Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2015,
6.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci migranti meja noad

Torek, 27. 10. 2015, 6.41

7 let, 12 mesecev

Avstrija napovedala "gradbene ukrepe". Šefic: Slovenska meja je za ograjo predolga (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je testno preizkusila nov sistem sprejemanja prebežnikov, ki je hitrejši, saj registracijo opravijo šele v nastanitvenem centru. Avstrija bo na Špiljah postavila tehnične pregrade.

21.05 STOCKHOLM Skupina beguncev, ki je prispela na Švedsko, že dva dni noče izstopiti z avtobusa, ker je vas, kjer jih želijo namestiti, preveč izolirana in ker je tam preveč mrzlo. Nekateri se celo želijo vrniti v Nemčijo, so danes sporočile švedske oblasti.

20.40 LENDAVA Skupina Sirijcev je v nastanitvenem centru v Lendavi pomagala počistiti center, medtem ko so begunci in migranti že odšli proti Gornji Radgoni, so poročali pri sobotainfo.com.

20.15 ŠENTILJ Iz Posavja so čez dan pospešeno vozili begunce v namestitvene centre po državi, največ v Šentilj, kjer je bilo ob 18. uri nameščenih več kot 3100 ljudi. Že kmalu se je njihovo število prepolovilo, saj se jih je del odpravil proti Avstriji. Danes do 18. ure so avstrijske oblasti prevzele iz Slovenije skupno več kot 7200 beguncev.

20.00 DUNAJ Notranja avstrijska ministrica je dejala, da naj bi se dodatni gradbeni ukrepi nanašali na "utrjene, tehnične pregrade več kilometrov levo in desno od mejnih prehodov", katerih namen je poskrbeti za boljši nadzor nad razmerami. Hkrati je ministrica napovedala, da naj bi Avstrija januarja prihodnje leto začela z urjenjem okoli 2000 policistov za obmejne policiste. Opozorila je tudi, da je Avstrija dosegla limit, tako kar zadeva namestitvene kapacitete kot razmere na meji.

19.45 LJUBLJANA Rdeči križ Slovenije (RKS) je za pomoč beguncem zbral za 400.000 evrov pomoči, a je več kot polovica sredstev prišla iz posebnega sklada Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Slovenska karitas je zbrala za skoraj 100 tisočakov finančne pomoči. Obe organizaciji sta zbrali tudi po okoli 80.000 evrov materialne pomoči.

19.40 Naš fotograf Matej Leskovšek je skozi objektiv ujel begunce in migrante na poti iz Rigonc proti Dobovi:

18.12 NOVO MESTO Vlak z okoli 1100 begunci je ob 16.10 pripeljal iz Hrvaške na železniško postajo v Dobovo. Na njem so testno opravili nov sistem sprejema beguncev in migrantov, ki je veliko hitrejši, kot so predvidevali.

Po njegovih besedah nov sistem sprejemanja beguncev, pri katerem hrvaški organi prebežnikov ne spustijo pred slovensko mejo, da bi ti nato sami prečkali zeleno mejo, pač pa potekajo prevozi dogovorjeno in organizirano prek mejnih prehodov, omogoča hitrejši prehod beguncev.

18.10 LJUBLJANA Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pismu vsem ministrom in predstojnikom v javni upravi vse javne uslužbence prosil, naj se pridružijo prostovoljcem in pripadnikom civilne zaščite na terenu. "Število migrantov narašča, zato je za izvajanje vseh aktivnosti za pomoč migrantom potrebnih še več prostovoljcev," je zapisal.

17.35 DOBOVA Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes potrdil dogovor s Slovenijo, da bodo vlake z begunci s hrvaško-srbske meje pošiljali v Dobovo. Poudaril je, da je to posledica akcijskega načrta po nedeljskem mini vrhu EU in Balkana o begunski krizi. Ponovil je, da so Sloveniji ponudili v pomoč 50 hrvaških policistov.

17.30 AVSTRIJA 1689 migrantov, ki so danes v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, je bilo okrog 16.30 ure sprejeto v Republiko Avstrijo.

17.20 RIGONCE Ogromna skupina beguncev in migrantov gre iz Rigonc v smeri proti Dobovi. Še pred Dobovo jih čakajo avtobusi, poroča naš fotograf Matej Leskovšek.

16.40 LJUBLJANA Državni sekretar Boštjan Šefic je prepričan, da bo nov način sprejemanja migrantov bistveno razbremenil prebivalce Dobove, Rigonc in tudi Brežic. Upa, da bo sprejem migrantov na tem območju tudi vnaprej potekal po tem sistemu. Dejal je, da bodo tako v Sloveniji kot na Hrvaškem vložili vse napore v to, da bo sistem deloval. "S tem bomo naredili velik korak naprej, kar zadeva gradnjo zaupanja, sodelovanje, predvsem pa dosegli boljše stanja na tem območju," je dodal.

Šefic je na novinarski konferenci poudaril, da je od ponedeljka "sodelovanje s Hrvaško bistveno boljše, ves čas pa usklajevanje poteka tudi na ravni direktorjev policij". Tako so se uskladili tudi glede omenjenega prihoda vlaka v Dobovo.

Zelo je obremenjen tudi Šentilj, kjer skušajo najti boljšo rešitev. "Zdaj migranti izstopajo z vlaka kilometer ali dva pred nastanitvenim centrom," je spomnil in pojasnil, da se s policijo, občino in Slovenskimi železnicami dogovarjajo, da bi vlaki lahko ustavljali bližje, okoli 20 ali 30 metrov od centra.

Šefic je ob zavrnil, da je Slovenija že kupila ograjo in ob tem dodal, da je meja med Slovenijo in Hrvaško veliko daljša kot med Hrvaško in Madžarsko in je zato nemogoča takšna rešitev.

16.30 LJUBLJANA Okoli 260 brezposelnih, ki bodo prek javnih del sodelovali pri reševanju begunske krize, bo v sprejemnih in nastanitvenih centrih začelo pomagati konec tega tedna ali najpozneje v začetku prihodnjega. Prednost pri vključevanju bodo imeli dolgotrajno brezposelni, starejši od 50 let in tisti brezposelni, ki so v teh centrih že prostovoljci.

16.20 DOBOVA Iz Dobove je ob 14.55 krenil izredni potniški vlak, ki bo predvidoma okoli 18. ure prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Prevoz enako kot vsi prejšnji poteka v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju.

16.10 DUNAJ Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner si je v Špiljah ogledala begunske razmere in ob tem povedala, da je naročila načrte za "posebne gradbene ukrepe". Kot je poudarila, ne gre za postavitev ograje od Madžarske do Slovenije, temveč za ureditev urejenega prestopa večjega števila ljudi. Kdaj naj bi uresničili te "gradbene ukrepe", avstrijska ministrica ni razkrila. Načrte zanje naj bi šele začeli pripravljati, za zdaj ni znana niti njihova oblika.

15.10 Opatovac V začasnem tranzitnem centru v Opatovcu blizu hrvaško-srbske meje, je bilo danes okoli 13. ure približno 700 oseb, ki jih bodo do konca dneva prepeljali z vlakom proti slovenski meji, je danes sporočila hrvaška policija.

V zadnjih urah se je vstop beguncev in migrantov iz Srbije na Hrvaško občutno zmanjšal, vseeno pa po besedah tiskovnega predstavnika vukovarsko-sremske policijske uprave Domagoja Džogumovića to ne pomeni, da v naslednjih urah v Opatovcu ne bo znova več tisoč ljudi. Skupaj je danes prispelo nekaj več kot 2000 ljudi, med njimi pa tudi 105-letna Afganistanka.

15.00 BRUSELJ Vseh enajst držav, ki so se udeležile nedeljskega mini vrha o begunski krizi v Bruslju, je v skladu z dogovorom imenovalo kontaktne točke za izmenjavo informacij v zvezi s krizo. Kontaktna oseba za Slovenijo bo neuradno Igor Mally. V Bruslju so še sporočili, da so dvostranski pogovori med posameznimi kontaktnimi točkami že stekli, komisija pa bo v četrtek po videokonferenci z vsemi kontaktnimi točkami preverila napredek.

14.40 LJUBLJANA Ob prihodih beguncev v Slovenijo policisti z vsakim tujcem izvedejo postopek ugotavljanja identitete. Ta predvideva, da razen v izjemnih primerih, policisti v evidenco vnesejo podatke o posamezniku, jih fotografirajo, starejšim od 16 let pa preslikajo tudi prstni odtis. Tujcem nato izdajo odločbo, s katero jim dovolijo zadrževanje v Sloveniji.

13.27 GORNJA RADGONA Okoli 13. ure je nastanitveni center zapustila skupina okoli 600 migrantov, ki so odšli proti avstrijski meji, kjer so jih tamkajšnji varnostni organi sprejeli.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je nastanjenih še približno 450 migrantov. Tekom dopoldneva je bilo iz Celja v nastanitveni center v Lendavo pripeljanih 534 migrantov. V namestitvenem centru v Celju je 599 migrantov, ki so jih okoli 13. ure z avtobusi pripeljali iz Brežic.

12.55 RIGONCE Policisti begunce in migrante iz Rigonc po novi poti vodijo v Dobovo in Brežice. Za prevoz uporabljajo tudi ljubljanske mestne avtobuse, poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

12.31 RIGONCE V Rigoncah so policisti sprejeli novo skupino ljudi, ki je prestopila zeleno mejo. Hrvaški varnostni organi so Slovenijo obvestili, da je v bližino državne meje pripeljal vlak, na katerem je nekaj več kot 1.370 migrantov. V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 2.100 migrantov, v začasnem centru Dobova 2.400, v novem centru v Dobovi 3.900, v Rigoncah pa nekaj več kot 1.370. Okoli 350 tujcev je bilo prepeljanih na območje mejnega prehoda Obrežje, kjer prav tako potekajo policijski postopki.

12.25 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so v Šentilju sprejeli 1.000 oseb. V nastanitvenem centru Šentilj se nahaja še 2.129 oseb. Večina teh je bila dopoldan z vlaki pripeljana iz sprejemnih centrov v Sloveniji. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta bila ob 12.00 prazna.

11.58 LJUBLJANA Premier Miro Cerar je v pogovoru za jutranji program nemške televizije ZDF ponovil, da morajo evropske države v begunski krizi pokazati solidarnost, vrednoto, na kateri je bila EU zgrajena. "Treba je upočasniti priliv beguncev na zunanjih mejah," je poudaril in izrazil prepričanje, da moramo storiti vse, kar lahko, da zaščitimo EU.

11.46 LJUBLJANA "Od vlade zahtevamo, da zaščiti lokalno prebivalstvo in da omogoči, da se njihovo življenje vrne v normalne tokove, sicer lahko pride do gospodarske škode, zdravstvene ogroženosti in materialne škode," opozarja predsednica NSi Ljudmila Novak.

11.45 BRUSELJ "Na zahodnobalkanski poti vidimo begunce v ledenih rekah, kako spijo v dežju in blatu, kmalu bosta to sneg in led. Zima se bliža, šteje vsak dan," pravi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Kot je dejal, je moral ukrepati in sklicati vrh voditeljev, saj se države same niso mogle dogovoriti o sodelovanju, kar je sicer po njegovem v nasprotju z zdravo pametjo.

11.15 LJUBLJANA Nismo v izrednih razmerah, ni potrebe, da bi jih razglasili, a smo pripravljeni tudi na črne scenarije, je po koalicijskem vrhu o begunski krizi dejal predsednik Socialnih demokratov in kmetijski minister Dejan Židan. Za zdaj govorimo o tehničnih sredstvih pri varovanju meje, pravi Židan, ki o podrobnostih o morebitni postavitvi žične ograje ni govoril. Dodal je, da morajo biti prihodi begucev s Hrvaške napovedani, nadzorovani in v skladu s schenghenskimi pravili.

10.39 RIGONCE Okoli 11. ure v Rigoncah pričakujejo nov vlak s Hrvaške, na katerem je nekaj manj kot 1.400 tujcev.

10.36 BREŽICE V zagotavljanje zdravstvene pomoči za prebežnike v brežiškem sprejemnem centru, kjer so zdravstvene ekipe najbolj obremenjene, se bodo vključili tudi drugi zdravstveni domovi, so se na sestanku dogovorili državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar in izvajalci nujne medinske pomoči.

10.20 LJUBLJANA V sredo zjutraj bo o begunski krizi razpravljal svet za nacionalno varnost, je po koalicijskem vrhu povedal predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec. O izredni seji parlamenta, na kateri bo opozicija zahtevala tudi njegov odstop, poleg odhoda notranje in obrambne ministrice, je Erjavec dejal, da gre za politična preigravanja. "Vsi potrebujemo mir, prvak opozicije Janez Janša bo na seji sveta za nacionalno varnost seznanjen z ukrepi," je dejal Erjavec. Zunanji minister je prepričan, da razen "političnega obračunavanja" seja državnega zbora ne bo imela dodane vrednosti, o delu vlade pa bodo ljudje presojali na volitvah.

9.56 CELJE Skupino 534 migrantov, ki je noč preživela v nastanitvenem centru v Celju, so okoli 9. ure z avobusi odpeljali v Lendavo.

9.14 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec je pred koalicijskim vrhom dejal, da bi se lahko Slovenija odločila tudi za postavitev žičnate varovalne ograje na južni meji, če dogovori z mini vrha EU-Balkan ne bodo spoštovani. Ponovil je besede izpred nekaj dni, da ne bi šlo za ograjo, kot jo ima Madžarska, torej na celotni meji, ampak bi služila za evidentiranje beguncev in migrantov na vstopnih točkah ter preprečitev njihove razpršitve po Sloveniji.

Ključno bo torej spoštovanje dogovorov z bruseljskega mini vrha, Erjavec pa po dveh dneh še ne more oceniti, ali Hrvaška dogovore o organiziranem prevozu beguncev in migrantov spoštuje. To bo jasno v naslednjih dneh. Erjavec je zagotovil, da je Slovenija v primeru nespoštovanja dogovorov pripravljena na vse scenarije, za zdaj pa ocenjuje, da razglasitev izrednega stanja ni potrebna.

9.08 GORNJA RADGONA Avstrijski varnostni organi so sprejeli skupino okoli 600 beguncev in migrantov, ki so pred 9. uro začeli zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni.

8.50 LJUBLJANA Do 6. ure danes je v Slovenijo po podatkih skupaj vstopilo 83.608 beguncev in migrantov.

8.30 LJUBLJANA Prek včerajšnjega dne je več kot 300 pripadnikov civilne zaščite, članov organizacij in društev, humanitarnih organizacij, prostovoljcev in 35 pripadnikov Slovenske vojske med drugim pripravili in razdelili 4.170 toplih obrokov hrane, dostavili 980 litrov čaja, 150 litrov mleka in tisoč kilogramov kruha. V namestitvenih centrih je bilo ob 20. uri od skupaj 11.643 razpoložljivih mest zasedenih 16.094. Stanje zasedenosti se je iz ure v uro spreminjalo in je bila zasedenost dejansko večja od zmogljivosti.

8.00 LJUBLJANA Ob 6. uri je bilo v nastanitvenih centrih po Sloveniji 4.101, v sprejemnih centrih pa v obravnavi 10.585 beguncev in migrantov.

6.46 RIGONCE Po 2. uri ponoči so policisti sprejeli še eno skupino migrantov, ki je prestopila zeleno mejo. Po podatkih hrvaških varnostnih organov je bilo v tej skupini 1.400 migrantov. Po 6. uri je v spremstvu hrvaških policistov v bližino državne meje ponovno pripeljal vlak, na katerem je bilo 1.500 ljudi.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno okoli 4.500 migrantov, v začasnem centru Dobova okoli tisoč, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa 4.500.

Policisti vse sile usmerjajo v obvladovanje varnostnih razmer in zagotavljanje javnega reda in miru ob prihodu tako velikega števila tujcev. Upoštevajoč logistične in namestitvene omejitve nadaljujejo prizadevanja, da bi z območja Brežic in Dobove v notranjost države kar najhitreje prepeljali večje število tujcev in na ta način razbremenili to območje. Vso noč so potekali prevozi migrantov z vlaki in avtobusi iz Brežic in Dobove v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države.

V zadnjih desetih urah je bilo v organizaciji in spremstvu policistov z vlaki in avtobusi v sprejemne in nastanitvene centre v notranjost države prepeljanih več kot 4.600 tujcev. Organizacijo prevozov in spremljanje migrantov policisti nadaljujejo tudi v jutranjih urah.

6.44 ŠENTILJ Do 6. ure so avstrijski varnostni organi sprejeli 4.800 tujcev. Ob približno 3. uri je z vlakom iz Dobove prispelo 1.100 tujcev, ki so trenutno nastanjeni v nastanitvenem centru. Na poti iz Dobove sta še dva vlaka s skupno 1.250 tujci, ki bodo prav tako nastanjeni v Šentilju.

Ne spreglejte