo samo dve državi v Evropi odločili, "da pogojno, na poseben način omogočata dokazovanje prebolevnosti s protitelesi".

Bojana Beović Novice Bojana Beović o novi strategiji cepljenja #video Za THUMB Novice Poklukar: Posvetovalna skupina je za mlajše od 30 let predlagala ... #video Cepivo Novice Neuradno: posvetovalna skupina priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin