SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arso na Bledu potrdil onesnaženje vode s fekalijami #video

0,58

termometer

Agencija RS za okolje (Arso) je potrdila fekalno onesnaženje vode v blejskem potoku Jezernica in v Savi Bohinjki, na katerega so v teh dneh opozorili okoljevarstveniki. Blejski koncesionar komunalnega omrežja tudi ob tem dogodku zagotavlja, da čistilna naprava deluje ustrezno, težave naj bi izhajale od drugod.

Kot so pojasnili na Arsu, so takoj po seznanitvi z onesnaženjem opravil terenski pregled. Ugotovili so, da je prišlo do izlitja s fekalijami pomešane vode, in sicer zaradi s fekalijami obremenjene vode ob nizkem vodostaju.

Prav tako so na Arsu prejeli potrditev Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da so prejeli obvestilo o prebavnih težavah otrok, ki so taborili v Ribnem, a niso naredili nobene raziskave, da bi potrdili izvor okužbe.

Bled Novice Kaj se dogaja na Bledu? Sava Bohinjka onesnažena, v bližnji ribogojnici evtanazirali vseh 25 tisoč rib. #foto

"Čistilna naprava dela dobro"

Arso bo v naslednjih dneh pregledal poročila obratovalnega monitoringa blejske čistilne naprave in preveril podatke monitoringa Save Bohinjke. "Zadnjih rezultatov vzorčenja še nimajo. Bi pa opozorili, da redni monitoring na merilnih mestih ne more dati opisa izrednih dogodkov, ker ga izvajamo po vnaprej določenem urniku, saj je namenjen spremljanju kakovosti vseh vodnih teles v Sloveniji," so pojasnili.

Direktor komunalnega podjetja Čista dolina - SHW, ki je del skupine WTE in ki kot koncesionar skrbi za blejsko kanalizacijsko omrežje, Anže Bizjak, je zagotovil, da čistilna naprava deluje odlično, kar dokazujejo vsi monitoringi.

"Tudi mi verjamemo, da čistilna naprava dela dobro," se strinja predsednik Društva za varstvo okolja Bled Miha Žvan, ki je v četrtek s sporočilom za javnost opozoril na onesnaženje Jezernice in Save Bohinjke. "Problem je v tem, kar steče pred čistilno napravo iz razbremenilnikov," je dejal Žvan in pojasnil, da v poletni suši v razbremenilnike priteče manj izvirske vode, zato so fekalije v vodi, ki se preliva, bolj koncentrirane.

s Novice Spektakularen posnetek pristanka letala na gorenjski avtocesti #video

Čistilna naprava narejena za 14 tisoč ljudi

Opozoril je tudi, da je čistilna naprava narejena za 14 tisoč ljudi, Bled ima skupaj z Gorjami 11 tisoč prebivalcev in več kot osem tisoč turističnih ležišč ter vrsto dnevnih obiskovalcev.

Bizjak je sicer glede tega zagotovil, da čistilna naprava ni poddimenzionirana, je pa preobremenjen kanalizacijski sistem, vendar ne zaradi fekalij, temveč ker je v star mešan sistem speljana tudi čista izvirska vodo.

Kot je pojasnil Bizjak, se z državo že 15 let trudijo dogovoriti, da bi izvirske vode speljali iz tega kanala v Blejsko jezero, saj zaradi njih pred čistilno napravo prihaja do razbremenjevanja, ker sistem takšne količine vode ne more sprejeti.

Da bi bilo dobro izvirske vode speljati v jezero, je prepričan tudi Žvan. A bi bilo treba prej izvesti redni monitoring teh voda, da bi se videlo, ali bi jih lahko speljali nazaj v jezero, kamor so nekoč že tekle, je pojasnil.

Požar Bled Novice Požar na Bledu pogašen, gasilci pregledujejo požarišče

Glavna težava je pomanjkanje vode in kisika v njej

Sicer je po Žvanovem mnenju treba hitro najti vsaj začasne rešitve, kot je denimo zadrževanje fekalij in njihovo črpanje na čistilno napravo. Zaradi obstoječe situacije, ki je posledica ne le tega iztoka, temveč tudi nizkega vodostaja in tople vode, so namreč ogrožene številne ribe v Savi. Potrebovali bi tudi dolgoročno rešitev, saj se težave iz leta v leto ponavljajo.

Onesnaževalcev je več vse od izvira Save Bohinjke in njenih pritokov. "Zagotovo določeno onesnaženje je, ampak iz več prispevnih območij," je poudaril Bizjak. Kot problem je izpostavil tudi pomanjkanje vode, zaradi česar v vodi ni kisika, nastajajo alge, ki se zadržujejo v jezovih in gnijejo ter povzročajo onesnaženje.

To se že nekaj tednov znova pojavlja tudi na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem pri Radovljici. Inšpektorat RS za okolje in prostor je pojasnil, da informacije, ki so jih prejeli, nakazujejo na to, da problem verjetno nastaja zaradi nizkega pretoka vode, povišanih temperatur vode ter verjetno povečane obremenitve z organskimi snovmi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin