Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2018,
10.25

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

FIFA SP 2018 Rusija

Nedelja, 8. 7. 2018, 10.25

5 let, 9 mesecev

Domagoj Vida in Ognjen Vukojević z nepremišljenim proslavljanjem

Hrvata s proslavljanjem razjezila Ruse #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Zdajšnji reprezentant hrvaške Domagoj Vida in nekdanji Ognjen Vukojević sta si po zmagi Hrvaške nad Rusijo, po kateri so se sosedi uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva, privoščila nespametno potezo. Bo sledila kazen?

Domagoj Vida je razjezil Ruse. | Foto: Reuters Domagoj Vida je razjezil Ruse. Foto: Reuters

Hrvaški nogometaši so v polfinale svetovnega prvenstva napredovali po novi drami. Potem ko so v osmini finala po 11-metrovkah izločili Dance, so po loteriji razžalostili še Ruse. Hrvaška izbrana vrsta je navdušila svoje privržence, čestitke dežujejo, evforija je na vrhuncu, a vsi niso povsem navdušeni.

Ruse je namreč zmotilo sporno proslavljanje oziroma videoposnetek strelca zadetka v podaljšku in 11-metrovke Domagaja Vide, ki v družbi nekdanjega nogometaša, tudi reprezentanta, Ognjena Vukojevića zmago posveča Ukrajini. Oba sta igrala za kijevski Dinamo.

"Slava Ukrajini," v videu pravi Vida, upokojeni Ognjen pa dodaja: "Ta zmaga je za Dinamo in Ukrajino." Vukojević je po nekaj minutah video umaknil s svojega družbenega omrežja, a bilo je prepozno. Rusi, ki imajo z Ukrajino že vrsto let močno zaostrene (politične) odnose, so posnetek razširili na svojih straneh.

Vida je poskušal pojasniti, da ni želel netiti političnih sporov, da je bilo njegovo "proslavljanje" le šala, ki nima povezave s politiko: "V Kijevu imam prijatelje. Ne želim mešati politike in nogometa. Rad imam Ruse, Ukrajince, Brazilce, vse," so njegove besede povzeli pri Gazeta.ru, index.hr pa je pripisal, da sta izzvala politični incident.

Bo sledila kazen?

Po pisanju ruskega sportexpress.ru FIFA, ki se bori proti sporočilom s politično konotacijo, na podlagi različnih poročil preiskuje nespametno potezo Hrvatov. Kot še pravijo pri krovni nogometni zvezi imajo za zdaj premalo informacij oziroma še niso obdelali vseh, zato še ne morejo komentirati nastalega položaja.

Granit Xhaka jo je odnesel z denarno kaznijo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Granit Xhaka jo je odnesel z denarno kaznijo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Spomnimo, švicarska reprezentanta Granit Xhaka in Xherdan Shaqiri sta si zaradi proslavljanja golov proti Srbiji z nacionalistično gesto prislužila denarno kazen 10 tisoč švicarskih frankov.

Ne spreglejte