SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arso v hidravličnem lomljenju na Petišovskem polju prepoznal pomembne vplive na okolje

0,63

termometer

arso
Foto: STA

Agencija za okolje (Arso) je prepoznala pomembne vplive na okolje pri nameravani ponovni stimulaciji vrtin s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem plinskem polju, zato je Geoenergo pozvala k izjasnitvi o projektu. Ta je skladno s pozivom Arsa vlogo z izjasnitvijo dopolnil.

Kot so za STA pojasnili na Arsu, bodo končno odločitev izdali v sklepu na podlagi vsebinske proučitve navedene izjasnitve investitorja. Pri Geoenergu ob tem pravijo, da gre za nenevaren in ustaljen rudarski postopek in da zato pričakujejo, da postopek za okoljevarstveno soglasje ne bo potreben.

Luka Mesec, Levica. Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

Obstajajo možnosti nastanka okoljskih nesreč

V pozivu k izjasnitvi je Arso ugotovil, da gre "upoštevajoč velikost nameravanega posega oziroma njegovo kumulacijo z drugimi posegi, možnosti nastanka okoljskih nesreč, upoštevaje zlasti uporabljene snovi in tehnologije, povzročanje odpadkov, vplive na emisije snovi v vode in zrak, izpuste toplogrednih plinov in izpuste snovi v tla, vplive vibracij in eksplozij na okolje v povezavi z regenerativnimi sposobnostmi naravnih virov na območju ter njihovo ranljivostjo in absorpcijsko sposobnostjo naravnega okolja za pomembne vplive nameravanega posega na okolje".

Pri Geoenergu so še pojasnili, da so do zahtevanega roka, ta je bil 5. julij, Arsu poslali strokovne utemeljitve načrtovanih posegov s strani Geološkega zavoda Slovenije in Naravoslovnotehniške fakultete, oddelka za geotehnologijo, rudarstvo in okolje.

dež poplava Novice Močno se bo ohladilo, prihajajo nevihte

S ponovno simulacijo naj bi ohranili zmogljivost vrtin

Geoenergo, projektni partner britanske družbe Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, namerava znova stimulirati plinski vrtini Pg-10 in Pg-11.

Postopek za pridobivanje dovoljenja za ponovno globinsko stimulacijo obeh testno delujočih vrtin s hidravličnim lomljenjem je začel maja lani, vlogo pa je Arso objavil marca letos. Obe vrtini so na ta način stimulirali že leta 2011, postopke za njuno aktivacijo so začeli oktobra 2016 in končali februarja 2017.

S ponovno stimulacijo naj bi ohranili zmogljivost vrtin, saj ta sčasoma upada in naj bi po neuradnih podatkih dnevno iz obeh vrtin načrpajo le še 40.000 standardnih kubičnih metrov plina. Tega od novembra 2017 neočiščenega prodajajo hrvaški Ini. Še vedno namreč čakajo na pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje za postavitev naprave za čiščenje plina, za katero je zaprosil izvajalec rudarskih del Petrol Geoterm.

Andrej Šircelj Posel danes Ali je ustavno sodišče rešilo poslanca Širclja? Ali pa so policisti zbrali dovolj dokazov? #video Domagoj Vida Sportal Nov posnetek Hrvata, "Slave Ukrajini" in Beograda #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin