SiolNET. Novice Slovenija
2,07

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Batagelj poziva direktorja Silika k odstopu: tuji delavci so morali plačevati, če so dali odpoved

2,07

termometer

Janez Koprivec
Foto: STA

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Marjan Batagelj je v luči opozoril Delavske svetovalnice o primerih izsiljevanja tujih delavcev večinskega lastnika in direktorja podjetja Siliko Janeza Koprivca pozval, naj ponudi odstop z mesta člana upravnega odbora SBC, družbo s sedežem na Vrhniki in obratom v Sevnici pa k izstopu iz kluba.

V nasprotnem primeru je prvi mož družbe Postojnska jama Batagelj napovedal, da bo ponudil svoj odstop z mesta predsednika SBC, so danes sporočili iz kluba.

Batagelj ocenjuje, da bi bil tak korak Koprivca in podjetja, ki ga vodi, glede na informacije, ki so bile objavljene te dni in ki postavljajo pod vprašaj etičnost delovanja Silika v razmerju do tujih delavcev, pravilen.

"S tem bi omogočil, da bi upravni odbor kluba na naslednji seji neobremenjeno razpravljal o tem primeru in sprejel odločitev na podlagi do takrat pregledanih dejstev," je ocenil Batagelj.

Po njegovih besedah je namreč integriteta SBC izjemnega pomena za klub in za vse njegove člane.

Siliko od tujih delavcev zahteval vrnitev stroškov za ureditev zaposlitve in bivanja

V društvu Delavska svetovalnica so v sredo opozorili na primere izsiljevanja tujih delavcev v nekaterih večjih slovenskih podjetjih. Eno teh je Siliko, kjer naj bi v posebnem dogovoru s tujim delavcem navedli, da so oziroma bodo v zvezi s pridobivanjem delovnega dovoljenja in druge dokumentacije za zaposlitev in bivanje delavca nastali stroški v višini 500 evrov ter da mora delavec v primeru prenehanja delovnega razmerja po njegovi volji ali krivdi škodo tudi vrniti. Če je škoda višja, pa naj bi imelo podjetje glede na ta določila pravico terjati celo večji znesek.

Takšen dogovor je po navedbah zavoda za zaposlovanje neustrezen in pomeni kršitev devetega člena sporazuma o zaposlovanju državljanov BiH v Sloveniji, ki določa, da vse stroške izdaje dovoljenja krije delodajalec.

Komentarji

21

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • dr.justice / 16.03.2019. ob 12:43 +2 0

  V letu 2017 in 2018 so zaposlili celo armado južnakov (Sevnica) - tokrat so šli še nižje od bivše juge. Slovencev NOČEJO zaposlovati, saj je pogoj, da obvladaš srbo-hrvaščino (HALO, namesto, da bi se prišleki učili slovenščino....), pa Slovenca bodo malo težje nategnili. V Sevnici se dela non-stop. V določenih izmenah notri sploh ni Slovenca za strojem. Tiste revice, ki so Slovenke (pred penzijo) so bivše šivilje iz Jutranjke - Siliko namreč sedi na isti lokaciji.

  +2 0
 • dr.justice / 16.03.2019. ob 12:42 0 0

  Glede Silika imam nekaj izkušenj. Če greste kot zunanji na ogled podjetja, na Vrhniko, ali pa v Sevnico, lahko rečete samo: "Kapo dol, gospod Koprivnik". Podjetje je urejeno nadvse, naj rečem po nemških standardih. No, tako je vsaj s stavbami, orodjem (ki ga je res ogroomno). Če pa povprašate ljudi, ki tam delajo (tako na samem, saj imajo stavbe ušesa - če me razumete), bodo povedali, kako zelo nezadovoljni so.

  0 0
 • Runjak / 17.03.2019. ob 17:53 +1 - 1

  Sem delal v firmi Siliko,in bil zadovoljen

  +1 - 1
delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin