Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
15.34

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

FIFA SP 2018 Ognjen Vukojević Domagoj Vida hrvaška nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 15.34

5 let, 9 mesecev

Ognjen Vukojević

Hrvata, ki je zakuhal škandal na SP 2018, izključili iz reprezentance

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Hrvaška zagreb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji hrvaški reprezentant Ognjen Vukojević je moral po neljubem zapletu, ki si ga je na svetovnem prvenstvu privoščil po četrtfinalni zmagi nad Rusijo in s katerim je razjezil domačo javnost, vrniti akreditacijo za SP 2018 in zapustiti tabor izbrane vrste. Tako se je odločila hrvaška nogometna zveza, se opravičila Rusiji in poskrbela, da Vukojević na tem prvenstvu ne bo več opravljal vloge oglednika na dvobojih tekmecev Hrvaške.

Hrvaška reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu v Rusiji odigrala še dve tekmi. V sredo jo čaka polfinalni obračun proti Angliji. Na vseh dozdajšnjih tekmah ognjenih je na klopi sedel tudi Ognjen Vukojević.

Domagoj Vida
Sportal Znano je, kako jo je odnesel Hrvat, ki mu je grozila izključitev s SP

Nekdanji hrvaški reprezentant je bil ožji sodelavec selektorja Zlatka Dalića, v spominu bo ostalo njuno čustveno proslavljanje četrtfinalne zmage nad Rusijo, ko sta odločilni strel Ivana Rakitića z bele točke spremljala s klopi, nato pa je Dalić objokan padel v objem Vukojeviću.

Zaradi škandala ob akreditacijo

V sredo bo drugače. Na klopi ne bo več nekdanjega nogometaša zagrebškega in kijevskega Dinama, ki je po zmagi nad Rusijo zakuhal škandal, v neugoden položaj pa spravil še branilca hrvaške reprezentance Domagoja Vido. Po dvoboju sta posnela kratko videosporočilo, v katerem je Vukojević, ki si je dolga leta služil nogometni kruh v ukrajinski prestolnici, dejal, da je bila to zmaga za Ukrajino in kijevski Dinamo. Pred tem se je oglasil še Vida, nekdanji branilec kijevskega Dinama, in vzkliknil: ''Slava Ukrajini.''

Posnetek zaradi burnih rusko-ukrajinskih dogodkov, ki so v zadnjih letih na nekaterih območjih Ukrajine prerasli v vojno, ni naletel na odobravanje ruske javnosti. Stvar je šla tako daleč, da je mednarodna nogometna zveza (Fifa) zoper Vido sprožila disciplinski postopek.

Sportal Hrvata s proslavljanjem razjezila Ruse #video

Hrvaški je grozilo, da bi lahko pred vrhuncem SP 2018 ostala brez obrambnega stebra, ki je v četrtfinalu zatresel rusko mrežo, a je mednarodna krovna zveza nato svetlolasega branilca Bešiktaša, za katerega se zanima tudi Liverpool, kaznovala le z opominom.

Zveza ga je kaznovala, on se je še enkrat opravičil Rusiji

Vida tako ostaja v najresnejših načrtih selektorja za sredin spopad z Angleži, na dvoboju pa ne bo Vukojevića. ''Hrvaška nogometna zveza je Ognjena Vukojevića razrešila vloge oglednika v strokovnem štabu Hrvaške in mu odvzela akreditacijo za svetovno prvenstvo. Ob tej priložnosti se opravičujemo ruski javnosti za dejanje člana strokovnega vodstva,'' so se slovenski sosedi opravičili gostiteljem SP 2018 za videoposnetek, ki je sredi največjega nogometnega dogodka odprl sveže politične rane med Rusijo in Ukrajino.  

Ognjen Vukojević je za hrvaško reprezentanco zbral 55 nastopov. Nazadnje je v kockastem dresu nastopil leta 2014. | Foto: Reuters Ognjen Vukojević je za hrvaško reprezentanco zbral 55 nastopov. Nazadnje je v kockastem dresu nastopil leta 2014. Foto: Reuters

''Nočem, da bi bil pred pomembno polfinalno tekmo svetovnega prvenstva v breme reprezentanci. Zdaj potrebuje predvsem mir. V mojih izjavah ni bilo nikakršnih političnih konotacij. Prijateljem v Ukrajini in mojemu klubu, kijevskemu Dinamu, ki mi je dovolil sodelovanje na svetovnem prvenstvu, sem se želel zahvaliti za podporo. Razumem pa, da se lahko te izjave tudi drugače interpretirajo,'' je po tem, ko je izvedel za kazen, dejal Vukojević in se še enkrat opravičil Rusom.

Zlatko Dalić
Sportal Selektor Hrvaške se je zjokal, predsednica zaplesala v dresu #video

''Opravičujem se ruski javnosti, če je moje izjave doživela na način, ki ni bil mišljen. Zelo sem ponosen na vse, kar je Hrvaška naredila na SP v Rusiji. Fantom želim veliko sreče na naslednjih tekmah. Do zadnjega bom njihov največji navijač,'' je 34-letni zvezni igralec dunajske Austrie zaželel veliko sreče v sredo, ko se bodo na štadionu Lužniki proti Angliji udarili za finalno vstopnico.

Hrvaška Rusija
Sportal "Da, to se res dogaja … Da, mi smo del tega, del pravljice. To bomo večno nosili v sebi."
Hrvaška Rusija
Sportal Panika v hrvaškem taboru: ostali brez nepogrešljivega člena obrambe?
Ne spreglejte