Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
7.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

16

Natisni članek

Andraž Teršek ustavno sodišče Borut Pahor

Sreda, 24. 10. 2018, 7.40

5 let, 6 mesecev

Andraž Teršek umaknil soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

16

Profesor na Univerzi na Primorskem Andraž Teršek je sinoči predsednika države Boruta Pahorja obvestil, da umika soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika. Teršek naj bi ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov.

Predsednik republike Borut Pahor se namreč v teh dneh z vodji poslanskih skupin posvetuje o podpori možnim kandidatom za ustavne sodnike. Na njegov poziv sta prispela dva predloga, poleg Terškove še kandidatura Boštjana Pintarja. A se je Andraž Teršek po poročanju Dnevnika odločil, da soglasje h kandidaturi umakne.

Razlogov za to potezo Teršek v sporočilu Pahorju ni navedel, prav tako je ni želel pojasniti. Ker pa je odločitev sprejel nekaj ur po prvih pogovorih predsednika republike s predstavniki parlamentarnih strank o kandidatih za novega ustavnega sodnika, je mogoče sklepati, da ji je botrovalo dogajanje v predsedniški palači. Teršek naj bi namreč ugotovil, da za izvolitev na mesto ustavnega sodnika ne more zbrati potrebnih 46 poslanskih glasov, navaja časnik.

Verica Trstenjak
Novice Kandidati za ustavnega sodnika: SDS za Verico Trstenjak, LMŠ podpira Andraža Terška #video

V LMŠ obžalujejo odločitev Andraža Terška

Iz največje vladne stranke LMŠ, ki je podpirala kandidaturo Terška, so danes sporočili, da si prizadevajo, da bi Slovenija dobila ustavnega sodnika, ki bo ustavo razlagal v duhu načel socialne države, svobode človeka in njegovega dostojanstva. "S tega vidika je bil Andraž Teršek idealen kandidat za položaj ustavnega sodnika, ki smo ga iskreno podprli," pravijo v LMŠ.

Kot poudarjajo, obžalujejo odločitev Terška o umiku soglasja h kandidaturi, saj ta predstavlja "veliko izgubo v boju za višji ugled ustavnega sodstva in zaupanje ljudi v pravno državo nasploh". Kot dodajajo, Teršek pri svojem delu sicer še naprej uživa njihovo podporo. Teršku so sicer podporo pri njegovi kandidaturi napovedali tudi v strankah SD in SNS. V SD so danes podobno kot v LMŠ poudarili, da obžalujejo Terškovo odločitev, da umakne soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika. 

Andraž Teršek
Novice V LMŠ želijo na ustavnem sodišču pravnika Andraža Terška

SDS za naslednico Sovdatove predlaga Verico Trstenjak

Pahor se je v torek sestal z vodji poslanskih skupin LMŠ Branetom Golubovičem in SDS Danijelom Krivcem. Slednji je Pahorju povedal, da v stranki ne podpirajo ne Terška ne Pintarja, pač pa kot kandidatko predlagajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak.

SDS za naslednico Jadranke Sovdat, ki se ji mandat izteče na začetku decembra, predlaga nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču EU Verico Trstenjak. | Foto: Vid Ponikvar SDS za naslednico Jadranke Sovdat, ki se ji mandat izteče na začetku decembra, predlaga nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču EU Verico Trstenjak. Foto: Vid Ponikvar

Ta po Krivčevih besedah s kandidaturo soglaša, sama pa je še pred srečanjem Krivca s Pahorjem povedala, da jo mesto ustavne sodnice zanima kdaj v prihodnosti, zato se na razpis ni prijavila. Če ne bo soglasja o prijavljenih kandidatih in bi dobila ponudbo od predsednika republike, pa bi o kandidaturi razmislila, je dejala Trstenjakova.

borut pahor
Novice Pahor začenja posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatih za ustavnega sodnika

LMŠ, SD in SMC: O morebitni podpori Trstenjakovi še ne moremo govoriti

V LMŠ medtem pojasnjujejo, da v tem trenutku o morebitni podpori Trstenjakovi še ne morejo. "O nadaljnjih korakih glede morebitne podpore novemu kandidatu oziroma kandidatki za ustavnega sodnika se bomo pogovarjali na posvetovanjih znotraj poslanske skupine," so pojasnili v LMŠ in dodali, da bi se zaradi zagotavljanja poštene in enakopravne obravnave morali vsi kandidati, ki želijo kandidirati za ustavnega sodnika, v prihodnje prijaviti na javni poziv predsednika republike.

Tudi v SD poudarjajo, da se do preostalih potencialnih kandidatov stranka v tem trenutku ne bo opredelila, temveč bo počakala na odločitev predsednika republike po pogovorih z vsemi vodji poslanskih skupin. V SMC si medtem želijo, da bi Pahor vložil več napora v iskanje ustreznih kandidatov in s tem strankam omogočil, da bi bila izbira kandidatov čim bolj kakovostna.

Ustavni sodnici Jadranki Sovdat se njen mandat izteče decembra. | Foto: STA , Ustavni sodnici Jadranki Sovdat se njen mandat izteče decembra. Foto: STA ,

Po besedah namestnice vodje njene poslanske skupine SMC Janje Sluga kandidata Boštjana Pintarja v SMC premalo poznajo, da bi se lahko opredelili o njem, druge kandidate, tudi Trstenjakovo, pa za zdaj jemljejo zgolj kot neformalne kandidate, zato se jim v tem trenutku ne zdi primerno izpostaviti nobenega od njih.

Levica ne podpira niti Pintarja, niti Trstenjakove

Levica po besedah vodje njene poslanske skupine Mateja T. Vatovca ne podpira niti Boštjana Pintarja, ki se je prijavil na Pahorjev poziv, niti Verice Trstenjak, ki jo je v torek predlagala SDS. Zato bi bilo po njegovem najbolje, da bi Pahor v naslednji fazi našel novega kandidata. Trstenjakovi zamerijo predvsem nekatere njene izjave v preteklosti, v katerih se je po besedah Vatovca zavzela, da bi bil šolski prostor bolj odprto za zasebne šole. Vatovec ob tem sicer dodaja, da mnenje glede Trstenjakove še ni dokončno. Svojega kandidata, ki bi ga predlagali za ustavnega sodnika, pa v Levici nimajo.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je dejala, da svojega kandidata za zdaj še nimajo.  | Foto: STA , Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je dejala, da svojega kandidata za zdaj še nimajo. Foto: STA , Pintarja in Trstenjakove ne podpirajo niti v SAB

Pintarja in Trstenjakove ne podpirajo niti v SAB, saj si želijo, da bi novi ustavni sodnik prihajal iz vrst sodstva, najbolje z vrhovnega sodišča. Po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper je namreč trenutna struktura ustavnega sodišča taka, da samo dva sodnika prihajata iz sodniških vrst, medtem ko ostali prihajajo iz akademskih vod. Želijo si, da bi skupaj poiskali strokovno osebo, ki bi dajala stroki prednost pred političnimi stališči.

Svojega kandidata za zdaj nimajo, razmišljajo pa, da bi znotraj koalicije opravili pogovor o najprimernejšem kandidatu.

Tudi v DeSUS bodo počakali na nov predlog za kandidata

Tudi v DeSUS bodo po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše počakali na nov predlog za kandidata za ustavnega sodnika. Pri tem bi najraje videli, da bi ta predlog, tudi v sodelovanju z opozicijo, podala koalicija.

Jurša sam bi bil, kot pravi, pri tem pripravljen podpreti tudi Trstenjakovo, ki po njegovih besedah uživa podporo tudi pri nekaterih drugih poslancih DeSUS, a mora ta prej podati soglasje za kandidaturo. Tega, kot je dejal, Pahor v tem trenutku nima.

V NSi podpirajo Trstenjakovo

V NSi po besedah vodje poslanske skupine Jožefa Horvata podpirajo kandidaturo Trstenjakove, če bo predsedniku republike podala soglasje. Povedal je še, da se Pahor zaveda, da je dobro imeti svetovnonazorsko uravnoteženo ustavno sodišče.

Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra.

Dopoldne je Pahor na posvet sprejel tudi predstavnika poslanskih skupin SD in SMC. V SD so mu povedali, da morajo po umiku soglasja kandidata Andraža Terška znova razmisliti, koga bodo podprli, v SMC pa so ga pozvali, naj vloži več napora v iskanje ustreznih kandidatov.

Že v torek je Pahor opravil pogovore z vodji poslanskih skupin SDS in LMŠ. V SDS so za ustavno sodnico predlagali Trstenjakovo, v LMŠ pa so napovedali podporo Teršku. A ker je ta soglasje pozneje umaknil, zdaj napovedujejo nov posvet znotraj poslanske skupine.

Ne spreglejte