Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
9.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

FIFA SP 2018 Domagoj Vida Ivica Olić

Torek, 10. 7. 2018, 9.30

5 let, 9 mesecev

Domagoj Vida v še enem videu

Nov posnetek Hrvata, "Slave Ukrajini" in Beograda #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Domagoj Vida | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaški branilec Domagoj Vida še naprej buri duhove in polni medije. Ne zaradi dveh golov proti Rusom in ne zaradi težko pričakovanega polfinala proti Angležem, pač pa zaradi nespametnega proslavljanja po zmagi nad Rusi, ko je po svetu zakrožil videoposnetek. Kot se je izkazalo, ni edini. Rusi so našli še enega, v katerem s "Slava Ukrajini" nazdravlja v družbi pomočnika selektorja, trenerja Ivice Olića, izreče pa tudi  "Beograd gori". Beograd je po njegovih besedah lokal v Kijevu, v katerem se je, ko je še igral v Ukrajini, zabaval. Fifa je posnetek vzela pod drobnogled.

Hrvati so na svetovnem prvenstvu v Rusiji poskrbeli za dva dogodka, ki sta dvignila prah. Še preden se je SP dobro začelo, je selektor Zlatko Dalić v domovino poslal napadalca Nikolo Kalinića, ki naj ne bi bil zadovoljen s svojim statusom v reprezentanci in po selektorjevih besedah ni dajal od sebe tega, kar je od njega pričakoval. 

A precej bolj odmeva slavje po sobotni zmagi Hrvaške nad Rusijo po 11-metrovkah, po kateri so naši sosedi napredovali v svoj drugi polfinale v zgodovini svetovnih prvenstev. Prvi po letu 1998, ko so končali na tretjem mestu. Branilec Domagoj Vida in sodelavec strokovnega štaba hrvaške nogometne reprezentance Ognjen Vukojević sta po zmagi posnela video in ga objavila na družbenem omrežju. V njem sta izrekla sporno geslo "Slava Ukrajini" in močno razjezila Ruse, ki so v političnem oziroma vojnem sporu z Ukrajinci.

Domagoj Vida
Sportal Znano je, kako jo je odnesel Hrvat, ki mu je grozila izključitev s SP

Plaz kritik, opomin in izključitev

Vukojevića so Hrvati izključili iz reprezentance, Vida je prejel opomin Fife. | Foto: Vukojevića so Hrvati izključili iz reprezentance, Vida je prejel opomin Fife.

Na Hrvate se je hitro vsul plat kritik, oba sta se opravičila in zatrjevala, da ni šlo za politiko, da ne želita mešati politike in športa, a škoda je bila narejena. Fifa je zaradi političnega sporočila sprožila preiskavo, Vidi sta grozili tudi dve tekmi prepovedi. To bi pomenilo, da je zanj prvenstva konec, a prejel je le opomin in grožnjo, da ga bodo v primeru ponovitve prekrška kaznovali. 

Dan zatem je ukrepala še hrvaška nogometna zveza in Vukojevića, ki je opravljal vlogo oglednika na dvobojih tekmecev Hrvaške, izključila iz reprezentance, Fifa pa mu je naložila 15 tisoč švicarskih frankov kazni.

Hrvaška zagreb
Sportal Hrvata, ki je zakuhal škandal na SP 2018, izključili iz reprezentance

Še en videoposnetek: "Beograd gori", "Slava Ukrajini"

Izkazalo se je, da to ni edini videoposnetek s "Slava Ukrajini" z Vido v glavni vlogi. Po spletu je namreč zaokrožil nov, v katerem je 29-letni branilec v družbi piva in prvega pomočnika selektorja Ivice Olića

Vida začne videoposnetek z geslom "Slava Ukrajini", nadaljuje pa z "Naj Beograd gori". Domnevno naslavlja lokal v Kijevu, v katerem naj bi se zabaval, in njegovega lastnika Jovana. V nadaljevanju pozove Olića, naj pozdravi prijatelje v Ukrajini, video pa konča z znanim napevom srbskega pevca Toma Zdravkovića Kafana je moja sudbina.

Kdaj je bil video posnet, ni jasno, a najverjetneje po zmagi nad Rusijo, menijo gostitelji prvenstva. Bolj kot to, kdaj, Ruse jezi, da je Vida geslo "Slava Ukrajini" izrekel več kot enkrat.

Fifa z novo preiskavo

Fifa je po pisanju ruskih medijev sprožila novo preiskavo, pod drobnogledom so besede, vezane na Beograd in Ukrajino. "Preiskujemo ta primer. Za zdaj še ne moremo komentirati," so besede Fife zgodaj popoldne povzeli pri sportexpressu.

Ukrajinska nogometna zveza se mu je zahvalila

V Rusiji vlada jeza, v Ukrajini pa nekateri Vido častijo. Ukrajinska nogometna zveza se mu je javno zahvalila, saj je po njihovem mnenju izkazal spoštovanje do Ukrajine, na Fifo pa je naslovila pojasnilo gesla.

"Slogan Slava Ukrajini je pozdrav, spomin na mrtve, patriotski simbol neodvisnosti, svobode ukrajinskega ljudstva, a tudi slogan, ki ga ukrajinski navijači pogosto uporabljajo za spodbujanje svoje ekipe med tekmo. Ne gra za žaljivo vsebino. Povsem podobno je, kot če bi rekli Slava Hrvaški, Slava Franciji," so po pisanju sportexpress.ru v izjavi za javnost zapisali pri ukrajinski nogometni zvezi.

selektorji
Sportal Francoski profesor in trije šolarčki

Preberite še:

Domagoj Vida
Sportal Za vzklik "Slava Ukrajini" še denarna kazen
Hrvaška Rusija
Sportal Panika v hrvaškem taboru: ostali brez nepogrešljivega člena obrambe?
Aleksander Čeferin, Uefa
Sportal Aleksander Čeferin prepričan, da bodo razlike iz leta v leto večje

Ne spreglejte